Kurban Bayramı'nda tatlı ve taze et tüketiminin yanı sıra kas ve iskelet sistemine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, “Kaçan kurbanlık hayvanların kovalanması eğer dikkat edilmezse insan sağlığı için risk oluşturabilir.
Düşme ve hayvanın vurmasıyla oluşturacağı kas-iskelet rahatsızlıklarına ilaveten özellikle belli bir yaşın üzerindeki kişilerin aşırı çaba sarf etmesi üzücü sonuçlara sebep olabiliyor. Aşırı gayret sarf etmek kalp hastalıklarını tetikleyebilir. Tatile gidenlerin de uzun yol boyunca 1,5-2 saat aralıklarla mola verip, hiç olmazsa birkaç dakika yürüyüş yapmaları gerekmektedir. Bu omurga sağlığınız açısından önemlidir. Ayrıca bugünlerde hızlanan bayram temizliği dinlenilerek yapılmasını, ağır kaldırılmaması, yükseklere uzanmayıp bir tabure kullanılmasını, eğilirken dizlerin bükülmesi de iskelet sistemi için önemlidir” dedi.
Kurban kesimine de değinen Şahabettinoğlu, "Beli sağa veya sola döndürerek dakikalarca kurban kesimi ile uğraşmak da en az yük kaldırmak kadar omurlara ve disklere zarar verebilir. Kurban ağırlığı dengeli olarak dizler ve bacak gücü kullanılarak kaldırılmalıdır. Kurbanın etleri, taşınması kolay ve küçük parçalar haline getirilmeli, ayakta sabit uzun süre kalınmamalıdır. Bunlara dikkat edilmediği takdirde bel veya boyun fıtığı kaçınılmazdır. Ayrıca bu gibi rahatsızlıklardan sonra insan anatomisini bilmeyen, kas-iskelet sistemine hakim olmayan kişilerin yaptığı uygulamalar kalıcı zararları ortaya çıkarabilir" diye konuştu.
İHA