?>

BM Genel Sekreteri, tahıl girişiminin sürdürülmesinin önemini vurguladı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması girişiminin sürdürülmesi gerektiğini bildirdi.

Dünya - 2 yıl önce

New York
BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Guterres'in Rusya ve Ukrayna'dan yapılan gıda ve gübre ihracatının küresel gıda güvenliği için elzem rolüne işaret ettiğini söyledi.
Haq, "Genel Sekreter, bu ürünlerin küresel pazarlara sorunsuz, verimli ve geniş ölçekte ulaşmasını sağlamaya yardımcı olmak için Temmuz 2022'de İstanbul'da imzalanan anlaşmaların tam ve sürekli uygulanmasının önemini yineliyor." ifadesini kullandı.
Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile BM ve Moskova yönetimi arasında Rus gıda ve gübre ürünlerinin ihracatına ilişkin Temmuz 2022'de imzalanan mutabakat zaptını kasteden Haq, bu anlaşmaların, "zor zamanlarda dünyanın neler yapabileceğinin çok ender bir göstergesi" olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Haq, anlaşmaların küresel gıda fiyatlarının düşmesine katkı sağladığını vurguladı.
Guterres ve ekibinin, halihazırda bu konuda kaydedilen ilerlemeyi geliştirmeye kararlı olduğunu ve paydaşlarla sürekli temas halinde olduğunu belirten Haq, "Genel Sekreter, ilgili herkesi küresel gıda güvenliğine öncelik vermeye çağırıyor." dedi.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.
Daha önce birkaç kez uzatılan anlaşmanın süresi 17 Temmuz'da dolacak. Rus yetkililer, anlaşmanın uzatılması için bir olasılık görmediklerini belirtiyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı 4 Temmuz'daki açıklamasında, "Eylül 2022'den bu yana ihtiyacı olan ülkelere bağışlanması planlanan 262 bin ton Rus gübresinden sadece iki parti sevkiyatı yapıldı. Gübrenin 20 bin tonu Malavi'ye, 34 bin tonu da Kenya'ya gönderildi. BM, bu konularda sessiz kalmaya devam ediyor. Batı'da ise gıda ve gübre konusunda bile Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilemeyeceği bildiriliyor. Bu koşullarda, süresi 17 Temmuz'da sona erecek anlaşmanın devam ettirilmesi için herhangi bir neden yok." ifadelerini kullanmıştı.
Haftanın Öne Çıkanları

Yolcu treni otomobile çarptı: Sürücü yara almadan kurtuldu

2023-07-02 10:47 - Asayiş

Tatvan’da "Sefo" konserine yoğun ilgi

2023-07-01 00:11 - Gündem

Araç kuyruğunun ucu sonu yok

2023-07-01 17:05 - Gündem

Doğru tercih için Bursa Büyükşehir yanınızda

2023-07-04 12:39 - Bursa

Kuzey Marmara Otoyolu’nda tır devrildi: 1 ölü

2023-07-06 16:38 - Bursa

Yeşil Çevre’de 25. yıl gururu

2023-07-06 16:54 - Bursa

Baba ile oğlu vuruldu

2023-07-05 10:53 - Gündem

Bursa Hüdavendigar’da dere temizliği

2023-07-07 13:41 - Bursa

Meta, Twitter'a rakip olacak sosyal medya platformu Threads'i kullanıma açıyor

2023-07-04 11:33 - Teknoloji

Türkiye otomotiv endüstrisi yılın ilk 6 ayında 17,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi

2023-07-06 13:33 - Bursa

İlgili Haberler

Trump, Mars'a ABD bayrağı dikileceğini söyledi

09:03 - Dünya

Gürcistan’daki tarihi Satsikhuri Camii, çıkan yangında kullanılamaz hale geldi

15:40 - Dünya

Avrupa Birliği silahlanıyor!

14:10 - Dünya

Trump, Ukrayna'yı sildi!

09:59 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan İngiltere’de

18:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Umurbey'in tarihi dokusu için imzalar atıldı

10:48 - Bursa

Bursa Büyükşehir’den Ramazan’a özel iki sergi

09:49 - Bursa

Gemlik Belediyesi 1000 kişiyi iş sahibi yaptı

09:36 - Bursa

Sağlık çalışanları iş bırakıyor!

09:11 - Gündem

Bursa'da DEAŞ terör örgütü operasyonu

08:11 - Bursa