Düşük yoğunluğu, yüksek enerji sönümleme kabiliyeti, ısı yalıtma ve ses yalıtım özelliği ile yüzde yüz geri dönüşüm ve titreşim sönümleme özelliğine sahip alüminyum köpüğün gelecekte yaygın olarak kullanılacağı belirtiliyor. Alüminyum köpüğün ayrıca araçlarda bagaj ve kaput gibi parçaların iç kısımlarına yerleştirilerek, ses ve ısı yalıtımı yapacağı, aynı şekilde binaların izolasyonunda kullanılabileceği ifade ediliyor.
Prof. Dr. Cemal Çakır, ürettikleri alüminyum köpüğün patentini almak için başvurduklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Yaklaşık 2,5 yıllık alüminyum köpük malzemesi için çalışıyoruz. Bunlar teknolojik malzemeler ve ilk defa Türkiye’de biz ürettik. Çok üstün özelliklere sahip, en büyük dezavantajı alüminyumun maliyet olarak bir borsasının olması ama ona karşın çok önemli özellikleri var. En büyük özellikleri yüksek bir darbe sönümleme özelliğine sahip. Özellikle otomobilde çarpışma kutuları olarak kullanılabilecek bir malzeme. Özellikle son dönemde hafifliğin çok büyük önem kazandığı otomotiv sanayinde çok önemli bir malzeme. Katının basma dayanımının yüzde 80’i oranında bir basma dayanımı var. Isı izolasyonu özellikle üst yapıdaki boşluklar sayesinde oldukça düşük değerlere ulaşıyor. Isı yalıtım malzemesi olarak ta kullanılıyor. Bunların yanı sıra ses izolasyonu içinde ideal bir malzeme. Belirli uygulamalar sonrasında ses yalıtımı özelliği kazandırıldığı takdirde 30 desibel seviyelerinde bir ses düşümü sağlanmakta.”
Malzemenin en büyük özelliğinin hafifliği olduğunun altını çizen Prof. Dr. Cemal Çakır, yurt dışı üretim maliyetlerine oranla daha uygun bir üretim sunduklarını dile getirirken, “Büyük ebatlarda levha üretimi de yapar hale geldik. Levha üretimi olarak bir TÜBİTAK projemiz de var. Özellikle araçlarda rahatlıkla Crash Box olarak rahatlıkla kullanılabilecek bir malzeme. Darbeyi aldığı zaman sönümleyen bir yapısı var. Darbeyi aldığı zaman bir plato eğrisi davranışı göstermekte ve darbenin arka tarafa geçmesini engelliyor.” şeklinde konuştu.