?>

Birçok kişi tatilde yakalanıyor

Yazın havadaki ozon miktarının artması nedeniyle kendini gösteren ve insanları tatilde yakalayabilen yaz gribine karşı uyaran uzmanlar burun akıntısı, ses kısıklığı, terleme hatta ateşle ortaya çıkan yaz gribini, klimanın doğru kullanılmamasının da tetikleyebileceğine dikkat çekti.

Sağlık - 5 yıl önce

"Yazın hastalık olmaz demeyin" Yaz gribinin, sonbahar ve kış mevsiminde görülenden farklı olarak, saman nezlesine benzer şekilde ve havadaki parçacıklara karşı gelişen bir çeşit alerji şeklinde ortaya çıktığını söyleyen Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Oğuz Yılmaz, havadaki alerjik reaksiyona sebep olabilen faktörlerin kişinin vücut direncinin düşmesi, klima tozları, plajlar ve toplu yaşanılan yerlerde zaman geçirilmesine bağlı olarak yazın da grip tipi virüs enfeksiyona yol açabileceği bilgisini paylaştı.

"Kışın kullanılan ilaçlar, yaz gribi için uygun değil" Grip ile benzer belirtiler gösterse de hastalığın sebep olduğu organizmaların gribe göre çok farklı olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Oğuz Yılmaz, öncelikle bu hastalığın kişiden kişiye bulaşmayacağının altını çizdi. Yılmaz, hastalık mikrobunun su tesisatlarında, soğutma kulelerinde ve havalandırma sistemlerinde çoğalarak yayıldığını belirterek " Bu cihazların içinden geçen su zerreciklerinin solunması veya istem dışı nefes yollarına kaçması ile kendini gösterir. Günler içinde kişi yavaş yavaş hastalanmaya başlar. Yaz gribinde, kış gribi ve soğuk algınlığında kullanılan ya da çevreden tavsiye edilen ilaçlar kesinlikle kullanılmamalı, mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır." dedi. Op. Dr. Oğuz Yılmaz, yaz gribinden korunmanın yollarını şöyle sıraladı: "Dengeli beslenin, diğer hava kirliliğine neden olan etkenlerden uzak durarak kısmen korunun, bu dönemde diyet yapmayın, bol su ve sıvı tüketin, çok soğuk/buzlu su vb. içecekler tüketmeyin, meyve ve sebze ağırlıklı beslenin, uyku ve istirahate dikkat edin, güneş etkisinde fazla kalmayın, vücut direncini artırmak için spor yapmayı ihmal etmeyin, şikayetler arttığı takdirde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurun."

"Klimayı ara ara kapatın, sonra tekrar açın" Yazın klima kullanımı genel olarak minimum düzeyde olması gerektiğini de hatırlatan Op. Dr. Oğuz Yılmaz, ancak klima kullanılması gerekiyorsa, klimanın sık sık kapatılması bir süre bekledikten sonra tekrar açılması, hafif ama kesintisiz birkaç saat çalıştırılması, sıcaklık ayarının çok düşürülmemesi, ideal serinliği elde edecek şekilde kurulması, bakımlarının düzenli olarak yaptırılması ve filtrelerinin zamanında yenilenmesi çok önemlidir. Uyunacak olan odanın pencere yoluyla havalandırılması, klima ile serinletilmesinden daha sağlıklı olacağını kaydetti.

"Şikayetler ciddiye alınmalı" Ateşle seyreden bu tip yaz gribi veya enfeksiyonlarının belirtilerinin, bazen sessizce oluşan ve her zaman klasik şekilde görülemeyen zatürre (pnömoni), bronşit ve diğer virüs enfeksiyonları ile karıştırılabileceği bilgisini paylaşan Op. Dr. Oğuz Yılmaz, bu nedenle yaz mevsimindeki ishal vak’alarının altında herhangi bir bakteri veya amip gibi bir etken olup olmadığını, diğer ateşli soğuk algınlığı gibi durumlarda da başka bir virüs veya enfeksiyonun varlığının bulunup bulunmadığı ayırıcı tanı yönünden araştırılması gerektiğini sözlerine ekledi. (İHA)

Haftanın Öne Çıkanları

15 Temmuz şehidi Gülşah Güler’in hatıraları ilk günkü gibi odasında duruyor

2019-07-15 13:52 - Gündem

Saat Kulesi kale mescidinin minaresi olarak inşa edildi

2019-07-16 12:41 - Gündem

36’ncı Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bayar son yolculuğuna uğurlandı

2019-07-13 20:16 - Gündem

60 yaşındaki o sapık...

2019-07-14 16:52 - Asayiş

Borsa güne yükselişle başladı

2019-07-16 13:16 - Ekonomi

2019’da kapanan inşaat şirketi sayısı yüzde 23 arttı

2019-07-16 14:50 - Ekonomi

Birçok kişi tatilde yakalanıyor

2019-07-16 16:09 - Sağlık

Atanasov için sistem

2019-07-16 12:10 - Bursaspor

Kalecilerin talipleri var

2019-07-16 12:06 - Bursaspor

Bursaspor taraftarları Hakkari'de kurban kesti

2019-07-16 12:12 - Bursaspor

İlgili Haberler

ESOGÜ’de 300’üncü kapalı kalp ameliyatı

15:50 - Sağlık

Aydın’da gıda zehirlenmesi yaşayan öğrencilerin sayısı 45’e yükseldi

15:45 - Sağlık

15 yıldır dinmeyen ağrılar ‘ağrı pili’ ile son buldu

14:22 - Sağlık

Dr. Gülşah Merve Kılınç, antik DNA’yı araştırarak günümüze ışık tutuyor

13:25 - Sağlık

Elazığ Fethi Sekin Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği Elazığ’a ve bölge illerine umut oldu

13:26 - Sağlık

Günün Manşetleri

İnegöl'de 4 evi soyan kadınlara süresiz ev hapsi

18:31 - Bursa

Gemlik’te arazi yolları açılıyor

17:47 - Bursa

Karşıyaka Taraftarına izin çıktı !

17:05 - Bursa

Bursaspor’un ligde ikinci yarı maç programı açıkladı!

15:53 - Bursa

Trafik kazasında yaralanan genç hayatını kaybetti

15:50 - Bursa