?>

Bilirkişi heyetine verilen 67 bin 500 liraya tepki

Afyonkarahisar'da 5 Eylül 2012 tarihinde 25 askerin şehit olduğu mühimmat deposundaki patlamada şehit olan askerlerin yakınları bilirkişi heyetine 67 bin 500 lira verilmiş olmasının haksızlık olduğunu öne sürerek, bu paranın geri iade edilmesini istedi.

Gündem - 10 yıl önce

Afyonkarahisar'da 5 Eylül 2012 tarihinde 25 askerin şehit olduğu mühimmat deposundaki patlama olayının tutuksuz sanıkları Kıdemli Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran ve Üsteğmen Tuncay Aydın'ın yargılanmalarına Eskişehir'de devam edildi. Şehit yakınları bilirkişi heyetine 67 bin 500 lira verilmiş olmasının haksızlık olduğunu öne sürerek, bu paranın geri iade edilmesini istedi.

Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde bugün yapılan davanın 12'nci duruşmasına, tutuksuz sanıklar Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran ve üsteğmen Tuncay Aydın vareste tutulmaları nedeniyle katılmadı. Duruşmaya şehitlerin yakınları ile avukatlar katıldı.

ALDIKLARI PARA HARAM OLSUN

Duruşmada konuşan şehit er Onur Fikret Dülger'in babası Zekai Fırat Dülger, "Sanık avukatları mahkemeye verdikleri dilekçede, şehitlere mühimmat konusunda eğitim verildiği ifade etmiş. Benim çocuğum, benim çocuklarım pazar günü teslim oldu, salı günü ise paramparça oldular. O zaman nasıl gerekli eğitim aldıkları söyleniyor? İnsan bu dilekçeyi yazarken utanır. 'Gerekli eğitimi almışlardır' derken utansınlar" dedi.

Zekai Fırat Dülger, mahkemenin bilirkişi olarak tayin etiği kişilere 67 bin 500 lira ödenmesine de tepki gösterdi. Dülger, "Bu bilirkişi heyeti ne yaptılar da 67 bin lira aldılar? Devletin parası çok tabi. O paraların da geri alınmasını talep ediyorum. Niye bizim istediğimiz bilirkişi heyeti kabul edilmiyor? Aldıkları para haram olsun" diye konuştu.

SALONDAN ÇIKARILDI

Zekai Fırat Dülger, Afyonkarahisar'daki cephanelik patlamasından ayrı daha önce meydana gelmiş olan patlamalarla ilgili çeşitli gazetelerde yayınlanan haberlerin kupürlerini mahkeme heyetine gösterdi. Mahkeme Başkanı hakim Binbaşı Ahmet Mithat Acar, Dülger'e kendi davalarıyla ilgili konuşma yapmasını istedi. Yaşanan tartışma üzerine mahkeme başkanı, Dülger'in duruşma salonundan dışarı çıkarılmasını istedi. Dülger kolundan tutularak polisler tarafından duruşma salonundan çıkartılırken sırada diğer şehit yakınları "O şehit babası. Onu böyle kolundan tutup zorla dışarı çıkaramazsın" diye tepki gösterdi. Yaşanan gerginlik nedeniyle heyet duruşmaya 10 dakika süreyle ara verdi.

Aranın ardından söz alan şehit yakını avukatlarından Sevgin Karaca, bilirkişi raporu için 13 kişiye 67 bin 500 TL para verildiğini söyleyerek "Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bilirkişi bir ay gibi kısa sürede gerekli incelemeleri yapmadan basit bir rapor hazırlanmıştır" dedi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNU KABUL ETMİYORUZ

Şehit yakınlarının avukatı Altan Ulutaş da bilirkişi heyetinin hazırladığı raporu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Ulutaş şöyle devam etti:

