İstanbul
Bakan Bolat, Uluslararası HVAC&R, Yalıtım, Pompa, Vana, Tesisat, Su Arıtma, Yangın, Havuz ve Güneş Enerjisi Sistemleri Fuarı'nın (ISK-SODEX 2023) açılışındaki konuşmasında, fuara katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Fuarın kapsamına ilişkin bilgi veren Bolat, 708 yerli katılımcının yanı sıra 19 ülkeden 190 yabancı katılımcının olduğu ISK-SODEX'in sektörün gelişimine önemli katkılar sağlayacağının altını çizdi. İstanbul'un fuarcılık alanında son yıllarda önemli bir atak gösterdiğini vurgulayan Bolat, bu noktada Alman Hannover Messe ile yapılan işbirliğinin önemine de dikkati çekti.
Bolat, makineler ve teknolojik ürünlerin, sağladıkları kolaylıklar ile artık hayatın her alanında kendine daha çok yer bulduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Aynı şekilde iklimlendirme sektörü de gerek ülkemizde gerekse dünyanın birçok noktasında çok hızlı ilerlemektedir. Türkiye olarak, ihracatçımızı artırma noktasında dünyada ayak basmadık yer bırakmamaya kararlıyız. İhracatını istikrarlı bir şekilde artıran iklimlendirme sektörümüz de buna dahil. İklimlendirme sektöründe 2018 yılında 7 milyar dolar ihracata sahip olan ülkemiz, 2022 yılında ihracatını tam yüzde 56 artışla yaklaşık 11 milyar dolar düzeyine ulaştırdı. 2023'ü de güzel bir artışla kapatacağız, ilk 9 ay itibarıyla yüzde 8-9 gibi bir ihracat artışımız bulunmakta. 9 ayda ihracatta 8 milyar 750 milyon dolara ulaşmış bulunuyoruz, bu sektörde dış açık vermiyoruz.
Bu rakamlar önemli ve sevindirici ama bu başarıyı sürekli kılmak, sektörümüzü daha güçlü bir konuma taşımak için de çok hızlı değişen küresel trendlere ayak uydurmak zorundayız. Bu nedenle sürdürülebilirliği gözetmek, yeşil ve dijital dönüşüme uyum sağlamak, pazar çeşitlendirmesi yapmak, inovasyona ve AR-GE çalışmalarına daha fazla odaklanmak, tüm imalat sektörlerinde olduğu gibi iklimlendirme sektörümüzün de en önemli gündem maddeleri olmalıdır."
"İhtiyaç duyulan her alanda daima sanayicimizin, çiftçimizin, ihracatçımızın, üreticimizin yanındayız"
Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak, ihtiyaç duyulan her alanda daima sanayicinin, çiftçinin, ihracatçının, üreticinin yanında olduklarını, olmaya da devam edeceklerini dile getirdi.
Türkiye'nin son 21 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü liderliğinde ortaya konan eser ve icraatla dolu istikrarlı çizgisiyle, dünya ekonomisinin ve ticaretinin önemli bir aktörü olarak büyümeye ve ihracat yapmaya devam ettiğine dikkati çeken Bolat, şunları söyledi:
"Dünya sathında yılın başından bu yana yaşadığımız küresel üretim ve ticaretteki durgunluk sürecine ve ülkemizin 6 Şubat'ta yaşadığı deprem felaketine rağmen büyümede ve ihracatta ülkemizin bu yıl bile güçlü bir performans göstermesi, ekonomimizin direncini açıkça ortaya koymakta. 2023 Ocak-Eylül döneminde ihracatımız 187,5 milyar doları aşmıştı, temmuz ayından itibaren ihracatımız yeniden yukarı doğru yükselmeye başladı. Temmuz-ağustos-eylülde tarihin en yüksek aylarının ihracat rakamlarını elde ettik. İnşallah ekim ayında da güzel bir rakama ulaşacağız, günlük rakamlar bizi ümitlendiriyor, geçen yılın seviyesini aşarak Orta Vadeli Program'da hedeflenen 255 milyar dolar yıllık mal ihracatı, 100 milyar doların üstünde yıllık hizmet ihracatı ile aşağı yukarı 355 milyar dolarlık bir döviz gelirini yıl sonunda elde etmiş olacağız."
Türkiye'nin dünya ihracatından aldığı payı da yüzde 0,5 düzeyinden yüzde 1,03'e yükselttiğini vurgulayan Bolat, ülkenin her ferdinin bu başarıda emeğinin büyük olduğunu dile getirdi.
"Uluslararası ticaretimizi artırmak için yepyeni hedefler ve politikalar hazırlamaktayız"
Bolat, "Ticaret Bakanlığı olarak ihracatımızda katma değeri yükseltmek, yüksek teknolojili ürünlere odaklanmak, ihracat süreçlerini başta markalaşma, tasarım, etkin tanıtım, küresel tedarik zincirlerinde yer alma, lojistik bağlantılarını geliştirme noktasında yoğun faaliyetler içindeyiz ve sektörlerle işbirliği yapıyoruz. Bakanlık olarak 80 ülkede 1500'ün üzerinde uluslararası fuara katılımı, 60 ülkeye 250'den fazla sektörel ticaret heyetleri ve genel ticaret heyetleri katılımını organize ediyoruz." ifadelerini kullandı.
17 bin firmaya bu faaliyetler için destek olduklarını anlatan Bolat, ISK-SODEX Fuarı'nda da katılımcılarının yer kirası ve stant kurulum giderlerinin yüzde 50'sinin bakanlık tarafından desteklendiğini söyledi.
Bolat, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Hükümet olarak her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz. Cumhuriyet'imizin 100. yılını kutlamakta olduğumuz bugünlerde Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda, bakanlık olarak uluslararası ticaretimizi artırmak için yepyeni hedefler ve politikalar hazırlamaktayız. 2028 Kalkınma Planı için öngördüğümüz hedefler arasında, mal ihracatı olarak 375 milyar dolar, hizmet ihracatı olarak 200 milyar dolar, küresel mal ticaretindeki payımızı yüzde 1,3'e yükseltmek, küresel hizmetler ticaretindeki payımızı yüzde 1,2'den yüzde 2'ye yükseltmek, orta ve yüksek teknolojili ihracatımızın payını yüzde 36'dan yüzde 50'ye yükseltmek, genel ihracatımız içinde e-ihracatın payını da yüzde 10'a yükseltmek, KOBİ'lerimizin ihracatımızdaki payını da yüzde 26'lardan yüzde 35'e yükseltmek bulunuyor. Bunları gerçekleştirmek için bakanlık ve hükümet olarak var gücümüzle çalışıyoruz."
Bakan Bolat konuşmasının ardından etkinlik kapsamında düzenlenen "Temel Eğitim Öğrencilerine Yönelik 100. Yılında Cumhuriyetimiz" konulu resim yarışmasında derece alan öğrencilere başarı sertifikalarını takdim etti.
Bolat, daha sonra fuarı gezerek katılımcı firmalardan ürün ve hizmetler hakkında bilgi aldı.