Dün Antalya’nın Kemer ilçesinde yaşanan olayda iki Rus turist boğulmuştu. Hayatını kaybeden turistlerden Sarkis Arshavirovich Karamian’ın dünyaca ünlü bilim insanı olduğu ortaya çıktı. Soğuk savaş döneminde büyük bir gizlilik içinde yürütülen nükleer araştırmaların merkezi olduğu ifade edilen enstitü, 1956 yılında Moskova’nın kuzeyindeki Dubna bölgesinde kuruldu. Ermenistan, Azerbaycan, Belarus ve Kazakistan dahil 18 ülkenin üye olduğu, 5 bin 500 çalışanı bulunan Ortak Nükleer Araştırmalar Enstitüsü’nde, teorik fizik, parçacık fiziği, ağır iyon, nükleer reaksiyon, ve nötron fiziği gibi 8 laboratuar bulunuyor. Fizik ve nükleer fizik alanında dünyaca ünlü bilim insanlarının araştırma yaptığı laboratuvarda bugüne kadar 40’ın üzerinde önemli keşif yapıldığı, bunlar arasında 5 elementin de bulunduğu belirtiliyor.
Enstitü bünyesindeki (FLNR) Flerov Nükleer Reaksiyon Laboratuarı’nda görevli kıdemli araştırmacı, Nükleer Fizikçi Sarkis Arshavirovich Karamian’ın da araştırmaları sonucunda yayınladığı birçok makalenin yanı sıra çeşitli ödüllere de layık görülmüş bir bilim insanı olduğu bilgisine ulaşıldı.
KARAMİAN KİMDİR?
Sarkis Arshavirovich Karamian, 29 Eylül 1940’ta Rusya’nın Leningrad şehrinde dünyaya geldi. Leningrad Üniversitesi’nden 1962 yılında mezun olan Karamian, aynı yıl Moskova’nın kuzeyinde kurulu olan ve bilim şehri olarak tanımlanan Dubna bölgesindeki Ortak Nükleer Araştırmalar Enstitüsü’nde doktorasını tamamladı. Karamian 1971 yılından itibaren enstitüde araştırmacı olarak görev yapmaya başladı. 1967’de Genç Bilim İnsanı, 1972’de ise araştırmalarından dolayı Devlet Ödülü’ne layık görüldü. Karamian son olarak, enstitüdeki Flerov Nükleer reaksiyon Laboratuvarında kıdemli araştırmacı olarak görev yapıyordu. Rus bilim insanının, 1965’ten beri evli olduğu Lubov Alexandre Ivchenko’dan Oxana ve Anna isimli iki kız sahibiydi.
BOĞULAN KADIN DA BİLİM İNSANI İDDİASI
Öte yandan, Karamian’la aynı anda boğulduğu belirtilen ve cesedi aynı yerde bulunan Elena A. Mironova’nın da Antropoloji dalında araştırmalar yapan bir bilim insanı olduğu ileri sürüldü. Konu henüz kesinlik kazanmadı.