UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Osmanlı’nın kırsal mimarisinin eşsiz örneklerinden 700 yıllık Cumalıkızık, Yıldırım Belediyesi öncülüğünde yeniden ayağa kalkıyor. Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanan 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı ile birlikte tarihi köydeki restorasyon çalışmalarında artık sona yaklaşıldı. Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin incelemelerde bulunduğu restorasyon çalışmalarında Cumalıkızık Hamamı ve 3. bölgedeki yapılar, Yıldırım Belediyesi ve Bursa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nın ortaklaşa imzaladığı protokolle aslına uygun olarak tarihî dokuya zarar verilmeden yeninden yapılıyor.
Cumalıkızık’taki tarihi yapının yeniden canlandırılmasına yönelik restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Osmanlı kırsal ve sivil mimarisinin ilk örneklerinden olan Cumalıkızık’ta yürüttüğümüz çalışmalarda artık sona yaklaştık. Tarihi Cumalıkızık Hamamı ve 3. bölgede bulunan 2794 Ada 26, 45, 46, 47, 48, 49 ve 84 parsellerinde restorasyon uygulamalarımızla tarihimizi yeniden ayağa kaldırıyoruz” dedi.
Cumalıkızık’ın Yıldırım için ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Başkan Edebali, “Yıldırım’ın dünyaya açılan penceresi olan Cumalıkızık’ın bizim için ayrı bir önemi var. Yıldırım’ı dünyaya tanıtan tarihe ayna tutan bu eşsiz yerimizin gözettiği tarihi değerin bilinciyle gelecek nesillere taşımaya gayret gösteriyoruz” diye konuştu.
Edebali, “Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna şahitlik eden Yıldırım’da Cumalıkızık’ın yanı sıra askeri mimarisinin ilk yansıması Balabanbey Kalesi, sosyal mimarinin en önemli eserlerinden Yıldırım Külliyesi, Osmanlı’nın ilk tıp fakültesi olan Darüşşifa’nın yanı sıra manevi hazinemiz Emirsultan Camii gibi önemli yapılara ev sahipliği yapıyoruz. Dünya mirasları olan Cumalıkızık, Yeşil Külliyesi ve Yıldırım Külliyesi’nin ilçemizde bulunması şehrimizin zenginliğinin delilidir. Mirasımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” şeklinde görüşlerini belirtti.
İHA