?>

9 bin yıllık Yumuktepe Höyüğü, açık hava müzesine dönüyor

MERSİN’DE GEÇMİŞİ 9 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANAN VE 86 YIL ÖNCE KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLANAN YUMUKTEPE HÖYÜĞÜNÜN AÇIK HAVA MÜZESİ OLMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI VAHAP SEÇER'DE YAPILAN ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEYEREK, YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI.

Yaşam - 2 yıl önce

Mersin’de geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan ve 86 yıl önce kazı çalışmaları başlanan Yumuktepe Höyüğü’nün açık hava müzesi olması için çalışmalar başladı. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre düzenlenmesi yapılan höyüğün, çalışmalar bittiğinde turizme açılacağı kaydedildi.

M.Ö. 7 binli yıllarda Neolitik Çağda yerleşim yeri olan Mersin’in merkez Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğü’nde, yeni bir aşamaya geçildi. Höyükte ilk kazılar 1937 yılında İngiliz arkeolog John Garstang tarafından başlanılırken, bugüne kadar yapılan çalışmalarda höyüğün 33 yerleşim katına sahip olduğu tespit edildi. Son olarak Prof. Dr. Giulio Palumbi başkanlığında yapılan kazılarda, neolitik ve kalkolitik dönemlerle ilgili çalışmalar yürütülmüştü. 2021 yılında höyüğün açık hava müzesi olmasıyla ilgili kurul kararı çıkarken, pandemi dolayısıyla çalışmalar bir süre yürütülemedi. Daha sonra müzeyle ilgili Mersin Büyükşehir Belediyesi çevre düzenlemesine başladı. Devam eden çalışmaların bittiğinde halkın gezmesi için bölgenin ziyarete açılacağı belirtildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı. "Burası bir arkeoköy oluyor"

İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Vahap Seçer, 9 bin yıllık bir tarih üzerinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Yumuktepe Höyüğü’nün Mersin’in göbeğinde yer aldığını söyleyen Seçer, "Burada 9 bin yıllık tarihi, medeniyetleri görme ve tanıma fırsatı buluyoruz. Arkeolojik çalışmalarda 33 katman tespit edilmiş. 1937 yılından beri bu bölgede çalışmalar devam ediyor. Mersin hinterlanttı hem medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir bölge hem de insanlık tarihinin birikiminin yoğun olduğu bir bölge. Bulunduğumuz bu alan Orta Doğu, Suriye, Mezopotamya topraklarının birbiriyle hem denizden hem de karadan irtibatının kurulduğu yer. Burası arzu edilen durumda değil. Mersin Büyükşehir Belediyesine ait bir alan ancak birinci derece sit alanı Kültür ve Turizm Bakanlığı uhdesinde. Gerekli çalışmalar yapıldı. Uzunca süre burada güzel çalışmalar yapıldı. Burası bir arkeoköy oluyor. Mersin’e kazandırılabilecek çok değerli bir çalışma yapılıyor" dedi. "Bittiği zaman halka açık, çok güzel bir alan olacak"

Şu anda çevre düzenlemesi yaptıklarını kaydeden Seçer, "Çünkü burada arkeolojik çalışmalar yapılıyor ama çok zor koşullarda yapılıyor. Her açıdan sorunlu bir yer. Güvenliği olmayan bir yer. Yan tarafta bir huğ evimiz yapılıyor. Yani çamurdan, samandan yapılan eski uygarlıklar döneminde bir yaşam alanı olarak kullanılan bir ev yapıyoruz. Bittiği zaman halka açık, çok güzel bir alan olacak. Son derece ziyaret mümkün olacak ve burada tarihi çocuklarımıza anlatma fırsatı da bulacağız. Bura üzerinden değerlendirmeler, geriye dönük tespitler yapma imkanımız olacak. Bu bölgede her nokta tarih. Yeter ki bunun değerinin, kıymetinin farkında olan toplumlar yaşasın. Biz de elbette bu konuda çok yeterli olduğumuzu söyleyemem ama önemli de mesafeler alındı. Biz de belediye olarak bu bilinçle, bu anlayışla yönetimimiz. Tarihi değerlerimizi koruyalım istiyoruz. Onları gün yüzüne çıkaralım. Onu insanlığın hizmetine sunalım istiyoruz. Bu çalışmaları da sürdüreceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Çevre düzenlemesinde birçok şey yaptıklarını dile getiren Seçer, "Öncelikle bu höyüğün sınırları oluşturan duvarlarında büyük tahribatlar olduğu için bir güvenlik sorunu vardı. Bu duvarları öncelikle yeniden yapıyoruz. Ziyaretçilerin girişini mümkün kılacak alanlar yapılıyor. Bu bölgeler gördüğümüz gibi höyüğün üzerindeyiz ve kot farkı yüksek. Vatandaşlarımızın rahatça buraya çıkması için merdivenleri yeniliyoruz. Daha sonra arkeolojik çalışma yapılan alanın üstün kapatılacak. Burada bulguların sergilenmesine yönelik alanlar yapılacak. Bunu da çok kısa bir süre içerisinde vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız" ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Mustafakemalpaşaspor şampiyonluğunu ilan etti

2023-03-24 12:31 - Bursa

A Milli Futbol Takımı, Bursa'da

2023-03-26 04:34 - Bursa

Bursa'da kentsel dönüşüme başlanacak 5 mahalle

2023-03-26 11:04 - Bursa

Kızılcık Şerbeti’nde Nursema isyan etti, ortalık fena karıştı!

2023-03-25 09:01 - Magazin

Kanserle savaşan Bahar Öztan son halini paylaştı

2023-03-28 17:06 - Magazin

Bursaspor'da İsmail Ertekin'le yollar ayrıldı

2023-03-25 21:20 - Bursaspor

Milli futbolcu Yunus Mallı, Bursa'da kapıda kaldı

2023-03-29 16:40 - Bursa

Köfteci Yusuf ve Sedat Peker davasında yeni gelişme!

2023-03-28 15:57 - Bursa

Togg'un şarj ücretleri belli oldu

2023-03-31 08:54 - Bursa

Hırvatistan futbol takımının hocasından çarpıcı Bursa yorumu

2023-03-28 17:49 - Bursa

İlgili Haberler

Artvin’de yoğun kar yağışı: Trafik durdu, sürücüler horon teperek ısındı

01:37 - Yaşam

Ünlü moda tasarımcısı Cemil İpekçi koleksiyonlarını sergiledi

21:51 - Yaşam

Hopa-Borçka karayolunda kar esareti

21:46 - Yaşam

Elazığ’da aç kalan domuz sürüsü yerleşim yerine indi: O anlar kamerada

21:22 - Yaşam

Malatya’da nesli tükenmekte olan vaşak görüldü

20:20 - Yaşam

Günün Manşetleri

Trump: “ Kimse nihai kazananın kim olacağını bilmiyor ama bence bu Türkiye olacak”

22:03 - Siyaset

Bursaspor'da Pablo Batalla ile yollar ayrıldı !

21:09 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarda bulundu

19:25 - Gündem

112 çalışanları isyan etti

17:16 - Gündem

Bursa Büyükşehir’den sürdürülebilir tarım için Türkiye'ye örnek tesis

17:09 - Bursa