Berk DEMİRPOLAT/BURSA.COM & Semih UZUNLAR/BURSA.COM
“Bursa tarih boyunca Yeşil Bursa olarak bilindi, yeşil olmadan Bursa düşünülemez!”, diyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bursa’nın geleceği planlanırken Bursa’nın vizyonunu ortaya koyduk. Bursa’nın yeşiline, doğal güzelliklerine ve çevreye sahip çıkmak ve bunları koruyup sahip çıkmak Bursa’nın vizyonu oldu. Bursa sanayi şehri, üreten bir şehir. Bu durum beraberinde çevre kirliliklerini de doğurabiliyor. Bunun önüne geçmek için atılmış en büyük adım, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ne öncülük etmemizdir” diye konuştu.
YEŞİL ALANLAR EN ÖNEMLİ İHTİYAÇLARDAN
Bursa’daki yeşil alan varlığına ve yapılan çalışmalara değinen Altepe; “Bursa’nın yaklaşık %50’si orman. Bursa’da tarihi bölgeleri, Bursa Ovası’nı, sit alanlarını çıkardığınız zaman; Bursa’nın dışına hangi bölgeye çıkarsanız çıkın yeşilliğin ve ormanın içine giriyorsunuz. Bir yandan da çok hızlı büyüyen, betonlaşan bir Bursa… 1970’lerde otomotiv sektörünün gelişiyle büyük bir patlama yaptı. Bizim çocukluğumuzdan bugüne 20 kat büyüdü Bursa, son yılda da 100 bin nüfus artışı gerçekleşti. Burada da bizim en büyük ihtiyaçlarımızdan biri yeşil alanların artırılması. Bizler de Büyükşehir olarak kent merkezi Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinden başlayarak tüm ilçelerimizde yeşil alanların artırılması, düzenlenmiş yeşil alanlar oluşturulması, ağaçlandırılacak alanlara çalışmalar yapılması şeklinde sürekli faaliyet halindeyiz.” diyerek Bursa’nın demografik ve çevresel değişiminin son yıllardaki gelişimi ile bilgi verdi.
17 İLÇEDE DE PARK DÜZENLEMELERİ SÜRÜYOR
“17 ilçemizin de değişik bölgelerinde parklar yapılıyor, şu an açılış bekleyen birçok parkımız var; başta Nilüfer’deki park olmak üzere. Diğer bölgelerde, Yenişehir ilçemizde de var. Babasultan Parkı düzenleniyor, yeni parklar yapılıyor. İnegöl’de, Mustafakemalpaşa’da, Karacabey’de, Gemlik’te özellikle temalı parklar yapıyoruz. Bu parkları da halkımızın kullanımına yönelik tesislerle donatıyoruz.”
ARTIK ŞEHİR MERKEZİNE FİDAN DİKMİYORUZ
“Biz Büyükşehir olarak özellikle 10 yaşın üzerinde ağaçlar dikiyoruz, artık şehir merkezine fidan dikmiyoruz. Ormanlardan, yollardan sökülmesi gereken, Üniversite içinden taşınması gereken büyük ağaçları getirip, şehrin değişik bölgelerinde yapmış olduğumuz projelerle naklediyoruz. Bu konuda ağaç sayımızı da artırdık, her mevsim köküyle birlikte ağaçlarımızı söküp naklediyoruz. Bu büyük ağaçlar sayesinde artık bahar geldiğinde her yerde bu yeşillik kendini gösteriyor.”
ARITMA İŞİNİ BÜYÜKŞEHİR ELE ALDI
“Üreticilerimiz maalesef çevre ile ilgili tedbirlerini tam alamadılar” diyerek konuya el attıklarını belirten Altepe; “Özellikle arıtma tesislerinin yapılıp tamamlanması, derelere direkt deşarjın sadece temiz su ve yağmur suyu olarak verilmesi gerekiyor. Diğer deşarjların da kanalizasyona verilmesi gerekiyor. Bu işlemlerin aksadığını görünce biz bu işe el attık. Artık ovadaki tüm fabrikaların, özellikle organize sanayi bölgeleri dışında kalan 18-20 yaş üstü olanların, atıklarını kollektörlerle arıtma tesisimize bağlıyoruz.” diyerek konuşmasını sürdürdü.
