Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Bursa’da terör yargılaması yapan ağır ceza mahkemelerinden birinin başkanının avukatlara ve savunmaya yönelik kısıtlamasına yakındı. Altun, duruşma salonu önündeki avukat bekleme odasını kendine müzakere odası yapan mahkeme başkanı için “Ne hakla ve nereden aldı bu yetkiyi?” diye sordu.
Başkan Gürkan Altun, 19 yeni avukat için Bursa Barosu’nun BAOB’daki Av. Özgür Aksoy Konferans Salonu’nda düzenlenen ruhsat töreninde konuştu. Hukukun zor bir süreçten geçtiğini ifade eden Av. Altun, savunmanın kanun hükmünde kararnamelerle kısıtlanmasını çok derinden hissettiklerini söyledi. Yargıda yaşanan erozyona, FETÖ terör örgütünün yarattığı erozyonun da eklendiğini bu nedenle yargı camiasının fiziki ve duygusal anlamda sarsıntı yaşadığını kaydeden Altun, “Görevden alınan 4 bin 200’den fazla hakim ve savcıdan boşalan yerler kolay dolmayacak. Yeni atamalar yapıldı yapılmasına ancak sadece cübbe giymekle olmuyor. Elbette ki tecrübe gerekiyor. Çünkü yargı hata kaldıran bir mecra değil. Yapacağınız bir adaletsizlik bütün topluma yapılmış demektir” dedi.
Terör örgütüyle ilişkisi tespit edilenlerin elbette görevlerinden uzaklaştırılacağını ifade eden Altun “Ama hukuk devletinde yargı yolu kapatılmamalıdır. Çünkü bu tür karanlık dönemlerde at izi, it iziyle karışır ve masumlar da yargılanır, masumlar da işlerinden olur. Bunun farkına varmamız gerekir” diye konuştu.
NE HAKLA? O YETKİYİ KİM VERDİ?
Yereldede çözülemeyen sorunlar olduğunu belirten Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, terör yargılaması yapan bir ağır ceza mahkemesi reisinin avukat bekleme odasını kapatıp kendine müzakere odası yaptığını belirterek şöyle konuştu:
“Ne hakla? Nereden aldı bu yetkiyi? Hiçbir yerden!Adliyenin fiziksel koşulları konusunda Cumhuriyet Başsavcılığı tek yetkili iken, kendi kendine, sırf terörle ilgili yargılama yaptığından hareketle kendinde bu gücü hissetmiş olmalı. Bununla da yetinmedi. Avukatlarla aynı kapıdan girmeyi kendisine yedirememiş olacak ki bu başkanımız, avukatları vatandaşla, tutuksuz sanıklarla, davayı izlemeye gelen ilgisiz kişilerle aynı kapıdan girmeye mecbur kıldı. Tutuksuz sanık, sanık avukatı, müşteki, mağdur ve avukatı bir anda aynı kapıdan girecek. Gerekçe ne? Güvenlik? Böyle mi sağlayacaksınız güvenliği?Bunu genç hakimler yapmıyor. Tecrübeli dediğimiz, oraya liyakatle getirildiğini düşündüğümüz bir başkan yapıyor.İzinde olduğu için teşriki mesaimiz olmadı. ‘HSK orada gidin şikayet edin’ diyerek gösterdiği tepki bile hukuka, avukatlığa, savunmaya ne kadar değer verdiğinin göstergesidir.Biz,şikayet edip kendisini ödüllendirmeyeceğiz. Biz bu meseleyi çözeceğiz ama öyle, ama böyle. Savunmanın da, yurttaşın da hakkı ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla elinden alınamaz.”
Gürkan Altun, tüm eleştirilerine rağmen, ülkedeki genel uygulamalara bakıldığında Bursa adalet camiasının diğer illere göre daha iyi olduğunu ifade etti.