?>

Bağırsak delinmesine neden olabilir

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, tüm kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanserinde de erken teşhisin çok önemli olduğunu belirterek, “Şişmanlığın kanserde çok olumsuz etkisi var. Örneğin 5 kiloluk bir artış kolon kanseri riskini yüzde 5 artırıyor” dedi. Prof. Dr. Bor ayrıca, "Kolonoskopiyi ehil kimseler yapmadığında bağırsak delinmesi görülebiliyor" dedi.

Sağlık - 9 yıl önce

Günümüzde her 19 kişiden birinin kalın bağırsak kanserine yakalandığını belirten Bor,Hürriyet’e şunları söyledi:

50’DEN SONRA RİSK YÜKSELİYOR

“Kalın bağırsak kanseri ya da diğer adıyla kolon kanseri gelişmiş ülkelerde kadınlarda meme ve erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü. Ülkemizde de kadın ve erkekte üçüncü sırada yer alıyor. Avrupa’da her yıl yaklaşık 200 bin kişi kolon kanserinden ölüyor. Bir kişinin hayatı boyunca kolon kanserine yakalanma riski yüzde 6 civarında. Erkeklerde daha sık görülen bu tümöre 50 yaşından sonra yakalanma olasılığı daha fazla. Kolon kanseri henüz polip aşamasında iken kanserin önlenebilmesi mümkün. Kolon kanserinin en önemli özelliği yavaş büyüyen bir tümör olması ve erken dönemde yakalandığı zaman tamamen tedavi edilebiliyor olmasıdır. Dahası henüz kolon kanseri gelişmeden yani polip aşamasında yakalanıp çıkarıldığı zaman kanser önlenmiş oluyor.

YÜZDE 10’U GENETİK

Kolon kanserinin en az yüzde 10’u genetik yatkınlık nedeniyle gelişiyor. Ailede birinci derecede kolon kanseri olması, riski 2-4 misli artırıyor. Ayrıca diyet alışkanlıkları (fazla miktarda kırmızı et tüketme, aşırı yağlı yeme) sigara, egzersiz yapmama riski arttırıyor. Şişmanlığın da kanserde olumsuz etkisi var. Örneğin 5 kiloluk bir artış kolon kanseri riskini yüzde 5 arttırıyor. Öncelikle ailevi polipozis, kalıtsal nonpolipöz kolon kanseri, birinci derecede akrabasında kolon kanseri bulunan kişiler ile iltihabi bağırsak hastalığı olan veya daha önce kalın bağırsak kanserinden ameliyat olmuş kişilerin kolonoskopi ile düzenli tarama programına alınması gerekiyor. Ortalama risk altında olan kişiler ise 50 yaş üstü kadın ve erkekler. Bunlara yılda bir kez hassas bir yöntemle dışkıda gizli kan bakılması, eğer test pozitif ise hemen kolonoskopi yapılması gerekli.

TARAMAYI EHİL KİMSELER YAPMALI

Yapılan çalışmalarda kolonoskopiyi uygulayan kişiler arasında polip ve kanser yakalama konusunda önemli farklılıklar saptanmış. İşlemi yapan kişinin eğitimi, deneyimi, ehliyeti, bilgisinin yanı sıra hasta yükü, kişinin motivasyonu, konuya hakimiyeti kanser taramasındaki başarıya etkili oluyor. Yıllar önce Türkiye’de yılda 90 gastroenterolog göreve başlıyordu. Şimdi bu sayı 25. Ehil kimseler tarafından yapıldığında bağırsak delinmesi ya da kanama gibi komplikasyonlar nadiren (bin kişiden birinde) görülüyor.

İKİ MİLYON KİŞİ TARANDI

Ülkemizde  ulusal toplum tabanlı kolorektal kanser taramaları Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri bünyesindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve EğitimMerkezlerinde (KETEM) başarıyla yürütülüyor. 50 yaş üstü ya da risk grubundaki kişilerin Aile Sağlığı Merkezlerine gidip bir dışkı örneği vermeleri yeterli. Dışkıda gizli kanı pozitif olanlar kolonoskopi yapılmak üzere ilgili merkeze sevk ediliyor. Şimdiye kadar yaklaşık 2 milyon kişi bu yöntemle tarandı ve birçok kolon kanseri erken dönemde yakalanarak tedaviye yönlendirildi.”

(HÜRRİYET)

Haftanın Öne Çıkanları

Edip Akbayram’ın acı günü

2016-04-04 14:08 - Magazin

Kayahan’ın eşi susuyor! Bakın neden?

2016-04-03 14:04 - Magazin

Birce Akalay ile Sarp Levendoğlu yine birbirine girdi

2016-04-04 17:34 - Magazin

Hamamlar şehri Bursa

2016-03-31 13:24 - Bursa

Elif Sönmez ve Burak Gürmeriç evlendi

2016-04-04 12:26 - Magazin

Bağırsak delinmesine neden olabilir

2016-04-05 14:38 - Sağlık

Şehit Binbaşı Turgay Çelik'in babaevine ateş düştü

2016-04-05 13:10 - Gündem

Uçak Kardeşler'in kayıp-kaçak bedeli zaferi

2016-04-05 14:11 - Yaşam

Burak Özçivit zarar etti

2016-04-05 14:35 - Magazin

Gastro Akademi, Bursa Engelliler Kültür Derneği'ni ağırladı

2016-04-04 22:20 - Magazin

İlgili Haberler

Sağlık-Sen yöneticileri Babat ile bir araya geldi

11:27 - Sağlık

Midesi ve yemek borusunun yarısı alındı, hayata tutundu

10:35 - Sağlık

93 yaşındaki Ruhi Dede sağlıklı yaşamın sırlarını açıkladı

10:14 - Sağlık

Prof. Dr. Faruk Buyru: “Rahim ağzı kanseri, tarama programları ve aşı ile önlenebiliyor”

10:03 - Sağlık

Helikopter ambulans Melisa bebek için havalandı

20:53 - Sağlık

Günün Manşetleri

Şairler ve yazarlar kitaplarını Bursalı gençler için bağışladı

11:46 - Bursa

Bursa'da görüş mesafesi 10 metreye kadar düştü, sürücülerin zor anları kamerada

11:09 - Bursa

Suriye sınırına zırhlı araç ve mühimmat sevkiyatı

10:51 - Gündem

Bursa-Mudanya yolunda yoğun sis kazaya neden oldu

10:42 - Bursa

"Bursa'da kentsel dönüşüm için belediyeler sürecin merkezinde yer almalı"

10:36 - Bursa