?>

12 aşamadan geçerek 5 günde hazırlanan Harik aylarca satılmayı bekliyor

Bitlis’te 28 yıl önce başladığı harik sanatını tek başına sürdüren haydar yılmaz, 12 aşamanın ardından 5 günde hazırladığı ayakkabıları bazen aylarca satılmayı bekliyor.

Yaşam - 1 hafta önce

Bitlis’te 28 yıl önce başladığı Harik sanatını tek başına sürdüren Haydar Yılmaz, 12 aşamanın ardından 5 günde hazırladığı ayakkabıları bazen aylarca satılmayı bekliyor.

Bitlis’in geleneksel el sanatlarından biri olan Harik, geçmişten günümüze uzanan bir miras olarak dikkat çekiyor. Harik yapımını 1997 yılında öğrenen ve o günden bu yana bu sanatı tek başına icra eden Haydar Yılmaz, ürünlerin yapımında kullanılan malzemelerden, her bir aşamanın titizliğine kadar sürecin ne kadar zahmetli olduğunu belirtti. Yılmaz, Harik sanatının sadece görselliğiyle değil aynı zamanda el işçiliği gerektiren detaylı çalışmalarıyla da farklı olduğunu ifade etti. Yılmaz, Harik yapımının ustalık gerektirdiğini ve her bir detayın el emeğiyle şekillendiğini ifade ederek, "Harik yapmak sadece bir sanat değil, sabır ve emek gerektiren bir iştir. Her bir parça, özel teknikler kullanılarak elde ediliyor. Ancak bu sanatın satışında da büyük zorluklar var. Çünkü bu tür el sanatlarının talebi günümüzde oldukça azalmış durumda" dedi. Bitlis’teki bu nadir el sanatını yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya kararlı olan Yılmaz, Harik yapımının sadece bir geçim kaynağı değil, aynı zamanda Bitlis’in kültürel mirasının korunmasına da katkı sağladığını belirtti. Her yıl birkaç tane dışında el yapımı Hariklerin satışını yapmakta zorlandığını ifade eden Yılmaz, "Zahmetli bir süreç olsa da bu sanatı yaşatmak için mücadele ediyorum. Talep az olsa da harika işler ortaya çıkarabiliyoruz ve bu işteki ustalığımı her geçen gün geliştiriyorum" diye konuştu.

Haydar Yılmaz, Harik sanatının Bitlis’in kimliğinin bir parçası olduğunu ve bu geleneksel sanatın unutulmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini de sözlerine ekledi. Keçi kılı, kendirden yapılan Harik’in zorlu 12 aşamadan geçerek 5 günde hazırlandığını, ancak satışı için de bazen aylarca beklediğini belirten Haydar Yılmaz, Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki atölyesinde mesleği gelecek nesillere aktarmak için zaman zaman kurslar açtığını söyledi. Yılmaz, mesleğin geleceğe aktarılmasında pazar sorunu ve malzeme bulmakta yaşanan güçlüklerin etkili olduğunu da ifade ederek şunları söyledi: “1997 yılında aldığım kursla Harik sanatına başladım. Mesleğe de 1998 yılından beri yani yaklaşık 26 yıldan beridir usta öğretici olarak devam ediyorum. Kültür ve Turizm Müdürlüğü içerisindeki atölyemde Harik üretmeye devam ediyorum. Harik, eski dönemlerde yöre halkının ellerinin altındaki keçi kılı ve kendirden oluşturduğu ve ayakkabı olarak yaklaşık 600 yıl kullandığı rivayet edilen bir türdür. Zaman zaman Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde kurslar açıyoruz. Fakat mesleğin zorlu olması, pazar ve malzeme sıkıntısından dolayı hiç kimse yapmak istemiyor. Harik gerçekten zorlu bir sanat. Bir ayakkabıyı üretirken, 12 zorlu aşamadan geçerek 5 günde yapabiliyorum. Yaparken bütün parmaklarım kemiklerime kadar ağrıyor. Özellikle ipini yaparken parmaklarımız yanıyor. Böylesi zorluklarla yaptığımız bir çift Harik’i maalesef ki satamıyoruz. Genelde Bitlis yöresi halkoyunları ekiplerinin kullandığı bir aksesuar. Zaten halkoyunları ekiplerinin siparişleri geldiğinde yapıyoruz. Harik için malzeme bulmakta da güçlük çekiyoruz. Keçi kılı olsun, kendir olsun. Bütün bu zorluklara rağmen 12 aşamadan geçen ve 5 günlük süreçte hazırlanan Harikleri satmak için de pazar sıkıntısı yaşıyoruz. Bu kadar emek verilerek hazırlanan bir ürünün bu kadar pazar sıkıntısı yaşaması da bir tezattır.”

Haftanın Öne Çıkanları

Baca deliğine gizlenmiş metamfetamin bulundu

2024-12-27 18:29 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücret açıklaması: Yeni asgari ücret ülkeye ve millete hayırlı olsun

2024-12-25 09:19 - Bursa

Bursa'da önce öldürdü, sonra polislere aletiyle teslim oldu

2024-12-27 01:20 - Bursa

Bursaspor Başkanı Enes Çelik’ten transfer açıklaması

2024-12-27 09:47 - Bursaspor

TÜRKSAT 6A, 42 derece doğu yörüngesine ulaştı

2024-12-28 08:17 - Teknoloji

Timur Noyan vefat etti!

2024-12-24 09:40 - Bursa

BURSA.com'dan TURKHABER.com'a...

2024-12-23 14:58 - Gündem

Bursa’da kaybolan 20 yaşındaki genç her yerde aranıyor

2024-12-26 01:27 - Bursa

Otobanda yolun karşısına geçmek isterken tırın altında kaldı: 1 ölü

2024-12-29 00:24 - Bursa

Meteoroloji Bursa'nın 5 günlük hava tahmin raporunu açıkladı

2024-12-28 09:07 - Bursa

İlgili Haberler

Bu mahalle tarih kokuyor

14:40 - Yaşam

Demircili halıcılar Emevi Camii için harekete geçti

14:47 - Yaşam

Beylikdüzü Aziz Sancar Bilim ve Sanat Merkezi’nde "AB Projeleri Hazırlama Eğitimi"

14:20 - Yaşam

Kepez’den kadınlara pozitif yeşil ayrımcılık

14:21 - Yaşam

Karatay Belediyesi tarihi evleri restore ediyor

14:12 - Yaşam

Günün Manşetleri

Bursa'da uçak kazası

13:56 - Bursa

Türk Kızılay 45'inci aşevini Bursa'da açtı

13:41 - Bursa

Marmara Denizi’nde müsilajı önlemek için 700 tesis inceleme altına alındı

13:36 - Bursa

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden öğrencilere ücretsiz çorba ikramı

13:23 - Bursa

İşçi ve işverenleri ilgilendiren yeni düzenleme SGK tarafından açıklandı

13:00 - Bursa