Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile birlikte Temmuz ayı geçici ihracat rakamlarını açıkladı. Eskiden iki ayrı rakamın açıklandığını şimdi iki bakanlık birleştiği için hem iç hem dış ticaret hem gümrüklerin olması gerektiği gibi tek çatı altında birleştiğini kaydeden Pekcan, TİM ile beraber aynı rakamı açıkladıklarını ifade etti.
"TEMMUZ AYI İHRACATIMIZ YÜZDE 11,8 ARTARAK 14,1 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ULAŞMIŞ BULUNMAKTADIR" İhracat ne kadar güçlüyse ekonominin de o kadar güçlü olduğunu vurgulayan Pekcan, "İç piyasadaki ekonomimizin dinamikleri ne kadar etkin işlerse küresel pazarlardaki rekabetimiz de o kadar güçlü olacaktır. Yeni dönemde bakanlığımız çatısı altında resmin bütününe beraber bakma fırsatı bulacağız. Türkiye 2018 yılının başında iddialı büyüme hedefleri koymuş ve gerçekleştirmiş, iddialı turizm rakamları koymuş gerçekleştirmiş bulunmaktadır. İhracatta da kendi rekorumuzu kırıyoruz çok şükür. Temmuz ayı ihracatımız yüzde 11,8 artarak 14,1 milyar dolar seviyesine ulaşmış bulunmaktadır. Bu tüm zamanların temmuz ayı için en yüksek rakamdır. Temmuzda ithalatımızda yüzde 6,4 düşerek 20,1 milyar dolar seviyesine düşmüştür. Dolayısıyla cari açığımızda olumlu etkilenmiş cari açığın ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58,7’den yüzde 70,1’e çıkmıştır" açıklamasında bulundu.
"BU DÖNEMDE ÜLKEMİZ 223 ÜLKEYE İHRACAT YAPAR HALE GELMİŞTİR" Bakan Pekcan, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu dönemde ülkemiz 223 ülkeye ihracat yapar hale gelmiştir. Otomotiv sektörü 13.4 ihracat artışıyla 2.8 milyar dolar, burada güzel olan savunma ve havacılık sektörü ihracatımız yüzde 77 artmıştır. Cumhurbaşkanımızın Afrika kıtasına verdiği önemle Kuzey Afrika’ya ihracatımız yüzde 55 artmış, Afrika kıtasına ihracatımız yüzde 23 artmış bulunmaktadır. En çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, İngiltere, Amerika. En çok ithalat yaptığımız ülkelerde Çin, Rusya ve Almanya’dır." Orta vadeli program çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Pekcan, orta vadede ihracatın 169 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini analiz sonuçlarının bu rakamın biraz daha aşılacağını gösterdiğini anlattı.
"MİLLİ GELİRİMİZİ DE BİRKAÇ MİSLİNE ÇIKARMAK DURUMUNDAYIZ" Türkiye’nin petrol, doğalgaz gibi enerji kaynakları olmadığını hatırlatan Pekcan, "Ülkemizin büyümesi ekonomimizin güçlenmesi ihracat odaklı olmak zorundadır. Bizim yatırımlarımız ihracat hedefli olmak zorundadır. 7,7 milyar nüfusun ortalama yıllık geliri 10,400 dolar, ülkemizde 10,600 dolar. Madem ki bizim hedefimiz muasır medeniyet seviyesini aşmaktır, bu milli gelirimizi de birkaç misline çıkarmak durumundayız. Bunu da ancak ihracat artışı ile yapabiliriz. Dünyanın ve Türkiye’nin ihtiyacı olan sektörleri Türkiye’nin ihtiyaç duyacağı ve yükseleceği sektörleri seçerek hedeflerimizi bu doğrultuda yönlendirmek durumundayız. Yazılım, yapay zeka diğer teknolojik alanlarda Türkiye’nin potansiyelini küresel piyasalara sunmak üzere yeni nesil serbest bölgeler kuracağız. Bu şekilde şu anda etkili olamadığımız stratejik bazı pazarlarda da etkili olma stratejisi güdüyoruz. İç ticarette dış ticarette ve gümrüklerde dijitalleşme ve e-ticareti ön plana çıkaracağız. Vatandaşımızın sağlıklı ve güvenilir ürünleri tüketmesi ve Türk malı algısının yükselmesi yönünde çalışmalarımızı şimdiden başlattık. Tüm bunlar olurken özel sektör ve STK’larla işbirliği ve istişare halinde çalışacağız. Zaman kaybetmeden adımlarımızı doğru ve etkili atacağız. Mevzuatımızı da gerekirse bu doğrultuda sadeleştireceğiz" ifadelerini kullandı. TİM’de kayıtlı 71 bin ihracatçı olduğunu kaydeden Pekcan, "Bunun 12 bin adedi düzenli olarak ihracat yapan firma. TOBB’a kayıtlı 1,5 milyon üye var. Bunun en az 100 bini az bir destekle ihracatçı olabilecek potansiyelde. Biz bu 100 bine dokunma çalışmalarımızı başlattık. Bunları ihracatçı yapmak üzere yola çıktık. Küresel ekonomide cesur ve yeni bir dünya kurulurken Türkiye bu dünyanın önemli bir aktörü olmaya devam edecek. Yolumuz uzun ama ilk adımı ihracatla başlıyor, ikinci adımı da ihracatla devam ediyor" şeklinde konuştu.
"SON 12 AYLIK İHRACAT 163 MİLYAR DOLAR RAKAMINA ULAŞARAK YENİ BİR REKOR KIRDI" TİM Başkanı İsmail Gülle ise Temmuz ayı ihracatının 14.1 milyar dolar olduğunu bildirerek, şunları kaydetti: "Bu rakam bugüne kadar ulaştığımız en yüksek Temmuz ayı ihracatıdır. Şimdiye kadar en yüksek Temmuz ayı ihracatı 2014 senesinde ulaştığımız 13.3 milyar dolardı. Bu sayede bu rekoru 761 milyon dolar daha ileriye taşımış olduk. Bu yıl Haziran ayı hariç her ay aynı şekilde ihracat rekorları kırdık. Son 12 aylık ihracat 163 milyar dolar rakamına ulaşarak yeni bir rekor kırdı. İnşallah yıl sonunda 170 milyar doları aşarak tarihi rekora hep birlikte imza atacağız. Temmuz ayında en çok ihracat gerçekleştiren sektörümüz otomotiv oldu. Otomotiv sektörümüz 2.8 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşarak ihracatını yüzde 13.8 arttırmayı başardı. Otomotiv sektörünü 1.6 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1.5 milyar dolarla kimyevi maddeler takip etti. İllerimizin ihracatına bakacak olursak Temmuz ayında 59 ilimizin ihracatını arttırdığını görüyoruz. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Temmuz ayında 169 ülkeye ihracatta TL kullanıldı. Toplam 3.9 milyar TL tutarında ihracatın TL ile yapıldığını görüyoruz. Temmuz ayı ihracatımızın 10.7 milyon tona ulaştığını görüyoruz." (Pelin Üzek Kılıç/İHA)