Antalya Hayvan Hakları Aktivistleri’nin Kışlahan Meydanı’nda düzenlediği eyleme, Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu, Antalya Hayvan Hakları Dernekleri, Yerel Hayvan Koruma Görevlileri ve CHP Gençlik Kolları katılarak destek verdi. Eylemciler, yoldan geçen bazı vatandaşların da desteğini aldı.
“Kanun hükümleri yok sayılarak hayvanların zulmüne göz yumuluyor”Bir atın ortalama 25 yıl yaşarken, faytona koşulan atların ömrünün sadece 2 yıl olduğunu söyleyen Hayvan Hakları Aktivisti Üner Muslukçu, “Doğal olmayan bir şekilde yaşamını yitiren, ölürken bile paraya dönüştürülen atların yerine hemen başka atlar getiriliyor. Gerek Hayvan Koruma Kanunu, gerekse belediyelerin ilgili mevzuatlarında açık hükümlere yer verilmesine rağmen insanlar ve maalesef ki idari merciler kanunlara aykırı hareket ederek ve kanun hükümlerini yok sayarak hayvanların zulmüne göz yummakta ve idari işlemler bu zulümler karşısında yetersiz kalmakta” şeklinde konuştu.
“Faytonculuk derhal yasaklanmalı”Taleplerinin “daha az fayton” ya da “atlar için daha iyi yaşam koşulları” olmadığını ifade eden Muslukçu, faytonun yasaklanması gerektiğini ifade etti. Üner Muslukçu, “Nostalji ve turizmin bir unsuru olarak pazarlanan, zulüm ve sömürü sistemi ile ayakta duran faytonculuk derhal yasaklanmalıdır. Sömürülen tüm atların yaşam hakları güvence altına alınarak ömürlerinin sonuna kadar yaşamsal ihtiyaçlarının giderileceği, her türlü tehlikeden ve tehditten uzak bir şekilde özgürce yaşayabilecekleri bir tesiste yaşamaları sağlanmalıdır” dedi.Atların faytonda çalıştırılmasının atların doğasına aykırı olduğunu belirten Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu adına konuşan Avukat Alev Ersan, yaşanan olaydan ve atın ölümünden sorumlu olan at sahibi ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacakların dile getirdi. Eylem, sloganların atılması ile son buldu. Daha sonra eylemciler faytonların bulunduğu Attalos Heykeli önüne kadar yürümek isterken, talepleri polis tarafından geri çevrildi ve grup olaysız bir şekilde dağıldı.İHA