Mesut DEMİR/BURSA.COM
Bahar Görgün’ün sunduğu Sağlığın Öncülüleri programına konuk olan Doruk Özel Yıldırım Hastanesi hekimlerinden Radyoloji Uzmanı Uz. Dr. Hakan Kılıç, BT anjiyo ile ilgili yaptığı açıklamada, “Sanal anjiyo dediğimiz tomografi eşliğinde bilgisayarla yapılan işlemlere bir grup daha eklendi. Bunun dışında X ışığının kullanıldığı klasik anjiyo halen devam ediyor. Bizim asıl konumuz BT anjiyo dediğimiz, tomografi eşliğinde yaptığımız vücudumuzdaki bütün organları değerlendirmemizi sağlayan anjiyo çeşidimiz var. Hastanemizde 128 kesitli özel tomografi cihazımız var. bu cihazla gerçek zamanlı ve de konvansiyon dediğimiz klasik anjiyo ile yüzde 95 tutarlılıkta bir cihaza sahibiz” dedi.
Standart anjiyoda bir değerlendirme süreci olduğunu hatırlatan Kılıç, “Önceden hasta anjiyo edilmeden önce değerlendirilir, yatırılır, damar yolları açılır, işleme alınır. Katıterle ince damarlara kadar inilir. Burada konstras dediğimiz damarın içerisini gösteren bir madde verilir ve görüntüler alınır. Hasta 4 ile 12 saat arası yatakta yatar ve hazırlıklı bir süreç geçirilir. Ertesi güne kadar hareket edemeyeceğiniz bir süreç işlenir” diye konuştu.
BT ANJİYO SONRASI İSTER EVE, İSTERSENİZ İŞE!
Doruk Özel Yıldırım Hastanesi’nde yapılan BT anjiyonun daha basit bir anjiyo şekli olduğuna işaret eden Kılıç, “Hasta gelir, kısa bir değerlendirme aldıktan sonra işleme geçeriz. Nabzını ve tansiyonu kontrol ettikten sonra damar yolundan verilen ilaç ile doğru bir zamanlama ile kesitlerimiz alınır. İşlemin ana kısmı 5 saniye sürer. Hasta işlemden hemen sonra kalkar ve evine ya da işine gider. İşlem 5 saniye sürüyor ancak o görüntülerin oluşturulması, işlenmesini 24 saat içerisinde alabiliyorsunuz. Bu sırada normal hayatınıza döndüğünüz için herhangi bir problem olmuyor. Sanal anjiyoyu çok rahatlıkla isteyebilirsiniz. Çünkü hastaya vereceği zarar çok daha azdır” ifadelerini kullandı.