Haberde bir dönem bazı Batılı uzman ve politikacıların ABD ve Avrupa'ya PKK'nın 'terör örgütü' listesinden çıkarılması çağrısında bulunduğu belirtilirdi. Gazeteye adının gizli kalması şartıyla konuşan Avrupalı bir diplomat ise "Bugünlerde aklı başında hiç kimse bundan bahsetmiyor" dedi.
Piotr Zalewski imzalı analizde, "Birkaç ay önceye kadar, dünya, Kuzey Irak dağlarında bulunan silahlı Kürt milis grubu PKK'ya ısınıyor gibi görünüyordu. Grup ve bölgesel kolları, Suriye ve Irak'ta IŞİD militanları tarafından Kürt köyleri ve kasabalarına yapılan saldırıları püskürtüyor, kara savaşında cihatçılarla çatışmaya girebilen ve gönüllü olan tek bölgesel güç olarak alkış topluyordu" ifadesi yer aldı.
Çözüm sürecinde "PKK'nın ateşkes şartlarına riayet ettiğinin ve bunun son 30 yılda 30 binden fazla cana mâl olan çatışmayı sona erdirme umutlarını canlandırdığının" belirtildiği haberde, "bazı Batılı uzman ve politikacıların ABD ve AB'ye PKK'nın 'terör örgütü' listesinden çıkarılması çağrısında bulunduğu" ifade edildi.
TEMMUZ AYINDA DEĞİŞTİ ÇÜNKÜ...
Zalewski analizinde, bu durumun, Temmuz ayında PKK'nın Türkiye'nin barış görüşmeleri sırasında verilen sözleri tutmayıp ve Güneydoğu bölgesinde yeni askeri karakollar inşa edip kendisine bunu dayattığını öne sürerek, saldırılara yeniden başlamasıyla değiştiğini belirtti.
Haberde, Ankara'daki yetkililerin bu iddiaya karşı çıkarak, PKK'nın barış yapmaya hiçbir zaman hazır olmadığını ve çatışmaların geçici olarak durduğu dönemi fırsat bilerek silah yığınağı yaptığını söylediği vurgulandı.
Financial Times'a adının gizli kalması kaydıyla konuşan Avrupalı bir diplomat, PKK'nın 'terör örgütü' listesinden çıkarılmasının artık önerilmediğini söylüyor: "Bugünlerde aklı başında hiç kimse bundan bahsetmiyor."