?>

“Afetler Milli Güvenlik meselesidir”

Coğrafya eğitimcileri tarafından istanbul'da düzenlenen 6. Uluslararası coğrafya eğitimi kongresi sonuç bildirgesi yayınlandı.

Eğitim - 5 ay önce

Coğrafya eğitimcileri tarafından İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Coğrafya Eğitimi Kongresi sonuç bildirgesi yayınlandı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Eyüp Artvinli ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür’ün Kongre Başkanlığını üstlendiği kongrede ‘Afetler ve Afet Eğitimi’ tüm yönleriyle masaya yatırıldı. Dünyadan başta Japonya olmak üzere birçok bilim insanının katıldığı Uluslar arası kongrenin sonuç bildirgesi yayınlandı. Sonuç bildirgesinde afetlerin ‘Milli Güvenlik’ meselesi olduğu ve toplumun her kesiminin bu konuda eğitilmesinin önemine dikkat çekildi. “Neden afet risklerini azaltma eğitimi?”

“Afetler, ne zaman gerçekleşeceği kestirilemeyen olaylar olsa da aldığımız eğitim sayesinde bu olayların etkilerini azaltabiliriz. Japonya başta olmak üzere bunu başarmış birçok ülke vardır. Afet risklerini azaltma eğitimi, herkes için gerekli olmasına rağmen ne yazık ki çok az kimsenin “yapılacaklar” listesindedir. Çünkü “herkes için” olan bir şeyin bizim de başımıza gelebilecek olma ihtimalini düşünmek bile istemeyiz. Coğrafya Eğitimcileri olarak, erken yaş gruplarından itibaren toplumun tüm fertlerini kapsayan çok boyutlu bir afet risklerini azaltma eğitimi stratejisi ile toplumsal direncimizin daha kolay ve kalıcı şekilde artırılmasının “en az maliyetle” mümkün olabileceğine önemle vurgu yapmak istiyoruz” “Afetler Milli Güvenlik meselesidir”

“Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle çeşitli doğal ve beşerî kaynaklı afetler bakımından yüksek risk taşıyan bir ülkedir. Deprem, sel, heyelan, orman yangınları ve kuraklık gibi afetler, ülkemizin her bölgesini farklı düzeylerde tehdit etmektedir. Bu konu can kaybı, ekonomik, sosyal, psikolojik kayıplar açısından bir Milli Güvenlik meselesidir. Bu nedenle Coğrafya Eğitimcileri olarak, afet eğitiminde milletimizin her kesimine yönelik bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarının, milli güvenliğimizin ve sürdürülebilir kalkınmamızın en az maliyetli, en kolay, en ideal, en sağlam ve en etkili yolu olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz” “Türkiye’nin afet eğitiminde güçlü yanları”

Türkiye, yakın yıllarda yaptığı değişiklikle afetler konusunu farklı kurumların bireysel sorumluluğunun yanında merkezi olarak AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) gibi ulusal çapta güçlü bir kurum altında toplamıştır. AFAD, afet öncesi, sırası ve sonrasında koordinasyon sağlayarak milletimizin bilinçlenmesi ve afetlere karşı hazırlıklı olmasında merkezi bir rol üstlenmiştir. Türkiye’de toplumsal dayanışma kültürü oldukça güçlüdür. Afet anında insanlar ve sivil toplum kuruluşları, yardım ve destek için kolayca organize olabilmektedir. Bu kültür, insanların afet sonrası iyileşme süreçlerinde destek alabilmelerini ve toplumumuzun bir arada hareket etmesini sağlamaktadır. Okullardaki Öğretim Programlarında Afetlerin Ağırlık Kazanması: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde afetler ve afet eğitimi önceki programlara göre göre daha belirgin şekilde entegre edilmeye başlanmış ve özellikle ilkokul düzeyinden itibaren öğrencilere temel afet bilgisi kazandırılması amaçlanmıştır. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu deprem ve çeşitli afet risklerine karşı yapı güvenliğinin sağlanmasında eski binaların güçlendirilmesi, kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması ve yapı denetim sisteminin yeniden düzenlenmesi, afet risklerini azaltma ve afet anında güvenliğin sağlanması açısından son derece acildir” Yerel yönetimlerin afet hazırlığı

“Türkiye’de yerel yönetimlerin afet hazırlığı konusunda kapasitelerinin daha fazla geliştirilmesi beklenmektedir. Belediyeler, afet risklerine karşı planlama ve eğitim konusunda daha aktif olmalıdır. Her bölgeye özgü afet planları hazırlanmalı, halkın bu planlar hakkında sürekli olarak bilgi sahibi olması sağlanmalı ve bunları güncel tutuma yolları bulunmalıdır. Bu çalışmaların planlanmasında doğa ve insan etkileşiminin bütüncül bir perspektiften analiz edilmesi önem arz etmektedir” denildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Uzmanlardan çağrı cihazı uyarısı

2024-09-18 16:09 - Teknoloji

Irak'ın kuzeyinde 3 terörist etkisiz hale getirildi

2024-09-20 15:40 - Gündem

Mudanya, triatlon coşkusuna hazırlanıyor

2024-09-18 12:38 - Bursa

Zonguldak’ta trafik kazası: 9 yaralı

2024-09-20 23:40 - Asayiş

Manisa FK’dan videolu gönderme

2024-09-19 14:27 - Spor

Van’da Galatasaraylı taraftarların derbi coşkusu

2024-09-21 23:10 - Spor

Masallar bu kez büyükler için anlatıldı

2024-09-16 15:38 - Yaşam

Çan’da trafik kazası: 2 yaralı

2024-09-19 21:29 - Asayiş

İtalyan Bilim İnsanları Kayaşehir ve Kaya Kilise’de incelemelerde bulundu

2024-09-16 17:55 - Gündem

Tarımda yeni dönem, çiftçi hangi ürüne destek alacağını yeni modelle bilecek

2024-09-16 17:10 - Ekonomi

İlgili Haberler

Talas Atatürk MTAL öğrencileri Avrupa yolunda

20:59 - Eğitim

Akdeniz’de ’Yaşayarak Öğrenme Merkezi’ yeniden faaliyette

16:59 - Eğitim

Bozyazı’da Yeşilay Haftası kapsamında bilinçlendirme seminerleri düzenlendi

16:40 - Eğitim

Aydın’da mesleki eğitimde sektör iş birliği sağlanacak

16:13 - Eğitim

Rektör Baş: "Üniversite olarak ilimizde ve ilçelerimizde yapılacak tüm çalışmalara destek vermeye hazırız"

16:00 - Eğitim

Günün Manşetleri

İnegöl'de Kurşunlu dereleri ıslah ediliyor

21:23 - Bursa

Domaniç-İnegöl karayoluna taş düştü

20:07 - Bursa

Zelenskiy'den hızlı çark!

19:06 - Siyaset

"Yanan otelde tedbirsizlik had safhada!

18:42 - Siyaset

Bursaspor’da Kütahyaspor hazırlıkları başladı

18:39 - Bursaspor