?>

Astım hastalığı olanlar bu aylara dikkat

BAHAR MEVSİMİ YÜZÜNÜ GÖSTERMESİ VE HAVALARIN ISINMASI BİR YANDAN SEVİNDİRİRKEN ÖTE YANDAN İSE BAHARIN BERABERİNDE GETİRDİĞİ POLEN ALERJİSİ KABUSU DA İNSANLARIN ÜZERİNDE ETKİLİ OLMAYA BAŞLADI.

Sağlık - 2 yıl önce

Bahar mevsimi yüzünü göstermesi ve havaların ısınması bir yandan sevindirirken öte yandan ise baharın beraberinde getirdiği polen alerjisi kabusu da insanların üzerinde etkili olmaya başladı.

Halk arasında bahar alerjisi yada “saman nezlesi” diye bilinen, tıbbi olarak da “mevsimsel alerjik rinit” olarak adlandırılan bir alerji türü konusunda bilgi veren Doruk Nilüfer Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi Uzm. Doç. Dr. Ayşe Şenay Şaşihüseyinoğlu, son zamanlarda alerjik hastalıklarda bariz bir artış fark ettiklerini belirtti. Alerjik hastalıkların gelişmesini kolaylaştıran bir takım risk faktörlerin olduğuna işaret eden Doç. Dr. Ayşe Şenay Şaşihüseyinoğlu, “Bu risk faktörlerini kişisel ve çevre ile alakalı risk faktörleri olarak ayırabiliriz. Erkek cinsiyette olmak, şişmanlık, genetik yatkınlık en önemli kişisel risk faktörleridir. Ancak kişisel risk faktörleri varlığı tek başına hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaz. Hava kirliliği, sigara dumanı ve alerjenlere maruz kalınması gibi çevre ile alakalı etkenler hastalığın ortaya çıkışını ve ağırlığını etkileyen en önemli faktörlerdir. Özellikle son zamanlarda havaların ısınmasıyla beraber alerjik rinit ve astım belirtilerini tetikleyen polenlerin artışı ile karşı karşıyayız. Alerjik rinit halk arasında bilinen ismiyle saman ve bahar nezlesi olarak bilinen bildiğimiz hastalık alerjenlere maruz kaldıktan sonra hapşırık, burun akıntısı, burun ve boğazda kaşınma, burun tıkanıklığı, buna bağlı olarak ağzı açık uyuma, horlama, göz altında morarma gibi bir takım belirtileriyle kendini gösteren, toplumda çok sık karşılaştığımız alerjik bir hastalıktır ”dedi.

“Polenler haricinde bunları tetikleyen başka alerjenlerde vardır. Ev tozu akarları hayvan tüyü epitelleri, böceklerin salgıları gibi pek çok faktörleri de tetikleniyor” diyen Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi Doç. Dr. Şaşihüseyinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü;

“Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında alerjik riniti en fazla tetikliyor. Polenler ağaçlar, yabani otlar ve çimenlerin tozlaşma döneminde etrafa saçtıkları mikroskobik partiküllerdir. Kaynaklandıkları yerlerden çok uzağa taşınabilmektedirler. Özellikle rüzgarlı havalarda, havanın olduğu sıcak zamanlarda daha hızlı yayılıyorlar. Yağmurlu havalarda, gecenin geç saatleri ve sabah erken saatlerde ise havadaki polen yoğunluğu azalmaktadır.”

