Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez yaptığı açıklamada, “6754 Sayılı Bilirkişilik Kanunu kapsamında, 03.08.2017 tarihinde Yeni ‘Bilirkişilik Yönetmeliği’ yayımlanmıştır. Resmi Gazete’de yayımlanan bu yönetmelikle T.C. Adalet Bakanlığı adli ve idari yargı alanında yürütülen her türlü bilirkişilik faaliyetinin yapılabilmesi için artık bu işi yapacak kişilerden ‘Bilirkişilik Temel Eğitimi’ni almalarını ve sertifika sahibi olmalarını isteyecektir. Bu yönetmeliğin yayımlanma amacı, bilirkişiliğe başvuru ve kabul şartlarının tespit edilmesi ile bilirkişilerin nitelikleri, mesleki donanımlarının arttırılması, eğitimi, sicil ve listeye kaydı, görevlendirilmesi, uymaları gereken temel ve etik ilkeler, çalışma esasları ve denetimleri olarak belirlenmiştir” dedi.
ARTIK HERKES BİLİRKİŞİLİK YAPAMAYACAK
Beş yıllık kıdeme sahip olamayanlar ile bilirkişilik temel eğitimi almayanların artık bilirkişilik yapamayacaklarını dile getiren BSMMMO Başkanı Sönmez, “5 yıllık mesleki kıdeme sahip kişilerin katılabileceği bu eğitimlerin sonrasında yetki belgesi almış bilirkişiler, Adli ve İdari Yargı Komisyon Başkanlıklarının ilanında belirtilen tarihlerde bilirkişilik yapmak üzere başvuruda bulunabileceklerdir. Bu temel eğitimi almayanlar, bilirkişilik alanı ne olursa olsun bundan sonra bilirkişilik yapamayacaklar” şeklinde konuştu.
EĞİTİM SONUNDA SERTİFİKA VERİLECEK
Öte yandan; Bilirkişilik Temel Eğitimi, 18 saati teorik ve 6 saati uygulamalı olmak üzere toplam 24 ders saatinden oluşuyor. Sınıflar en fazla 24'er kişilik olacak. Eğitimlerini tamamlayan katılımcılara sertifika verilecek. Bilirkişilik temel eğitimine katılarak sertifika alan kişiler, almış oldukları sertifika ile birlikte bilirkişilik yapmak üzere başvuruda bulunabilecekler.
SON BAŞVURU TARİHİ: 16 EKİM
BSMMMO Başkanı Sönmez, eğitimlerle ilgili Oda olarak Adalet Bakanlığı’nca yetkilendirildiklerinin de altını çizerek, “2018 yılı bilirkişilik listeleri için kayıt başvurusu yapacaklar için ‘Bilirkişilik Temel Eğitimi’ ve sicile kaydedildiği tarihten itibaren üçüncü yılın içinde altı saatten az olmamak üzere düzenlenecek olan ‘Yenileme Eğitimleri’ ile ‘Bilirkişilik Temel Eğitimleri’ TÜRMOB/TESMER tarafından Odamızda verilecektir. Bu konudaki çalışmalarımızı tamamladık. Eğitimler, alanında uzman eğitmenlerimiz tarafından verilecektir. Bilirkişilik yapmak isteyen muhasebe meslek mensupları ve diğer meslek erbabı tüm kişiler, bu eğitimlere katılabilmekte ve eğitimlerin sonunda yetkilendirilmektedirler. 16 Ekim tarihine kadar Odamıza yapılan müracaatlar kapsamında gerçekleştirilecek bu eğitim programları sayesinde adalet sistemimiz için oldukça önemli olan bilirkişilik işleri uzman ve ehil kişiler tarafından gerçekleştirilmiş olacaktır” dedi. Sönmez, ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin BSMMMO ile irtibata geçebileceklerini de bildirdi.