?>

Antalya’da balıkçının fok sevinci: "Ne haber? Şuna bakar mısınız? Fok var fok"

Antalya'nın muratpaşa ilçesinde falezlerin denizle buluştuğu noktada balık tutmak isteyen vatandaşlar, tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan akdeniz fokuyla karşılaştı. Gördüğü fok karşısında şaşıran balıkçının, “bak bak foka bakın, foka? Ne haber? şuna bakar mısınız? Fok var fok, balık olur mu olmaz. Ne kadar güzel geliyor” demesi gülümsetti. Akdeniz üniversitesi su ürünleri fakültesi'nden prof. Dr. Mehmet gökoğlu ise, antalya kıyılarında 25'e yakın fok olduğuna dikkat çekerek, balıkçıları uyardı.

Yaşam - 1 yıl önce

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde falezlerin denizle buluştuğu noktada balık tutmak isteyen vatandaşlar, tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan Akdeniz fokuyla karşılaştı. Gördüğü fok karşısında şaşıran balıkçının, “Bak bak foka bakın, foka? Ne haber? Şuna bakar mısınız? Fok var fok, balık olur mu olmaz. Ne kadar güzel geliyor” demesi gülümsetti. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ise Antalya kıyılarında 25’e yakın fok olduğuna dikkat çekerek, balıkçıları uyardı.

Akdeniz fokları, son aylarda Antalya’nın çeşitli bölgelerinde balıkçılar ve tur teknesiyle gezen tatilciler tarafından sıklıkla görüntülenmeye başlandı. Son olarak önceki gün Muratpaşa ilçesinde falezlerin denizle buluştuğu noktada balık tutmak isteyen vatandaşlar, karşılarında bir anda nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan Akdeniz fokuyla karşılaştı. Sudan çıkarak kısa bir süre balıkçılara görünen fok, daha sonra suya geri daldı. Bu sırada o anları cep telefonu kamerası ile kayda alan balıkçı ise sevinç yaşadı.

Gördüğü fok balığı karşısında duygularına hakim olamayan balıkçı, “Bak bak foka bakın, foka? Ne haber? Şuna bakar mısınız? Fok var fok, balık olur mu olmaz. Ne kadar güzel geliyor” demesi gülümsetti. Fok balığı ise bir süre daha bölgede yüzerek, falezlerin altında bulunan mağarasına çekilerek gözlerden kayboldu. Sosyal medyada paylaşılan o anlar ise çok sayıda kişi tarafından ilgiyle izlendi. Antalya kıyılarında 25 fok

Öte yandan, Konyaaltı Sahili açıklarında dün bir yavru Akdeniz foku ölü bulundu. Yavru fokun, fırtına nedeniyle kayalara çarptığı ya da balıkçı ağına takılarak boğulup öldüğü tahmin ediliyor.

Falezlere yakın noktalarda amatör balıkçılar tarafından misina ile yapılan balık avcılığının foklar için tehlike arz ettiğine vurgu yapan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya kıyılarında 25’e yakın fok olduğuna dikkat çekerek, balıkçıları uyardı. "Dün ölü bir fok aldık, ayaklarında izler vardı"

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Akdeniz foku endemik bir turdur. Dünyadaki sayısı 700-750 arasındadır. Antalya ve Mersin kıyılarında çok sayıda fok var. Şu anda yat limanı çevresinde bu aralar kendini gösterir. Bilindiği üzere bunlara Akdeniz keşiş foku denir. Anneler yavruların etrafında bulunur. Falezlerin denizle buluştuğu alanda balıkçılar canlı balık atıyorlarsa ya da oltada balık atarlarsa foklar bunlara yakalanabilir. Yakalandığı zaman yüzeye çıkar, uzatma ağları daha tehlikelidir. Dün ölü bir fok aldık, boyun bölgesinde ve ayak bölgesinde izler gördük, tahminimce bu fok balıkçı ağında tutuldu ve boğularak öldü. Foklar insanların yakınına kadar gelir, kimse korkmasın. Biz sualtında sıklıkla karşılaşıyoruz. Vatandaşın korkmaması gerekir, bir zararı yok. Eylül-Ekim gibi yavruları sıklıkla gözükür. Örneğin Kadın Yarı bölgesinde, Düden Şelalesi’nin döküldüğü yerde, Beldibi’nde, Çaltıcak’ta yuvalarının olduğunu biliyoruz" dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Lösemili Nisan’ın kar hayali gerçek oldu

2023-12-26 09:34 - Gündem

Sparta Prag kaptanı Pavelka, Galatasaray eşleşmesini İHA’ya değerlendirdi

2023-12-27 11:37 - Spor

Şehit Asteğmen Kubilay anmasına, CHP lideri Özel de katıldı

2023-12-23 16:53 - Gündem

Eşini öldürüp, deli numarası yapan sanığa ağırlaştırılmış müebbet cezası

2023-12-27 15:48 - Asayiş

2024 Yemek Ücreti Ne Kadar Olacak?

2023-12-28 13:55 - Bursa

2024 yılı bütçe görüşmelerinde son gün

2023-12-25 14:52 - Siyaset

Yeni asgari ücret birçok kalemi etkiledi

2023-12-28 13:33 - Ekonomi

Çağdaş Bodrumspor deplasmandan galibiyetle dönmeyi hedefliyor

2023-12-28 14:48 - Spor

KKTC’de döviz bürosunu soyup, sahibini öldüren zanlılar Rum kesimine kaçtı

2023-12-25 18:46 - Asayiş

Irak'ta yerel seçimlerin nihai sonuçları açıklandı

2023-12-28 23:28 - Dünya

İlgili Haberler

Davetsiz Misafir oyunu ve müzik şenliği seyirciyle buluştu

15:00 - Yaşam

Aydın yaz mevsimine erken girdi

14:55 - Yaşam

Antalya’da dünya literatürüne yeni bir bitki kazandırıldı

14:46 - Yaşam

Yurt genelinde sıcaklıklar 15 derece düşüyor

14:29 - Yaşam

Sağlık müzesinde göz ve optik bölümü açıldı

14:40 - Yaşam

Günün Manşetleri

AFAD açıkladı: Konya'da korku yaratan deprem

14:57 - Gündem

Bursa'da eğlence mekanı kana bürünmüştü...

14:32 - Bursa

Türkiye'de İran ajanları yakalandı

14:12 - Gündem

Bursa'da konser durduran lodos görüntüleri

12:47 - Bursa

Bursaspor'a Kütahya maçından ceza

12:30 - Bursaspor