BARAJLARIMIZDA HER TÜRLÜ ARITMA YAPILIYOR
“Doğancı ve Nilüfer Barajımız da aynı şekilde toparlanıyor. Oradaki alt yapı ve hatlarla birlikte paket arıtmalara bağlanarak önlemler alınıyor. Doğancı Barajımızın suyu tesislerimize geliyor, orada her türlü kimyasal ve fiziksel arıtmadan geçtikten sonra sağlıklı bir şekilde şehre pompalanıyor. Ama yine de baraj havzasını daha temiz tutmak, herhangi bir atık karışmasını önlemek için tüm o bölgede alt yapıyı da tamamlıyoruz. Aynı şekilde İznik Gölü’nde de, Uluabat Gölü’nde de sahillerimizde de bu çalışmalarımız sürüyor.”
İSTANBUL YOLU ÜZERİNDEKİ ÇALIŞMALARIN ÇEVREYE KATKISI
“İstanbul caddesi üzerinde 20.000m2 bir alanı kamulaştırdık. Bu bölgede 60 adet bina yıkılacak. Bölge tamamen bir beton yığını ve herhangi bir yeşillik de yok. O bölgedeki kentsel dönüşümle, çevre ve bahçe düzenlemeleriyle birlikte hem bir kalite gelmiş olacak hem de gerçek anlamda çağdaş güzel bir şehir görünüşü ve yeşil alan artışı meydana gelecek.”
ULUDAĞ’DA BELLİ BÖLGELER MİLLİ PARK ALANINDAN ÇIKARILMALI
Son 10 yılda üzerinde birçok çalışma yapılmasına rağmen bir sonuca varılamayan Uludağ’daki yetki karmaşasıyla ilgili de konuşan Başkan Altepe; “Uludağ Bursa’nın en önemli değerlerinden ve markalarından birisi. Biz uzun yıllardır Uludağ’ın tamamen yerel yönetime devredilmesi gerektiğini savunmuştuk. Sayın Cumhurbaşkanımızın da, Sayın Başbakanımızın da, Bakanlarımızın da, Valimizin de, başta BTSO olmak üzere tüm kuruluşlarımızın da Uludağ’ın Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi konusunda talebi belli. Bu konuda devamlı kararlar alındı fakat bir türlü hayata geçirilemedi. Baktığımızda, Uludağ’a yapılan bir teleferik bile ne kadar değer kattı. %80 taşıdığı yolcu, yabancı misafirlerimiz ve Bursa ekonomisine de büyük değer katıyor. Uludağ’da planlar yapılması, uygulanması gerekiyor ama öncelikle Uludağ’ın bir turizm bölgesi olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Oteller bölgesi başta olmak üzere, Sarıalan, Çobankaya, Bakacak ve Kadıyayla gibi belirli noktaların milli parktan çıkarılması gerekiyor. Çünkü burada binalar var, 500 – 600 yataklı oteller var. Bu oteller orada 50 yıl önce de vardı, hep var. Artık burası bir bölgesi, turizm bölgesi. Burada milli park olmaması gerekiyor. Oradaki otelciler turizmciler bizden hizmet istiyor, ‘Gelin kayak pistlerimizi düzenleyin’ diyorlar. Makineleri gönderdiğimizde bölgenin milli park olması nedeniyle araçlarımız alınmıyor.” diyerek yakın zamanda konuya bir çözüm beklediklerini ifade etti.
2016’DA ÇEVRE YATIRIMLARI
“Sadece çevre temizliği açısından 1 yılda 400 milyon lira yatırım yapıyoruz. Parklar, yeşil alanlar, çevre yatırımları da bu yıl için 140 milyon lira. Bu da Bursa’nın gerçek anlamda çağdaş bir kent, bir kalite kenti olduğunu, bir Avrupa şehri olduğunu gösterir nitelikte çalışmalar.”
BURSALILARDAN BEKLENTİMİZ…
Son olarak Bursalı vatandaşlardan beklentilerini ileten Altepe; “Bursa kent merkezi tarihinde 40 – 50 bin nüfus ile yaşarken, son 100 binlik Suriyeli nüfusuyla 2.300.000’e ulaştı. Bu nüfus burada yaşamaya devam ederken herkesin sobası yanıyor, bacasından duman çıkıyor. Bunların yerine doğalgaz kullanırsak, çevre kriterlerine uyarsak, araçlarımızın bakımını yaptırırsak bu şehirde yaşayan bireyler olarak üzerimize düşeni yapmış oluruz.” diyerek sözlerini noktaladı.