"Söz konusu rapor, kusuru şehitlerin üzerine atıyor. Özel olarak hazırlanmış ve maddi gerçeği ortaya çıkarmıyor. Ayrıca o rapor, olay yerini görmeden hazırlanmıştır. Öte yandan, şehit Emre Aydın'ın üzerinde yanık izi tespit edilememiştir. Başka yerden taşındığını düşünüyoruz. Yine bilirkişi raporunda 16 ton mühimmat patladığı belirtiliyor, bizim tespitimiz ise 21 tondur. Aradaki 5 tonluk farkın araştırılmasını istiyoruz. Olay günü 4 patlama meydana gelmiştir. Elimizde bilimsel veriler mevcuttur. Patlama 2.1 şiddetinde de deprem meydana getirmiştir. Bu konuyla ilgili 3 uzman raporu aldık. Bu raporlar hayati derecede önem arz etmektedir. Maalesef biz bu raporları şehit aileleri olarak çok zor şartlarda alıyoruz. Kendi imkanlarımızla mesafe kat etmeye çalışıyoruz."

ADALET, MÜLK VE TEMEL DİYE BİRŞEY KALMAMIŞ

Şehit Tolga Taştan'ın babası Ali Taştan ise duruşmada yaptığı konuşmada mahkeme heyetine, "Burada 'Adalet Mülkün Temelidir' yazısı vardı. Bugün bakınca o yazıyı göremedim. Demek ki adalet, mülk ve temel diye bir şey kalmamış. Bilirkişi raporuna bakarsak, sanıklara ceza verilmiyor ama sizden vicdanınıza göre karar vermenizi talep ediyorum" dedi.

Mahkeme Başkanı hakim Binbaşı Ahmet Mithat Acar da şehit babası Taştan'a, "Bu mahkeme, ben de dahil olmak üzere hiçbir baskı olmadan vicdanen karar verecek bir mahkemedir" yanıtını verdi.

Askeri Mahkeme heyeti, şehit yakını avukatların, sanıkların tutuklu yargılanması talebine kabul etmeyerek dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 14 Ekim 2015 tarihine erteledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa’ya genelev yapılacak (ÖZEL HABER)

2015-07-08 11:08 - Bursa

Bursa’da masaj salonlarında Ramazan mesaisi! (ÖZEL HABER)

2015-07-02 11:59 - Bursa

Ahu Yağtu eski eşinin yazlığında!

2015-07-08 16:31 - Magazin

Saba Tümer bakın nasıl yakalandı?

2015-07-05 19:25 - Magazin

Korhan Durusoy'un eşi Leyla Durusoy hayatını kaybetti

2015-07-08 16:11 - Bursa

Ece Erken'e şok sözler!

2015-07-08 16:32 - Magazin

Bursa'da "Kaçış Evi" oyununa büyük tepki!

2015-07-08 18:32 - Bursa

Timsah Arena'da bir değişim daha

2015-07-07 18:22 - Bursaspor

Oteli için ‘usta işçi’ oldu

2015-07-08 17:27 - Magazin

İşte Renault Talisman

2015-07-07 18:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

Atabarı Kayak Merkezi sömestr tatilinin başlaması ile birlikte ziyaretçi akınına uğradı

08:54 - Gündem

Zigana Dağı sömestr tatiliyle birlikte ziyaretçi akınına uğradı

08:55 - Gündem

81 ilin muhtarı Rize’de bir araya geldi, Konfederasyon başkanı uyardı

08:55 - Gündem

Karla kaplı Sis Dağı’nda snowboard keyfi

08:52 - Gündem

Güney Kore mahkemesinden Yoon’un tutukluluğuna devam kararı

03:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Hasret bitiyor Bursaspor taraftarına kavuşuyor!

08:49 - Bursa

Bursaspor Yörsan fırsat tepti!

00:53 - Bursa

Erdoğan Kaçar CHP Osmangazi Başkan adaylığını açıkladı

22:29 - Bursa

Bursa'da polisin tüm uyarılarına rağmen bu hataya düştü

17:18 - Bursa

Sosyal medyadan vatandaşları dolandıran şebeke çökertildi

17:01 - Gündem