Burdur merkez Bağlar Mahallesi’nde bağcılık yapan emekli Ömer Aktaş, (65) komşusundan aldığı Keşken kabağı tohumunu, 2 yıl önce tavuk ve koyun gübresi karıştırarak beklettiği toprağa ekti. Tavuk ve koyun gübresiyle zenginleşen tohum, ilk haftasında büyüyerek, 50 santimlik kabak oldu. Haftalar geçtikçe kabakların uzadığını gören Ömer Aktaş, kabak dallarını evinin bahçesinde bulunan verandaya astı. Asılı kabaklar büyüyerek, sapıyla birlikte 1.64 santime kadar ulaştı. Sapsız ise 1.50 santim olan kabakları görünce şaşıran Ömer Aktaş, kabakların daha çok uzayabileceğini de söyledi.
TAVUK VE KOYUN GÜBRESİ İLE BESLENMİŞ TOPRAKTA ÜRETTİ
Tavuk ve koyun gübresi karıştırdığı toprağa Keşken kabağı ektiğini ve bu gübrelerin kabağın uzamasına sebep olduğunu anlatan Aktaş, “10 yıl oldu emekli olalı. Zamanımızı geçirmek için 4 ay bahçede kalıyorum. 4 ay ekiyoruz, dikiyoruz bilhassa çiçeklerle meşgul oluyorum. Kabak üretimini iki yıldır yapıyorum. Hobi olarak yapıyorum, ticari bir amacım yok. Güzel gördüğüm tohumları, Urfa’ya kadar, artık nereden iyi tohum bulursam ama çiçek, ama kabak, ama benzeri tohumlar alıyorum. Bu kabağın tohumunu komşudan aldım. Komşu bize yememiz için getirmiş, uzun olduğu için hoşuma gitti. ’Ben bunun daha uzununu yaparım’ dedim. Komşu getirdiğinde kabağın boyu 50 santimdi, ben kabağın boyunu 1 buçuk metreye ulaştırdım. Kabak, koyun ve tavuk gübresini çok seviyor. Tavuk ve koyun gübresini önce toprakla karıştırdım 1 yıl önceden. 2’inci yıl o toprağın üzerine ektim. Kabağın bu kadar büyüdüğünü orada gördüm. Gölgeye düştüğü için fazla büyük olmadı eğer daha açık bir alanda olsaydı, güneş gören bir yere koysaydım çok daha mükemmel bir yiyecekti” dedi.
Aktaş, “O kadar olacağını tahmin etmiyordum, 50 santimlik bir kabak 1 buçuk metre oldu. Kabak bir buçuk ayda 1.64 santime ulaştı. Ticaretini yapmayı düşünmüyorum. Ticaret yapmak isteyenlere tohumundan verebilirim” diye konuştu.