Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini veto eden Türkiye, Mayıs ayı sonunda Suriye'de terör örgütü YPG'nin elinde tuttuğu bölgeleri hedefleyen yeni bir askeri operasyon sinyali verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Mayıs'ta gerçekleşen kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçti ve ""Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da atmaya başlıyoruz" dedi.
Milli Güvenlik Kurulu toplantısında yeni kararların alınacağını kaydeden Erdoğan, "Ülkemize ve güvenli bölgelerimize sık sık yapılan saldırıların merkezi konumundaki alanlar harekat önceliğimizin başında yer almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, emniyet güçlerimiz, istihbaratımız hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır" ifadesini kullandı.
Televizyonların canlı yayınladığı açıklamaların ardından yalnızca bölge ülkeleri değil, tüm dünyanın dikkati bir anda Suriye'ye çevrildi. Ankara, halihazırda PKK'nın Suriye uzantısı terör örgütü YPG'nin kontrolünde tuttuğu batıdaki Menbiç'ten doğudaki Kamışlı'ya kadar uzanan sınır hattının teröristlerden tamamen temizlenmesini istiyor. Söz konusu hatta yalnızca Rasulayn ve Tel Abyad arası Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhaliflerin kontrolünde.
YPG'li teröristler Türkiye'nin operasyonu telaffuz etmesiyle hemen Beşar Esad'dan yardım istedi. Suriye ordu birlikleriyle işbirliğine gideceklerini duyuran YPG'li teröristler, Türkiye'ye yanıt vereceklerini ileri sürdüler.
RUSYA VE ABD'DEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR
Haziran ayının ilk günlerinde ABD ve Rusya'dan peş peşe açıklamalar geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, "Ankara'nın Suriye'deki mevcut zor durumu tehlikeli bir şekilde daha da kötüleştirecek eylemlerden kaçınmasını umuyoruz" dedi.
Açık şekilde YPG'yi destekleyen ABD ise, Dışişleri Bakanı Antony Blinken aracılığıyla uyarıda bulundu. Gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Blinken, "Suriye'nin kuzeyinde gerginliğin artması, bizim karşı olduğumuz bir şeydir. Kaygımız yeni bir harekâtın bölgesel istikrarı bozması ve kötü niyetli taraflara istikrarsızlıktan yararlanma imkanları sunmasıdır" ifadesini kullandı.
Haziran ayının ikinci haftasında Ankara'yı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un gündemindeki başlıklar arasında da Suriye vardı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ağırladığı Rus mevkidaşıyla birlikte basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu, "Suriye'nin kuzeyinde artan PKK/YPG tehdidine karşı tedbir almamız gerekiyor. Suriye'nin sınır bütünlüğü ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık" diye konuştu. Sergey Lavrov ise, "Türkiye'nin sınır güvenliği hassasiyetini önemsiyoruz. Astana formatı çerçevesinde Türkiye ile birlikte çalışmaktayız" demekle yetindi.
Türkiye'nin Suriye'de operasyon hedefleri arasında yer alan Tel Rıfat bölgesinde, Rus askeri varlığının bulunduğu biliniyor. Altı yıldır YPG'nin kontrol ettiği Tel Rıfat ilçesi, Türkiye sınırına 18 kilometre mesafede.
Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un Ankara ziyaretinden birkaç gün sonra konuşan Şam rejimi lideri Beşar Esad ise, Türkiye'yi askeri karşılık vermekle tehdit etti. Esad, Türkiye'nin sınır ötesi harekât düzenlemesi halinde askeri koşullar el verdikçe 'doğrudan' karşılık vereceklerini söyleyip halk nezdinde de harekâta direniş olacağını savundu.
AFP'NİN FOTOĞRAFLARI
Tüm bunlar yaşanırken, uluslararası haber ajansları Suriye'nin kuzeyinden muhtemel bir harekâta hazırlanan Türkiye destekli muhalif grupların fotoğraflarını dünyaya servis etti. Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Menbiç'in karşısında toplanan Suriye Milli Ordusu unsurlarının tatbikatını kadrajına aldı.
AFP, geçen hafta ise Afrin'de bir geçit töreni düzenleyen Suriyeli silahlı muhaliflerin fotoğraflarını geçti. Fotoğraflarda, onlarca aracın bulunduğu konvoy göze çarpıyordu.
Fransız haber ajansı AFP, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını izleyen üçüncü günde, yani 26 Mayıs tarihinde Haseke'nin doğusundaki petrol bölgesi Rumeylan'da devriye gezen ABD konvoyunun fotoğraflarını servis etti.
AFP bugün ise Türkiye sınırına üç kilometre mesafede yer alan Kamışlı'daki ABD askerlerini fotoğrafladı. YPG'li teröristlerle birlikte Kamışlı'ya bağlı bir köyde görüntülenen Amerikan birliklerinin zırhlı araçlarla devriye gezdiği bildiriliyor.
Bir bölümü rejim güçleri tarafından kontrol edilen Kamışlı, Mardin'in Nusaybin ilçesinin hemen karşısında.
Şam rejimiyle birlikte hareket eden Rus ordusunun ise, Türkiye'nin muhtemel harekâtına karşı Kamışlı'ya hava savunma sistemi Pantsir kurduğu bildiriliyor. Rusya ayrıca, Menbiç, Ayn İsa, Tel Temir ve Aynul Arab gibi yerlerde de asker sayısını artırdı.
TARİH: KASIM 2021
Kamışlı, 2021'in son aylarında da bu kez Rus ordusunun hamlesiyle gündeme gelmişti. Moskova, Kasım 2021'de yine Ankara'nın operasyon sinyali vermesi üzerine Kamışlı'ya ilk kez savaş uçağı indirmişti.
Kamışlı'ya iniş yapan Su-35 savaş uçağının yerden çekilmiş fotoğrafları, sosyal medyadan paylaşılmıştı. Ayrıca S-35 uçağına yüklenmiş orta menzilli R-77 ve kısa menzilli R-73 füzeleri dikkat çekiciydi.
Aynı günlerde yerel kaynaklar, Rusya'ya ait bir Mi-8 helikopterinin iki Ka-52 helikopteri eşliğinde Kamışlı'daki havalimanından Halep'e uçtuğununu da bildirmişti.
Eylül 2015'te Suriye iç savaşına dahil olan Rusya, özellikle Hımeymim hava üssü ve Tartus deniz üssüne birliklerini konuşlandırıyor. Moskova, Mayıs 2021'de nükleer füze taşıyabilen bombardıman uçakları Tu-22M3'leri ilk kez Suriye'deki Hmeymim Üssü'ne indirmişti.
Terör örgütü YPG ile birlikte Suriye'nin kuzeyi ve doğusunda birlikte hareket eden ABD ise, yaklaşık 1000 askerini bölgede tutuyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un YPG'ye binlerce TIR dolusu silah ve cephane gönderdiği biliniyor.