Uluslararası toplum tarafından uygulanan ambargoların kalkmasıyla küresel ekonomiye entegre olmaya hazırlanan İran, yatırım ve dış ticaret imkanları açısından yeniden cazip bir pazar haline geldi. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından İran’a uygulanan uluslararası ekonomik ve mali yaptırımların sona ermesiyle, ağır bedel ödeyen İran’ın kapısı uluslararası şirketler tarafından birer birer çalınmaya başlandı. Yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, İran’ın dış ticaret açısından bakıldığında yakın coğrafyadaki en önemli aktörlerden biri olduğunu söyledi. İran’ın özellikle de iç piyasadaki büyüklüğüne bakıldığı zaman Türkiye kadar bir nüfusa sahip olduğunu belirten BTSO Başkanı Burkay, “İran çok ciddi anlamda tüketici bazında da tüketici kültürü açısından da Türkiye’nin üretimine çok yakın bir ülke. 36 yıldır devam eden ambargonun özellikle bu nükleer anlaşmayla yaptırımların ortadan kalkması çok önemli. Çünkü bu ülkenin en yakın komşularından biri olan tamamen ihracata dayalı bir büyüme modeli seçmiş olan Türkiye için çok büyük bir avantajdır” dedi.
"İRAN İLE İHRACATIMIZIN YÜZDE 10 SEVİYESİNDE ARTACAĞINI UMUYORUZ"İran ile Türkiye arasında 1 Ocak 2015 tarihinde hayata geçirilen Tercihli Ticaret Anlaşması’nın çok faydasının olduğunu ifade eden Burkay, “Tabi özellikle nükleer anlaşma neticesinde ortaya çıkan ambargonun ve yaptırımların kalkmasıyla biz 2016 yılında İran’a olan ihracatımızı yüzde 10’lar seviyesinde bir artış göstereceğini umuyoruz. Özellikle tekstil sektöründe öncü olan Bursa için İran’a olan ihracatımız çok önem arz etmektedir. Çünkü tekstil sektörde İran, Almanya ve Rusya’dan sonra 3’üncü ihracatçı ülkemiz. Tabi İran’ın ambargosunun kalkması ve para transferinin rahatlamasıyla bu alanda da Türkiye ve Bursa ile olan dış ticaretinde önemli gelişmeler yaşayacaktır” diye konuştu.
“İRAN’DA ÇOK BÜYÜK İHRACAT POTANSİYELİ VAR”Aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyesi olan Burkay, DEİK’te bu konuyu ciddi anlamda ele aldıklarını kaydetti. Burkay, şöyle devam etti:“Şu anda İran’da gerçekten Almanya, Fransa ve İngiltere’nin çok önemli ticari heyetleri başta ekonomi ve sanayi bakanları nezdinde ziyaretlerde bulunuyor. Biz de Türkiye olarak Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği ile birlikte 2015 yılında çok güzel ticari ziyaret gerçekleştirdik. Burada ikili görüşmeler ve anlaşmalar yaptık. Hem Bursa’nın hem de Türkiye’nin dış ticaretini arttıracak önemli adımlar atıyoruz. İnşallah Türk ticaret merkezleri diye adlandırdığımız Türkiye’nin dış ticaretini şekillendirecek olan önemli ofis çalışmalarımız var. Bunlardan ilkini Tahran’da hayata geçireceğiz. Bursa olarak bizler de aktif bir şekilde yerimizi alacağız. Bu anlamda ben hem otomotiv yan sanayi hem de tekstil sektöründe İran’da çok büyük ihracat potansiyeli olduğunu görüyorum.”
İRAN’A TİCARİ ZİYARETLER DEVAM EDECEKİran’ın hizmet, perakende ve turizmde sektöründe de önemli potansiyeli olduğuna dikkati çeken Burkay, “Bu sektörlerde bölgeye en yakın ülke olan Türkiye’nin de yatırımlar yapması gerekiyor. Biz tabii ki 2016 yılında İran’a hem ticari ziyaretlerimizi devam ettireceğiz, hem de orada açacağımız Türk ticaret merkezinde başta Bursa olmak üzere Türkiye’deki tüm ihracatçı sektörlerimizi ve temsilcilerinin orada bulunmalarını sağlayacak organizasyonları başlatacağız” dedi.BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, Rusya krizinin Türkiye ile İran arasındaki ticarete olumsuz yansımayacağını ümit ettiklerini sözlerine ekledi.