?>

ABD, PKK’yı neden terör örgütleri listesine aldı?

ABD'nin geçen hafta yaptığı 'PYD'yi terör örgütü olarak görmüyoruz' açıklaması bomba etkisi yarattı. Türkiye'den ise buna cevaben Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'dan açıklama geldi. Erdoğan; ABD’nin PKK’nın Suriye’de faaliyet gösteren kolu PYD’yi terörist olarak görmemesini eleştirdi ve bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Dünya - 9 yıl önce

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) uzmanı Nihat Ali Özcan Al Jazeera'ye PYD ile ilgili bilinmeyenleri anlattı. İşte Özcan'ın o yazısından çarpıcı bölümler; 

ABD, terörle mücadeleyi daha etkin yapabilmek, vatandaşlarını korumak ve ulusal çıkarlarını savunmak için 1970’lerin sonundan beri her yıl düzenli olarak bir “terör örgütleri listesi” yayınlar. Liste, ilgili devlet kurumları ve ABD vatandaşlarına bir dizi sınırlama, yasak ve yükümlülükler getirir. Örneğin, kaynak, materyal tedarik etmek, hizmet sunmak, mali destek vermek, eğitimsağlamak, uzman yardımı yapmak, muhabere teçhizatı, silah, patlayıcı, öldürücü materyal sağlamak, tıbbi malzeme tedarik etmek, sahte belge hazırlamak yasaktır ve suçtur. Üstelik ABD diğer ülkeler nezdinde de bu engellemeler ve yasaklar için çaba sarf etmelidir.

ABD, PKK’yı neden terör örgütleri listesine aldı? 

Söz konusu listenin mukimlerinden birisi de PKK’dır. İnsan hakları raporlarında 1989’dan beri Türkiye’de Kürt sorununa yer veren ABD, PKK’yı 1997’de terör örgütleri listesine aldı. Kürt meselesinde müttefiki Türkiye’yi fazlaca işkillendirmek istemeyen, Irak’taki çıkarlarını önceleyen ABD, Barzani veTalabani’yi önce Londra’ya ardından da Washington’a davet ettiği günlerde, ortamı sakinleştirmek için PKK’yı da terör örgütleri listesine aldı ve Türkiye’nin ağzına bir parmak bal çaldı. Yine 2011’de PKK’nın beş üst düzey yöneticisini, hiçbir somut sonucu olmayan, uyuşturucu kaçakçısı listesine alarak bazı yasaklamalar getirdi.

PKK eylemleri başladığından beri, Türk kamuoyu, medya, siyasiler ve askerler ABD’nin örgüt ile ilişkilerine daima kuşku ile baktılar. ABD ise diplomatik söyleminde daima terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olduğunu ifade eti. Ancak 1. Körfez Savaşı’nı takip eden günlerde Kuzey Irak’ta yaşanan bir dizi olay ve ABD’nin 2003’te Irak’ı işgali zihinlerdeki kuşkuları arttırdı. Yine de ABD-PKK ilişkisi, cevabı aranan “gri” bir alan olarak kaldı.

IŞİD’in 2014’te Musul ve Erbil’e ardından da Kobani’ye saldırısının ardından Obama yönetimi Irak ve Suriye’de “havadan destek, karadan yerel unsurlarla savaş” stratejisini ilan etti. PKK’nın gerek Irak’ta gerekse Suriye’de bu stratejinin yerel taşıyıcısı rolünü üstlenmesi, Türkiye’de farklı bir tartışmayı tetikledi. Kırk yıldır tartışılan PKK-ABD ilişkisindeki kuşkular kısa sürede yerini somut gelişmelere bıraktı.

ABD kendi hukuki ve idari düzenlemelerine rağmen, yabancı terör örgütleri listesinde yer alan PKK’nın Avrupa ve Türkiye’de faaliyet gösteren üyelerini “terörist”, Irak ve Suriye’de faaliyet gösterenlerini ise “özgürlük savaşçısı” olarak tanımlayabileceğini ortaya koydu. Bu noktada uluslararası ilişkilerin “çıkar” kavramının ilginç bir tezahürüne ve terörizmin klasikleşmiş tartışmalarına PKK örneğinde tanıklık etmeye başladık.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüleri, Eylül 2014’ten beri alıştıra alıştıra PKK’nın Suriye’de faaliyet gösteren unsurlarını, PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini ifade etmeye devam ediyor. Birkaç gün önce de bu görüşlerini tekrar dile getirdiler. Aslında açıklama, kendileri için “malumun ilanından başka bir şey değildi”. Şimdi yapılan, işin “kitabına uydurulması” ve kamuoyuna mal edilmesiydi. Bunun en kolay yolu ise PKK terör örgütünün “yapay türevlerini” imal etmekten geçiyordu. PKK bu konuda onlarda yardımcı oldu ve bu sorunu çözdü. PYD, PKK’dan farklı bir örgütmüş gibi sunuldu.

Haftanın Öne Çıkanları

Esra Erol'a zor sorular!

2015-09-28 14:21 - Magazin

Elit kesimin gözdesi Çamlıca Balat’ı geçti

2015-09-28 12:05 - Muhtarlar Konuşuyor

Babamı siz öldürdünüz!

2015-09-29 14:56 - Magazin

Bakanlık kabul etti, İl Milli Eğitim reddetti, veliler isyan etti (ÖZEL HABER)

2015-09-29 12:29 - Bursa

Özel Final Okulları’ndan eğitim tüyoları

2015-09-29 15:15 - Eğitimin Öncüleri

Arjantinli yıldız tangalı yakalandı!

2015-09-29 18:22 - Magazin

Marmaris plajları yabancı turistlere kaldı

2015-09-29 12:48 - Yaşam

Şemdinli’de karakola saldırı

2015-09-26 21:30 - Gündem

Datça'da ölü köpekbalığı karaya vurdu

2015-09-27 21:08 - Yaşam

Danimarkalı seksi politikacı öyle bir açıklama yaptı ki...

2015-09-29 18:19 - Dünya

İlgili Haberler

TİKA’dan Etiyopya’ya gıda paketi desteği

17:08 - Dünya

Rusya'dan İsrail'e tepki

15:50 - Dünya

PKK/YPG’nin Tel Rıfat’taki fare deliğinin ucundan kaçış asansörü çıktı

13:35 - Dünya

Avrupa Birliği'nden Ukrayna'ya 4,1 milyar euroluk mali destek

17:57 - Dünya

Gazze’de can kaybı 44 bin 758’e yükseldi

15:26 - Dünya

Günün Manşetleri

Bursaspor'dan Kombine ve bilet açıklaması!

21:34 - Bursa

İnegöl'de 4 evi soyan kadınlara süresiz ev hapsi

18:31 - Bursa

Gemlik’te arazi yolları açılıyor

17:47 - Bursa

Karşıyaka Taraftarına izin çıktı !

17:05 - Bursa

Bursaspor’un ligde ikinci yarı maç programı açıkladı!

15:53 - Bursa