?>

Başkan Demir: “Borcumuz, varlığımızın yüzde 40’ı kadar”

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA DEMİR, GÖREVE GELDİKLERİNDE VARLIĞININ 3 KATI BORCU OLAN BELEDİYEYİ ŞU ANDA 8,5 MİLYAR TL VARLIK VE TOPLAM VARLIĞININ YÜZDE 40’I KADAR BORÇLU HALE GETİRDİKLERİNİ SÖYLEDİ.

Siyaset - 2 yıl önce

SAMSUN (İHA) – Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, göreve geldiklerinde varlığının üç katı borcu olan belediyeyi şu anda 8,5 milyar TL varlık ve toplam varlığının yüzde 40’ı kadar borçlu hale getirdiklerini söyledi.

61 gündem maddesinin görüşüldüğü Samsun Büyükşehir Belediye Nisan Ayı Meclis Toplantısı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. Encümen ve komisyon seçimlerinin ardından 2022 yılı denetim ve faaliyet raporları okundu. Başkan Demir, faaliyet raporuna ve yapılan hizmetlere eleştiri getiren meclis üyelerine kürsüden örneklerle cevap verdi. “Varlığımız 8,5 milyar TL, borcumuz ise yüzde 40’ı kadar”

Belediyenin borçlarının artmadığını, hatta büyük oranda azaldığını ifade eden Başkan Mustafa Demir, “Yusuf Ziya Yılmaz çok örnek ve güzel bir belediyecilik örneği gösterdi. Ama ondan sonraki 11 aylık bir ara dönem oldu. Kimse kusura bakmasın o dönemde belediyenin canına okundu. Göreve geldiğimizde belediyenin toplam varlığımızın üç katı borcu vardı. SASKİ, şirketler belediye dahil toplam varlık yıllık bütçesi 1 milyar 115 milyon TL’ydi. Borç ne kadardı? 3 milyar 360 milyon TL. Şimdi ne kadar? Toplam varlığımız 8,5 milyar TL ve 10 milyarı buluyor. Borcumuz ise 4 milyar küsür TL. Toplam varlığımızın yüzde 40’ı kadar borcumuz var. Üç kat borçtan varlığımızın yüzde 40’ı oranında borca düştük. 8 kat performans vermişiz, hala borcun arttığından bahsediyorsunuz. Oyun oynamayın. Sizin o dediğiniz zaman dolar 6 TL’ydi, şimdi 20 TL. O bahsettiğiniz dönemdeki borç reel borç, bizim şu an bahsettiğimiz borca SASKİ de dahil. Türkiye’de Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne kadar kamulaştırma yapan başka bir büyükşehir belediyesi yok. İstanbul da buna dahildir. Bugünkü değerle, yeniden değerlendirmesiyle 3 yıllık 900 milyon TL’nin üzerinde kamulaştırma yaptık. Bunlar da borçların içerisindedir. Satın aldığımız araçların tutarı 1 milyar TL’nin üzerinde. Etti mi size 2 milyar TL. Hala onların taksitlerini ödüyoruz. Deprem bölgesine de 200’den fazla araç gönderdik hala daha araçlarımız devam ediyor. 5 bin küsür yol ağımız var. Bunun 4 bin km’ye yakınını yaptık. 948 mahallemiz var. Listesini yapsak 3 saatte okuyamazsınız. Ama biz 3,5 yılda yollarını bitirdik. Sıfırdan yaptık” dedi. “Samsun’a yapılan hizmetlerden neden bu kadar rahatsızsınız”

