Tokat’ın Almus baraj gölünde, 2 yıl önce kuraklığın etkisiyle yürünebilen noktalarda şimdi vatandaşlar balık avlıyor.
Almus’ta bu yıl yağışların çok olmasıyla birlikte su seviyesi yükseldi. Gölde geçtiğimiz yıllarda tarımsal sulama ve elektrik üretimi nedeniyle sular çekilmişti. Suların çekilmesi ile kıyı 150 metre uzamış ve su altındaki kayalıklar ortaya çıkmıştı. Şimdi ise geçtiğimiz yıl insanların yürüyerek gidebildikleri Malkayası olarak bilenen kayalık alan yeniden sular atında kaldı. Sular altında kalan kayalıktan geriye ise en üst kısmında dikili olan Türk bayrağı kaldı. İlk bakışta gölün ortasına yakın bölümde sadece Türk bayrağının dalgalandığı direği görenler şaşkınlığını gizleyemiyor. Baraj kenarından manzarayı izleyenler, bu manzarayı görüntülemeyi ihmal etmiyor. "Sular yaklaşık 150 metre çekilmişti"
2021 yılında Almus’a giden ve suyun o zaman 150 metre çekilmiş olduğunu belirten Şerafettin Türkmen, "Aslen Tokatlıyım ama Alanya’da ikamet ediyorum. Fırsat buldukça karavanımla senede bir defa ziyaret ediyorum. 10-15 gün buralarda memleket özlemimi gideriyorum. Buraların doğasını seviyorum. Buranın adı yöre halkı olarak ’Malkayası’ olarak biliniyor. 2021 yılında buraya geldiğimde sular yaklaşık 150 metre çekilmiş durumdaydı. Malkayası olarak tabir edilen, bayraklı olan yer tamamen suyun dışında kalmıştı. Yaklaşık olarak 10 metre kadar bir yüksekliği vardı. O zamanlarda burada bulunan ağaçlar vasıtasıyla bayrağın yanından geçebiliyorduk. Hatta kuraklığın bu denli korkunç seviyede olduğunu canlı olarak burada gördüm ve hayretler içerisinde kalmıştım. Bu sene yağışların bolluğu ile gölümüz dolmuş seviyede bulunuyor ve bu sevindirici bir haber. Bayrak direği hakkında bildiğim kadarıyla bir uygarlık yaşamış zamanında çünkü çevresinde kalıntılar bulunuyor. Hatta şu anda bile insek parçalar bulabiliriz. Buradaki yöre halkı bayrak direğinin seviyesine bakarak su seviyesinin yükselip düştüğünü anlayıp ona göre değerlendirme yapıyorlar. Bu bayrak direği yöre halkı olarak su seviyesi ölçüm aleti olarak kullanılıyor diyebilirim" dedi. "İnsanlar zarar görmesin diye düşünülmüş bir projedir"
Gölün ortasında dalgalanan Türk bayrağının insanların kayıklarla geçerken zarar görmemesini sağladığını ifade eden Yıldıray Yılmaz, "Barajımıza ilk defa 1965 yılında su bırakıldı. Tokat Kazova bölgesini sulama için yapılmış bir gölettir. Daha sonrasında ise elektrik üretimi için kullanıldı. Şu an dünyanın en ucuz elektriği Almus ilçemizden üretiliyor. Aynı sudan Almus hidroelektrik, Ataköy hidroelektrik ve Köklüce hidroelektrik santrali olmak üzere aynı sudan 3 tane elektrik elde ediyoruz. Şu anda bulduğumuz yerin adı büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla ’Tufan Tepe’ olarak geçiyor. Burası Kızılcappara mevkii olarak geçiyor ve arkamızda bulunan bayrağın olduğu yer ise ’Malkayası’ olarak isimlendiriliyor. Malkayası Almus ilçemize özgü kayamızdır. Üzerinde çeşitli fırın yerleri ve bazı o dönemki insanları anlatan figürler bulunuyor. Bunları zaman zaman yayınlıyoruz. Bunun üzerine de bir bayrak dikme gereği duyduk. Burada bizim bir derneğimiz var. Derneğimizin başkanı ve yöneticileri tarafından buraya bayrak dikilmesi öngörüldü. O zamanlar da Engin Aybek adındaki kardeşimiz bunu düşündü ve bu bayrağı buraya dikti. Burada da bayrağımızın sürekli dalgalanmasının adına bir tören yaptık. Şimdi biz bu direği hem bayrağımız dalgalansın hem de olduğu yerde kayıklar geçerken kayaya vurmasınlar ve insanlar zarar görmesin diye düşünülmüş bir projedir. Bayrağı buraya dikeli yaklaşık 3-4 yıl oldu. O günden bugüne kadar bayrağımız dalgalanıyor. İnşallah ömür boyu da dalgalanmaya devam eder. 15 gün önce su seviyesi bayrağın yarısına kadar çıkmıştı. Kazova’ya elektrik üretimi ve sulama amaçlı su verildiği için şu anda su seviyemiz düşmeye başladı. Şu durumda ise su seviyemiz yüzde 65 civarında doluluk oranına sahiptir. İnşallah yağışlar da olur sulamaya devam edilir" diye konuştu.