Başkent’in ‘dev’ projesi Merkez Ankara projesi firmanın sitesinde “Ankara dostluktur, harekettir, canlılıktır. Huzurdur, yeşildir, hayatın ta kendisidir. Kalbi Ankara ile atanlar için Ankara’nın tam kalbindeyiz. Merkezinde sizin olduğunuz, bu ayrıcalıklı hayata davetlisiniz” denilerek tanıtılıyor. Ne var ki artık o ‘Hayatın ta kendisi’ olan şantiyede üniversite stajları için gelip yaşamını yitiren iki genç insanın kanı var. Onların canı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güneysu’dan hemşerisi ve AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Pasifik İnşaat’ın ‘harcına’ karıştı. Her türlü lüksün düşünüldüğü o şantiyede genç stajyerlerin hayatı, kâr hesaplarının arasında yok olup gitti.
BirGün'den Semra Kardeşoğlu'nun haberine göre, çoğunun ilk staj günü olan 15 Ağustos’ta yaşanan fırtınaya ilişkin tüm uyarılar yapılmasına rağmen binaya çıkarıldılar. İçlerinden üçü önlem alınmadan konulmuş beton blokların altında kaldı. Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi Taha Öztürk aynı gün yaşamını yitirdi. Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği ile Mimarlığı birlikte okuyan, birincilikle mezun olan Emre Çetin ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede 58 gün sonra yaşamını yitirdi.
ODTÜ Mimarlık 3’üncü sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Ege Kıratlı, hayat boyu unutmayacağı o günden 83 gün sonra tedavi gördüğü hastaneden taburcu olup evine döndü.
O kadar genç yaşta ölümü bu kadar yakından gören bir genç insan için her şey eskisi gibi olabilir mi? Ege’nin yanıtı “Eve döndüğüm için mutluyum ama iki arkadaşımı orada yitirdim. Bu ne kadar bir sevinç olabilir ki” diyor.
YEMEĞİ BİRLİKTE YEDİKHenüz polise ifade vermediği için bazı ayrıntıları atlayarak anlatıyor o günden kalanları: “İlk staj günümdü. Taha’nın da. Orada işlemleri yaparken tanıştık onunla. Orada birlikte fotoğrafımız da çekildi. “Umarız iyi şeyler öğreniriz burada, staj faydalı olur” dedik. Sonra Emre ile tanıştık. Emre de kısa bir süre önce başlamış staja. Öğle yemeğini de birlikte yedik. En meraklımız Emre. Durmadan öğrendiği şeyleri anlatıyor heyecanla. İki dalı birlikte okumuş. Aklıma gelmiyor böyle bir olay. Kocaman inşaat. İş güvenliği vardır diyorsunuz. Ama ihmaller peş peşe gelmiş. Başka yerlerde staj yapan arkadaşlarım söyledi. Fırtına nedeniyle onlar öğlen gibi işi paydos ettirmişler. Bizim şantiyede ara vermediler.”
15 KİLO KAYBETTİBeton blokların altından çıkarılıp kaldırıldığı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde önce yoğun bakım servisinde kaldı. Kalçası kemikleri, ayak parmakları dizi kaburgaları kırılmıştı. Mesanesi ağır biçimde zarar görmüştü. 10 günlük yoğun bakımın ardından başka servislerde tedavi gördü. Annesi başucunda 83 gün geçirdi. Ege Kıratlı, önceki gün taburcu olduğunu söyleyerek şunları anlattı: Bu süreçte 15 kilo kaybettim. Kas kaybı da oldu. Yoğun tedaviler sonrası ayağa kalkabildim. Halen tripod desteğiyle yürüyorum. Ambulansla eve getirildim. Staj için çıktığım evime 83 gün sonra dönebildim. Elbette kendimi şanslı sayıyorum yaşadığım için, eve dönmek çok iyi hissettiriyor. Ama ne kadar sevinebilirim. Ama onların kaybı tamir edilemez. Aileleri mükemmel insanlar. Gelip beni de ziyaret ettiler. Şimdi üzerimde büyük bir sorumluluk var.”
Ege şimdi haftada bir hastaneye kontrole gidecek daha iyi olduğunda ilk hedefi ODTÜ’ye giderek arkadaşlarıyla bahçede yürümek.
“Bundan sonra ne mi olacak? Zaten şantiye bölümünü sevmiyordum. Artık gitmeyi hiç istemem. Mimarlığın dijital alanında çalışacağım. Söyleyecek çok şeyim var iş güvenliği açısından. Ama hepsini hukuk aşamasında söyleyeceğim” diyor Ege.
FELAKETTEN BİRKAÇ SAAT ÖNCE ÇEKİLDİEge Kıratlı'nın şantiyedeki faciada hayatını kaybeden Taha Öztürk ile staj belgelerini teslim ederken fotoğrafları çekilmiş. Bu onların birlikte ilk ve son fotoğrafı. Birkaç saat sonra bir fırtına Taha'yı alacak, Ege'ye de genç yaşında kaldırması güç acılarla baş başa bırakacaktı.