Bir takım kesimlerin Samsun’a yapılan yatırımların önünü kesmek için yargı yolunu devreye soktuğunu ve yatırımlardan rahatsız olduğunu dile getiren Başkan Demir, “Bizim yaptığımız projelerde kamu yararı açısından eksi olan ne vardır? Hiçbir şey yok. Kararları biz bu mecliste alıyoruz. Her şey şeffaf ve projeler vizyonerdir. Herkes kendi alanının dışında iş yönetmeye doğru bir hevesi var. Diyelim ki biz iskan alıp işletmeyi açmışız bir anda karar vermiş. Geriye doğru işlemiyor artık o karar. Bunu dile getirip duruyorlar. Siz bilmiyor musunuz bunu? Kaldı ki yargının gerekçesine göre biz gereğini yapıyoruz. Biz yükseklere doğru gidiyoruz. Yürüyüşümüz bizim o yönde. Fakat şunu merak ediyorum. Siz Samsun’a yapılan hizmetlerden neden bu kadar rahatsızsınız? Akıllı şehir uygulamalarından neden rahatsızsınız? Akıllı şehir uygulamaları Samsun’daki trafik sıkışıklığını sıfıra indirmiyor. Ama eskiden 2 saatte gidilen yeri 25 dakikada gidiyorsunuz. Yüzde 52 hedeflemiştik yüzde 82 kaynak verdi bize. Siz bunu görmüyor musunuz? Türkiye’nin hatta dünyanın sayılı önemli akıllı şehir uygulamalarından bir tanesini nasıl itibarsızlaştırmaya çalıştığınızı halkımız görsün. Bunları uygulamayı, projelendirmeyi kolay mı sanıyorsunuz. Gecenin saat 2-3’lerine kadar çalıştık biz bu projeler için. Şu anda dünyanın en önemli örneklerinden bir tanesi Samsun’da bulunuyor” diye konuştu.

Mecliste gündeme alınan maddeler ilgili komisyonda görüşüldükten sonra son meclis toplantısında karara bağlanacak.

Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti'nin aday listesi netleşti! İşte tam liste

2023-04-09 15:06 - Gündem

Giresun’da yapay şelale ilgi görüyor

2023-04-10 12:05 - Yaşam

TİP Bursa milletvekili adayları belli oldu

2023-04-09 18:07 - Bursa

CHP Bursa'nın 1. ve 2. Bölge milletvekili adayları

2023-04-09 13:33 - Bursa

Keles'in sevilen hekimi Sunay İmamoğlu yaşamını yitirdi

2023-04-07 20:19 - Bursa

Uşak’a değer katacak projelerin açılış müjdesi geldi

2023-04-04 15:07 - Yaşam

Yıldırım Beyazıt Kentsel Dönüşüm 2. Etap yıkımları başladı

2023-04-05 15:12 - Yaşam

Paris’te Eyfel Kulesi sayısı ikiye çıktı

2023-04-03 18:53 - Dünya

Bursaspor - 24Erzincanspor: 2-1

2023-04-08 17:44 - Spor

AK Parti'de Faruk Çelik sürprizi! Artvin'den 1. sıra milletvekili adayı oldu

2023-04-09 20:52 - Bursa

İlgili Haberler

Gölpazarı ve Yenipazar’daki delegelerden Başkan Yıldırım’a tam destek

10:42 - Siyaset

Aslanapa İlçe Kadın Kolları Başkanı Kısmet Yılmaz güven tazeledi

10:08 - Siyaset

Geçit’in seçim vaadi gerçeğe dönüştü

10:11 - Siyaset

Silifke Belediye Başkanı Turgut, “Emekliler çayı 2,50 TL’ye içecek, öğrenciler ise yemeği 20 TL’den yiyecek”

09:39 - Siyaset

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Suriye’den gelen heyeti kabul etti

22:06 - Siyaset

Günün Manşetleri

Bursa’da Uzman Çavuşun inanılmaz kurtuluşu

10:21 - Bursa

Bursa’da metroda şaşkın bakışlar içinde barfiks çekti

09:28 - Bursa

HEP BERABER !

07:29 - Bursa

Bursaspor’da kriz nasıl çözüldü?

06:26 - Bursa

Bursaspor'da Pablo Batalla ile devam kararı alındı !

23:29 - Bursa