?>

AK Parti tarih verdi!

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şentop, Türkiye’nin geleceğe doğru yol kat edebilmesi için Anayasa ve parlamenter sistemin değiştirilmesi gerektiğini belirtirken, "15 gün içerisinde anayasa değişikliğiyle ilgili bir teklifi meclise vereceğiz" dedi.

Siyaset - 8 yıl önce

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde, (NKÜ) 'Türkiye’de Anayasalar ve Siyaset' konulu konferans düzenlendi. Konferansa, Prof.Dr. Mustafa Şentop’un yanı sıra, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, AK Parti Tekirdağ milletvekilleri Ayşe Doğan ve Metin Akgün, NKÜ Rektörü Prof.Dr. Osman Şimşek ile AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel katıldı. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şentop, Türkiye’nin geleceğe doğru yol kat edebilmesi için yeni Anayasa'nın ve parlamenter sistemin değiştirilmesi gerektiğini savundu. Bahar aylarında yeni Anayasa'nın referanduma sunulacağını açıklayan Prof.Dr. Şentop, şöyle devam etti:

"15 gün içerisinde anayasa değişikliğiyle ilgili bir teklifi Meclis'e vereceğiz. Bahar aylarında bir referandumla anayasa değişikliğini halkımızın onayına sunacağız. Türkiye şu anda 1982 yılında yapılan bir anayasa ile idare ediliyor. Bugüne kadar mayıs ayında yapılan değişiklikle birlikte 18 değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikler arasında çok önemli dokunmalar var. Mesela AK Partinin 2004 yılında anayasanın 90. maddesiyle ilgili yapılan değişiklik çok önemli bir değişikliktir. Bu kadar değişikliğe rağmen Türkiye hala yeni Anayasayı tartışıyor. Bunun sebebi şudur, biz anayasanın bu değişiklerle sözde bir değişiklik yapıyoruz. Bu değişimlerin sözde değişimler olmasıdır. Şu anki anayasanın paradigmasıyla ilgili bir sorun var."

TÜRKİYE'DE EYALET SİSTEMİ OLACAK MI?

Başkanlık sistemi tartışmalarında Türkiye’nin bölüneceğini savunanların olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkanlık sistemi denince akla ABD geliyor. Orada eyalet sistemi var. Aynı zamanda federasyondur ABD. Şimdi şöyle bir algı oluşuyor; ‘Türkiye Başkanlık sistemine geçerse Türkiye'de de mi eyalet sistemi olacak?' Bu yanlış bir tutum. Başkanlık sistemi dediğiniz şey bir hükümet sistemi tartışmasıdır. Yürütme erki içinde geçen bir tartışmadır. Federasyon dediğimiz şey ise devletin yapısıyla ilgili bir husus. Bu iki unsur bir biri ile teorik olarak ilgisi olmayan şeylerdir. Almanya'ya bakın federasyon var ama bir de parlamenter sistem var. Demek ki federasyon sadece başkanlık ile olmuyor. Parlamenter sistemle de olabiliyor. Federasyonların tarihi siyasi bir planı vardır. Almanya 20'nci yüzyıl sonlarına kadar birliğini sağlayamamıştır. Amerika da öyledir. Federasyonlar ile üniter yapı arasındaki kriter şudur. Devletin temel erkleri vardır, yasama, yürütme ve yargı. Eğer bu erkler merkezi tek ise üniter devlet, birden fazla ise federasyondur. Mesela Amerika’da her eyaletin ayrı yasaları vardır. İki tane yasaları vardır. Biri merkezi, diğer ise her eyalete ait olan yasalardır. Yürütme organı ise bir başkanları vardır, bir de her eyaletin kendi başkanı vardır. Yargıda da aynı şey söz konusu. Her eyaletin kendi hukuki bürokrasisi var. Bizde ise, bu durum daha farklı. Bizde yasama yürütme ve yargı tek ve merkezidir"

"AVRUPA'DA HARİTALAR DEĞİŞERECEK"

Avrupa'da önümüzdeki 25 yıl içersinde haritaların değişime uğrayacağını ileri süren Prof.Dr. Şentop, "Obama sistemin en aykırı adamıydı o zaman ona oy verdiler. Şimdi ise Trump sistemin en aykırı adamı. Clinton ise statükonun en has temsilcisi ama ona vermediler Trump’a verdiler. Bu bir isyandır yani artık sosyal ekonomik yapılar değişiyor ya. Siyasi yapılar düzenler değişecek. Bana soracak olursanız, 25 yıl bir çeyrek asır içerisinde Avrupa’da belki haritalarda değişecek. İşte böyle bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir dönemde Türkiye’nin de kendini koruyabilmesi için mevcudiyetini sürdürmesi ve bu değişim içerisinde bir aktör olarak yer alabilmesi için kendisini değiştirmesi lazım" ifadelerini kullandı.

(HÜRRİYET)

Haftanın Öne Çıkanları

Ferudun Kahraman tahliye edildi

2016-11-24 14:35 - Bursa

Özcan Deniz eski sevgilisinin sahnelerini kestirmemiş

2016-11-27 12:36 - Magazin

Çocuk gözüyle kadına şiddet

2016-11-25 19:27 - Bursa

Ahmet Gülhan, BUSİAD'ın konuğu oldu

2016-11-26 13:21 - Bursa

MEKLAS AR-GE Merkezi ile sınırları aşmak istiyor

2016-11-24 16:00 - Bursa

Bursa Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 43 polis terfi etti

2016-11-23 14:13 - Bursa

Usta sanatçılar Bursa’nın gururu oldu

2016-11-28 19:02 - Bursa

Çaykur Rizespor 1-5 Fenerbahçe

2016-11-28 12:52 - Spor

Şok! 10 milyon ölüm yaşanacak

2016-11-28 11:43 - Sağlık

Halk kültürü mercek altında

2016-11-28 19:03 - Bursa

İlgili Haberler

Suriye’de muhalifler güneydeki sınır hattını güçlendiriyor

15:25 - Siyaset

Şam Uluslararası Havalimanı 18 Aralık’ta yeniden açılışa hazırlanıyor

14:15 - Siyaset

Muhtarlık akademisi sona erdi

14:01 - Siyaset

Bakan Bayraktar Batman Valiliğini ziyaret etti

13:27 - Siyaset

Türkiye’nin Şam Büyükelçiliğine gelen Suriyeli: "Türk vatandaşlığına başvuracağım"

12:41 - Siyaset

Günün Manşetleri

Bursaspor evinde berabere kaldı

16:16 - Bursaspor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'de halk devrimi gerçekleşti

16:04 - Gündem

Prof. Dr. Naci Görür 7.5 büyüklüğündeki Marmara Depremi'nin olası yüzdeliğini açıkladı

15:47 - Bursa

Gazze'de can kaybı her saat artıyor

15:33 - Dünya

Bursa'da duruşmada öldürülen baba-oğul yan yana toprağa verildi

14:15 - Bursa