Polen alerjisine karşı alınabilecek tedbirleri sıralayarak uyarılarda bulunan Doç. Dr. Ayşe Şenay Şaşihüseyinoğlu, "Polen alerjisi olan kişilerin özellikle polenlerin fazla olduğu vakitlerde dışarıda geçirdiği vakti kısaltması gerekiyor. Dışarıya çıkıldığında polenlerle teması azaltmak için şapka, gözlük gibi aksesuarları kullanmayı teşvik edilmelidir. Dışarda mümkünse uzun kollu elbiseler giyilmeli ve dışardan gelindiğinde de kıyafetler çıkartılıp duş alınmalı, ağız ve burun temizlenmelidir. Ev mümkün olduğunca havada polenlerin az olduğu gece geç saatlerde veya sabah erken saatlerde havalandırmalıdır. Diğer saatlerde pencere ve kapılar kapalı olmalıdır. Evi havalandırırken 20-30 dakika gibi kısa aralıklarla evler havalandırmalıyız. Evi ve arabayı havalandırmak için tercih edeceğimiz yöntem polen filtresi olan klimalar olmalıdır. Çamaşırlara yapışan polenlerden de uzaklaşmak için mümkünse çamaşırlar içerde kurutulmalı veya kurutma makinesi kullanılmalıdır" dedi.

Alerjik rinit tedavisinin uygun yapılmadığı durumlarda ortaya çıkabilecek sorunlara da değinen Doç. Dr. Ayşe Şenay Şaşihüseyinoğlu, “Alerjik rinit iyi tedavi edilmezse veya tedavi geciktirilirse başka problemler ortaya çıkmaya başlar. Orta kulakta havalanma bozukluğuna bağlı orta kulak iltihabı ve duyma azlığı ortaya çıkabilir. Geniz akıntısı nedeniyle kronik öksürük olur. Sinüzite neden olabilir. Burun içinde polipler ve geniz eti gelişebilir. Bunlara bağlı bağlı apne nöbetleri görülebilir. En önemlisi uygun tedavi edilmediği durumda alerji ilerleme gösterip üst hava yollarından alt hava yollarına sirayet edebilir ve alerjik astıma dönüşebilir. Bu nedenle alerjik rinit tedavisi mutlaka bir alerji uzmanı tarafından planlanıp yönetilmelidir" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti'nin aday listesi netleşti! İşte tam liste

2023-04-09 15:06 - Gündem

Giresun’da yapay şelale ilgi görüyor

2023-04-10 12:05 - Yaşam

TİP Bursa milletvekili adayları belli oldu

2023-04-09 18:07 - Bursa

CHP Bursa'nın 1. ve 2. Bölge milletvekili adayları

2023-04-09 13:33 - Bursa

Keles'in sevilen hekimi Sunay İmamoğlu yaşamını yitirdi

2023-04-07 20:19 - Bursa

Yıldırım Beyazıt Kentsel Dönüşüm 2. Etap yıkımları başladı

2023-04-05 15:12 - Yaşam

Bursaspor - 24Erzincanspor: 2-1

2023-04-08 17:44 - Spor

AK Parti'de Faruk Çelik sürprizi! Artvin'den 1. sıra milletvekili adayı oldu

2023-04-09 20:52 - Bursa

Teknik Direktör Ahmet Yıldırım, Bursasporlu futbolcunun boğazını sıktı

2023-04-08 23:25 - Bursaspor

Ahmet Yıldırım'dan Saldırı!

2023-04-08 18:41 - Bursaspor

İlgili Haberler

Çocuk İzlem Merkezi İl Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirildi

02:42 - Sağlık

’Manisa sana kanım feda’ kampanyası tüm hızıyla devam ediyor

23:13 - Sağlık

Manisa Emniyetinden kan bağışına destek

21:45 - Sağlık

Yüksekova Devlet Hastanesi’nde bir ilk: 24 yaşındaki gence yeni burun kanadı yapıldı

20:57 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli Şehir Hastanesi’ni ziyaret etti

19:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursaspor Yörsan'dan tatsız akşam !

05:56 - Bursa

Serbest bırakılmıştı! Taksiciye bıçakla saldıran şahıs yeniden gözaltına alındı

21:21 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Türkiye Yüzyılını adım adım inşa edeceğiz"

18:40 - Siyaset

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir'den gençlere: Kimseyi ötekileştirmeyin

16:50 - Bursa

Bursaspor’un yeni sponsoru TOGG

16:40 - Bursaspor