AB Komisyonu geçen ay sonunda yayımladığı bir değerlendirme raporundaYunanistan’ın ek önlemleri devreye sokmak zorunda kalacağının ilk sinyalini vermişti. AB ülkeleri de Komisyon’un raporu doğrultusunda hareket ederek Yunanistan’ın önlem almasını talep etti.
Alınan karar Yunanistan açısından ültimatom niteliği taşıyor. Atina, bir ay içinde eksiklerini gidermek için bir eylem planı oluşturacak ve üç ay içinde de bu planın uygulamasına ilişkin bir rapor sunacak.
Atina, göçmenlerin kimliğini belirleme ve kayıt altına alma, parmak izlerini alarak veri tabanına işleme, seyahat belgelerinin gerçekliğinin tespiti ve ilgili kişinin güvenlik durumunun veri tabanlarından kontrolü konusunda yetersiz bulunuyor. AB, Yunanistan’ın dış sınırları etkili kontrol etmediği ve üstesinden gelinmesi gereken ciddi sorunlar bulunduğu görüşünde.
SCHENGEN İÇİN OLUMSUZ SONUÇ DOĞURACAK
Atina’dan deniz sınırı kontrolü, risk analizi, sınır kontrolü bağlantılı altyapı ve ekipmanlar ile uluslararası işbirliği alanlarında da adım bekleniyor.
Yunanistan’ın üç ay içinde gerekli adımları atmaması hem bu ülke açısından hem de kontrolsüz serbest dolaşıma olanak tanıyan Schengen sistemi açısından olumsuz sonuçlar doğuracak.
Brüksel, Atina’nın adımlarından tatmin olmazsa Schengen uygulaması Yunanistan için askıya alınabilecek ve sınır kontrolleri devreye sokulabilecek.
Schengen bölgesindeki diğer ülkeler de şu an altı aylık bir süre için ve geçici olarak devreye sokabildikleri iç sınır kontrollerini toplamda iki yıla kadar uzatabilecek.