?>

Bilim adamlarından şok buluş

Çinli bilim adamları, "tüy kadar hafif olmasına karşın çelikten güçlü" bir süper madde geliştirdi.

Teknoloji - 9 yıl önce

Çin Bilimler Akademisi Şanghay Seramik Enstitüsü araştırmacıları, köpüksü yapıya sahip süper maddenin "mucize yapıtaşı" olarak da bilinen grafen tüplerinin elmas kadar kararlı bir hücresel yapıya dönüştürülmesi sırasında ortaya çıkarıldığını açıkladı.
Araştırmacılar, yeni keşfedilen maddenin eğilip bükülmeden kendi ağırlığının 40 bin katını taşıyabildiğine işaret etti.
Grafenden elde edilen köpük, 1 santimetrekareye 1 tondan daha fazla darbeye de dayanabiliyor. Bu miktar, Dünya'nın en derin yeri kabul edilen Mariana Çukuru'ndaki basınca denk düşüyor.
Çinli araştırmacılar, keşfettikleri süper maddenin grafenden daha önce elde edilen maddelere oranla dış darbelere çok daha dayanıklı olduğunu vurguladı.
Orijinal boyutunun yüzde 5'ine kadar sıkıştırılabilen süper madde, yeniden kendi biçimine ve büyüklüğüne dönüyor. Sıkıştırma işleminin bin kez tekrarlanmasına karşın süper madde hiçbir zarar görmüyor.
Isıya karşı da son derece dayanıklı olan maddenin, roket ve füzelerin yol açtığı darbeyi emmesi için tankların yüzeyinde ve askerler için hareket kabiliyetini etkilemeyen zırhlar üretilmesinde kullanılabileceğine dikkat çekildi.

Keşif, "Advanced Material" dergisinde de yayımlandı.

"MUCİZE YAPITAŞI"
Karbon atomunun bal peteği örgülü yapısı grafen, 2004'te Rus kökenli İngiliz bilim adamları Andre Geim ve Konstantin Novoselov tarafından keşfedilmişti. Geim ve Novoselov, keşifleriyle 2010'da Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştü. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Geim ve Novoselov'a "mucize yapıtaşı grafen üzerine yaptıkları çığır açıcı deneyler" nedeniyle ödül verildiğini açıklamıştı.
Son derece ince bir yapıya ve sıra dışı özelliklere sahip olan grafen, bir dakikada şarjedilen piller, kağıt kadar ince cep telefonları, kurşun geçirmez kıyafetler üretmeye çalışan bilim adamlarının büyük ilgisini çekiyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Bakanlık kabul etti, İl Milli Eğitim reddetti, veliler isyan etti (ÖZEL HABER)

2015-09-29 12:29 - Bursa

Kapalı Çarşıda korku dolu anlar

2015-09-29 11:04 - Yaşam

Orhangazi Belediyesi'nden öğrencilere eğitim seti

2015-09-28 20:11 - Bursa

Kriz büyüyor! Volkswagen’e bir darbe daha

2015-09-29 11:59 - Ekonomi

Bilim adamlarından şok buluş

2015-09-29 14:53 - Teknoloji

Google'dan Mars Doodle'ı

2015-09-29 12:07 - Teknoloji

Bursalı hasta, 47 yıllık mücadeleye yenik düştü

2015-09-29 13:23 - Bursa

Bursa'da güpegündüz kapkaç kameralara yansıdı

2015-09-29 14:50 - Bursa

Tavuk budu karşılığı fuhuş

2015-09-29 11:47 - Yaşam

Sağlıksız diyetlere dikkat!

2015-09-29 14:47 - Sağlık

İlgili Haberler

Bilim ve teknoloji haftası dolu dolu geçecek

12:38 - Teknoloji

Deprem farkındalığı oluşturmak için oyun tasarladılar

12:02 - Teknoloji

Samsun trafiği yapay zeka desteği ile yönetiliyor

11:57 - Teknoloji

Yeni Casper Nirvana S100 satışa çıktı

11:54 - Teknoloji

Yeni lazer teknolojisi savunmada ve tıpta çığır açacak

11:40 - Teknoloji

Günün Manşetleri

"Bursamız her geçen gün güzelleşiyor"

12:24 - Bursa

Bursaspor'a üye olanların kartları 10 Mart'ta teslim edilecek

11:36 - Bursaspor

İşte İmamoğlu'nun savcılık ifadesi

11:31 - Gündem

Maçkolik'e büyük ceza!

11:22 - Gündem

Umurbey'in tarihi dokusu için imzalar atıldı

10:48 - Bursa