?>

50 yıldan uzun süredir tatilcilere hizmet veriyorlar

Bursa’nın sevilen beldelerinden Kumla’da, yıllara meydan okuyan bir işletme var; Meltem Pansiyon. Kumlalıların kısaca “Meltem” olarak söz ettikleri işletme, 50 yılı aşkın süredir tatilcilere hizmet veriyor. Meltem’i diğer pansiyonlardan ayıran bir özelliği ise çalışanların tamamen aile olması.

Röportajlar - 7 yıl önce

Mustafa Emre ÖZGEN / bursa.com

Son yıllarda Bursa’nın sevilen tatil beldesi Kumla’da pek çok pansiyon açıldı, ayrıca günlük ya da haftalık kiralık daireler de artan yapılaşma ile birlikte çoğaldı. Tüm bunlara rağmen “Meltem”, Kumlalıların vazgeçilmezi olarak kalmaya devam ediyor. Tefik Kaldırım ve ailesi tarafından işletilen pansiyonu güvenli ve sıcak bir ortamda tatillerini geçirmek isteyenler tercih ediyor.

Kumla’nın geçmişte daha az insanı barındırırken sosyal ve kültürel faaliyetler bakımından daha zengin olduğunu söyleyen Tefik Kaldırım, yıllar geçtikçe müşteri profilinde değişme yaşandığını belirtiyor. Kaldırım’a göre Kumla kalabalıklaşırken bazı özelliklerini kaybetmiş.

Tefik Bey, Meltem Pansiyon nasıl açıldı?

Rahmetli babam 1961 yılında başladığı binanın inşaatını iki yılda tamamlamış. O dönem deniz kıyısı binalarla doldurulmaya başladığı için binayı yoldan geriye yapmış. Bir de sahilde, karşımızdaki boşluğu satın almış. Oraya bina yapılmasın istemiş. Bir şey yapmadık oraya ama her yıl emlak vergisini ödüyoruz. İlginçtir zamanında kimse sahili kapatmayın dememiş. Ev yapılması için hep izin verilmiş. Kumla’ya baktığın zaman girişte kumun üzerinde evler var. Buradan bizim binadan başka içeriden başlayan yok. Babamın burayı yoldan geriye yapmasıyla önü de çay bahçesi oldu.

Çay Bahçesi’nin bu bölgeye ve size etkisi nasıl?

Doksanlı yılların başına kadar burayı babam çalıştırdı. Babamın olduğu dönemde sadece pansiyondu. Biz işletmeye başladıktan sonra çay bahçesini de yaptık. Önceden biraz daha genişti. Yerler taştı. Sonradan parke taşları döşedik. Etrafımızı saran asmalar bina yapıldığından beri büyümeye devam ediyor.

Bu çay bahçesi iki çocuğumu okuttu. Büyük oğlum üniversiteyi bitirdi, küçüğü üniversite öğrencisi. Yazın burada çalışıyorlar. Bütün okul masraflarını burada çalıştıkları ile karşılıyorlar. Eşim ve ben yardım ediyoruz ama çay bahçesinin gelirinden tek kuruş almıyoruz. Onlar da bizden bir daha harçlık istemiyorlar.

Pansiyon olduğu için çok değişiklik yapmadık. Nargile koyun filan diyenler oldu ama biz istemedik. Aile olarak işlettiğimiz için komşular da bizi sahipleniyor. Kışın çay bahçesini kapatıyoruz ama kapatmayın diyorlar. Kumla’nın bu tarafında başka çay bahçesi yok.

Müşteriler nasıl? Kimler tercih ediyor?

Yıllar geçtikçe Kumla’daki müşteri potansiyeli geriledi. Önceden doktorlar, avukatlar arar, 20 günlük rezervasyonlar yaptırırlardı. Harun Kolçak Kumla’da konsere geldiğinde burada kalmıştı. Şimdi bir iki günlük rezervasyonlar alıyoruz. Müşteri aradığında yerlerde halı var mı diye soruyor. Bir ya da iki yataklı odalarda, çocukları yerde yatıran müşteri oldu. Uzun süreli müşteri hiç yok.

Aile dışında müşteri almıyoruz. Telefonda sesini beğenmediğime yer yok diyorum. Ben de burada ailemle kalıyorum.

Müşterilerin güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz?

Yazın burası Gemlik’in toplam nüfusundan daha fazla. Günlük kiralık daireler hiçbir yere bildirmeden kiralanıyor ama biz gelen müşterileri sisteme girmek zorundayız. Buraya kim gelirse emniyet bundan haberdar oluyor. Bu sistem sayesinde tehlikeli insanlar buraya gelemiyor. Olaylı müşterimiz de olmadı çünkü dediğim gibi, almıyoruz.

Gece sabaha kadar burada bekliyorum. Sabah uyuyorum. Hanım ve çocuklar devam ediyor. Büyük oğlum bankada çalışıyor. Akşam da burada bize yardım ediyor.

Kumla’nın eski neşeli günlerinin pek kalmadığı söyleniyor. Sizce ne kadar doğru?

Önceden Kumla’da yarışmalar, festivaller olurdu. Katıldığımız yarışmalardan derece alırdık. Üst üste Kumla güzeli buradan çıktı. Gençler geliyordu. Güzellik yarışması olurdu. Genç kızlarımız isimlerini yazdırırdı. Onlara sahip çıkarak yarışma alanına götürür ve tekrar buraya getirirdik. Futbol yarışmalarına katılırdık. Yazın gerçekleşen konser ve festivaller, Kumla belediyesi kapatıldıktan sonra yapılmadı.

Sizce neden? Nasıl aşılır bunlar?

Kumla’da bazı problemlerimiz var. Yazın bu bölgede daha fazla polis olursa, daha güvenli bir belde olacağımızı düşünüyorum. Ayrıca yapılaşma devam ediyor ama park yerleri yok. Kumla girişindeki kapan nedeniyle içeri giremeyen araçlar, uzakta bırakılıyor. Park sorununa da çözüm bulunmalı.

Haftanın Öne Çıkanları

Erdek’te böyle düğün görülmedi

2017-08-27 20:37 - Magazin

50 yıldan uzun süredir tatilcilere hizmet veriyorlar

2017-09-03 18:33 - Röportajlar

Bursalı emlakçı beş üniversite bitirdi

2017-08-28 17:59 - Röportajlar

Satın alacakları domatesleri kendileri topluyorlar

2017-08-29 15:25 - Gündem

Adana Emniyet Müdürü Selami Yıldız göreve başladı 

2017-08-28 21:47 - Gündem

13 gün sonra öksüz kaldı!

2017-09-02 13:32 - Asayiş

Kriz bitti, Ruslar Muğla’ya akın etti

2017-09-02 17:29 - Ekonomi

Bursa'da kurban manzaraları

2017-09-01 15:24 - Bursa

Darbeci askerin GATA faaliyetleri!

2017-09-03 15:33 - Gündem

Ozanları tanıtmak için ’Ozanlar Müzesi’ kurdu

2017-09-02 22:07 - Yaşam

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

'Change' araç operasyonunda yeni gelişme!

12:35 - Bursa

Bursa Adliyesi'ndeki silahlı saldırı hakkında Bakan Memişoğlu'ndan açıklama

12:31 - Bursa

Bursa Adliyesi'nde silahlı saldırı: 2 ölü!

11:35 - Bursa

Bursaspor Kapalı Gişe !

11:34 - Bursaspor

Dünya gündeminin yakından takip ettiği Türkiye-ABD görüşmesi

11:34 - Gündem