?>

Balkanlarda tansiyon giderek artıyor

Bosna savaşının lider kadrosundan olan, Aliya İzzetbegoviç'in yakın arkadaşı Cemalettin Latiç, Sırpların yükselttiği gerilimin dozunun düşürülmemesi halinde 3. Dünya Savaşı'nın da bu bölgeden çıkacağını ifade etti. Süper güçlerin bölgeye büyük çaplı yığınak yaptığını belirten Latiç, "Türkiye, bölgede her açıdan gücünü daha fazla hissettirmeli. Burada olmalı" sözlerine yer verdi.

Dünya - 3 yıl önce

Bosna Hersek'te Sırp tarafından gelen açıklamalar tansiyonu yeniden yükseltti. Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik, bağımsız ordu, yargı ve vergi düzenlemesine gidecekleri yönünde ayrılıkçı ifadeler kullandı. Bosna savaşının lider kadrosundan ve Bosna Millî Marşı'nın yazarı Prof. Dr. Cemalettin Latiç, Sırp tarafının gerilimi kasıtlı olarak yükselttiğini ve bölgeyi yeni bir kaosa sürüklemeye çalıştığını söyledi.

"3. DÜNYA SAVAŞI DA BU BÖLGEDEN ÇIKAR"

Latiç "1. ve 2. Dünya Savaşlarının çıkış noktası bu bölge oldu. Şu anda süper güçler bölgeye büyük çaplı yığınak yapıyor. İskeçe, Dedeağaç çıkarmaları, Kosova, Arnavutluk aksında yaşanan kriz, tehlikenin habercisi ve tetikleyici unsurları. Şayet gerilim dozu düşürülemez ise 3. Dünya Savaşı aynı bölgeden çıkar" diye konuştu.

BÜYÜK SIRBİSTAN HAYALİ

"Sırplar, Montenegro (Karadağ), Kosova, Bosna ve Makedonya'yı içerisine alan coğrafyada Büyük Sırbistan hayali kuruyor" diyen Latiç şöyle devam etti:
"Bunun için silah ve cephane yığıyorlar. Şu an itibarıyla katliam için yeterli güce sahip değiller. Yakın vade hesapları kaos üretmek ve gerekli zemini oluşturmak. Avrupa ve Rusya'dan taviz koparmaya ve daha fazla destek almaya çalışıyorlar. Batılılara Avrupa'nın ortasında Boşnak Müslüman varlığını tehdit olarak gösterip ikna etmeye çalışıyorlar. Rusya ise Putin ile birlikte Pan Slav idealini gerçekleştirmeye çalışıyor. Sırpları da sadık müttefik ve bölgeyi dönüştürmekte etkin araç olarak görüyor. Şayet 92-95 döneminde bugünkü Rusya olsa her şey çok başka olurdu."

"DEVLET İŞLEMEZ HALE GETİRİLİYOR"

Bosna Hersek'te yönetimin diğer ortağı Sırpların devleti işlemez hale getirdiğine dikkat çeken Latiç, "5 Kasım'da Barış Gücü'nün görev süresi doluyor. Sırp tarafının zamanlaması çok önemli. Çıkarılmak istenen kaosa bu açıdan da bakmak lazım. Şu an devleti işlemez hâle getirdiler. Bir yandan kendi kamuoyunu hazırlıyorlar, diğer yandan Avrupa ve Rusya'dan daha fazla taviz koparmaya, güç yığmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.
Tartışmaların devam ettiği bölgeye yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise aldığı kararla, Bosna Hersek'teki Avrupa Birliği Barış Gücü'nün görev süresini 12 ay daha uzattı.

"TÜRKİYE GÜCÜNÜ ARTIRMALI VE BURADA OLMALI"

Mevcut dünya konjektörünün Sırpların lehine olmadığı görüşünü savunan Prof. Dr. Cemalettin Latiç, Sırp askerlerin korkak olduğuna ve savaşmaktan çok katliam yaparak sonuç almak istediğine vurgu yaptı.
Aliya İzzetbegoviç'in yakın arkadaşı ve mücadele ortağı olan Latiç, ayrıca Osmanlıyı yıkan olumsuz gelişmelerinde merkez odağı olarak bölgeyi gösterdi.
" Türkiye, bölgede her açıdan gücünü daha fazla hissettirmeli. Burada olmalı" diyen Latiç'e göre; Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi Bakir İzzetbegoviç'in bu süreçte Türkiye'ye yaptığı ziyaret önemli bir mesaj niteliği taşıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris ve Datça’da 45 göçmen kurtarıldı

2021-11-04 23:45 - Gündem

55 yaşındaki Recep Tokmak: “Nakil beklerken ölürüm diye borçlarımı cebimde taşıdım”

2021-11-04 23:48 - Gündem

Evin çatısında çıkan yangın söndürüldü

2021-11-05 00:15 - Gündem

4’ü uzman çavuş 5 kişi tutuklandı

2021-11-04 15:51 - Gündem

Önceki dozlarla aynı mı?

2021-11-04 14:57 - Gündem

Organ bağışı için pedal çevirecekler

2021-11-04 12:29 - Gündem

İlk defa Anıtkabir’i ziyaret edecekler

2021-11-04 21:10 - Gündem

İtilerek götürülen otomobilde 100 kilogram çalıntı bakır tel ele geçirildi

2021-11-04 23:47 - Gündem

Osmangazi’nin 2022 yılı bütçesi belli oldu

2021-11-04 22:04 - Köşe Yazısı

Hırsızlık operasyonunda yakalanan 2 zanlı tutuklandı

2021-11-05 00:27 - Gündem

İlgili Haberler

Gürcistan’daki tarihi Satsikhuri Camii, çıkan yangında kullanılamaz hale geldi

15:40 - Dünya

Avrupa Birliği silahlanıyor!

14:10 - Dünya

Trump, Ukrayna'yı sildi!

09:59 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan İngiltere’de

18:37 - Dünya

"Trajediler Avrupa politikaları sayesinde gerçekleşti"

17:29 - Dünya

Günün Manşetleri

Bursa OSB’lere doymuyor! Sıra Gemlik’te

00:10 - Bursa

Alinur Aktaş’tan Özel’e tepki

22:52 - Siyaset

Suat Toktaş serbest bırakıldı

22:06 - Asayiş

İnegöl'de Kurşunlu dereleri ıslah ediliyor

21:23 - Bursa

Domaniç-İnegöl karayoluna taş düştü

20:07 - Bursa