BUMİAD tarafından düzenlenen, T.C Başbakanlık Dış Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın destekleriyle Uludağ Üniversitesi ve Priştine Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Ortak Kültürler Ortak Fikirler’ projesi başladı.
BUMİAD dernek merkezinde gerçekleştirilen projenin açılış toplantısına Kosovalı ve Türk öğrenciler, BUMİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk ve Priştine Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Projenin Kosova tarafı koordinatörü Egzon Bajraktari katıldı.
26 Şubat tarihine kadar devam edecek olan etkinliğin açılış toplantısında konuşan BUMİAD Yönetim Kurulu Başkanı M. Orhan Efe, bir hafta gibi kısa bir sürede ilkokul projesini tamamlayacaklarını söyledi. Bir haftalık sürede çok önemli sonuçların ortaya çıkacağına inandığını söyleyen Efe, multidisipliner eğitim içerisinde başarıya giden yolda ahenk, disiplin ve çalışmanın en önemli etkenlerin başında geldiğini ifade etti.
KENDİ ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETECEK
BUMİAD olarak çok önemli bir projeye imza attıklarını kaydeden Efe, “Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Nilüfer Belediyesi ve BTSO, projemizi çok büyük destek veriyorlar. Projede Uludağ ve Priştine Üniversitelerinden 16’şar olmak üzere toplam 32 mühendislik ve mimarlık bölümü öğrencisi bir hafta süresince bir eko ilkokul projesi hazırlayacaklar. Bu okul kendi enerjisini üreten, kendi atığını arıtan, modern donanımlara sahip bir okul olacak. İki ülke arasında proje üretme kültürünün geliştirilmesini de amaçlıyoruz. Projeyi Kosova-Türkiye Ekonomi zirvesiyle tamamlayacağız” dedi.
DEMİRÖZ: BİRLİKTE ÇALIŞMANIZI ÖNEMSİYORUZ
Proje hakkında bilgi veren BUMİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Demiröz ise, Mimarlık ve Mühendislik öğrencilerini bir araya getirdikleri için mutlu olduklarını söyledi. Her iki ülkenin öğrencilerinin birlikte çalışma kültürünü geliştirmelerini önemsediklerini ifade eden Demiröz, “BUMİAD olarak başlattığımız bu projede sizlerle birlikte öğrencileriz için bir eko ilkokul projesi yapacağız. Buradan dost ve kardeş iki ülkenin gençleri olarak sizin birlikte çalışmanızı önemsiyoruz” diye konuştu.
ÖZASLAN: BU PROJE BELLİ ARALIKLARLA DEVAM EDECEKTİR
BUMİAD Kurucu Başkanı İlker Özaslan da “Bu projenin içerisinde sadece bilim ve teknoloji değil, aynı zamanda tarih, sosyal yaşam var. Ben, bu projenin burada kalmayacağını, belirli aralıklarla devam edeceğini düşünüyor ve temenni ediyorum” dedi.
BAJRAKTARİ: GELECEK İÇİN YATIRIM YAPIYORUZ
Priştine Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Projenin Kosova tarafı koordinatörü Egzon Bajraktari ise BUMİAD’a öğrencileri adına teşekkür etti.Türkler ve Arnavutların Balkanlarda uzun yıllar kardeşçe yaşadığını söyleyen Bajraktari, “Bu projeyle hem kültürel hem de mimari anlamda beraber çalışacağız. İlerisi için bir yatırım yapıyoruz. Birçok alanda ortak projeler geliştirebiliriz” dedi.
Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk de Projenin en önemli ayağının sosyal birliktelik olduğunu vurguladı.
Açılış toplantısının ardından çalışma gruplarına ayrılan öğrenciler, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi, BTSO Enerji Verimliliğini Merkezi, BUSKİ Arıtma Tesisleri ve Bilim Teknoloji Merkezi enerji verimliliği bölümünü ziyaret etti. Öğrencilere, Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Başkanı Mustafa Uysal tarafından teknik sunum yapıldı.
PROJEDE ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?
Proje için Uludağ ve Priştine üniversitelerinden mimarlık, inşaat mühendisliği, makine mühendisliği ve elektrik mühendisliği bölümlerinden 4’er öğrenci, 4 ayrı ekip oluşturdu. Ortak Kültürler Ortak Fikirler adı verilen ve doğa dostu yapılar üretilmesini teşvik etmeye yönelik hazırlanan programın sonunda, ekiplerin üreteceği projeler arasında yaşanılabilir, ekolojik ve sürdürülebilir yapı üretilmesi ana hedef olacak.