Türkiye, Peru ve Kanada’nın önerileri ile Birleşmiş Milletler tarafından alınan kararla 2012 yılından itibaren “11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kutlandığını hatırlatan Avukat Bilge Arıcıoğlu, kız çocuklarının yaşadığı olumsuzluklara dikkat çekti.
“TÜRKİYE, AVRUPA’DA İKİNCİ”
Çocuk istismarının arttığını belirten Arıcıoğlu, şunları dile getirdi: “Kız çocuklarının yaşadığı bu sorunlar önce bireysel sonra da toplumsal erozyonları beraberinde getirmektedir. Çocuk yaşta evlenme Afrika’da yaygın olmasına rağmen Avrupa’da da sıklıkla görülmektedir. Türkiye’nin çocuk gelin oranı yüzde 35-40 olup, evliliklerin üçte biri çocuk yaşta yapılmıştır. Avrupa’da çocuk gelin sıralamasında 2. sırada yer alan ülkemizde problem bölgesel sorun olmaktan çıkmış istismar, şiddet, ihlal ülkenin her bölgesinde kız çocukların ortak yarası olarak kanamaya devam etmektedir.”
“YÜZDE 65’İ KIZ ÇOCUĞU”
Çocuk evliliklerine karşı kız çocuklarını korumanın en iyi yolunun eğitim olduğunu vurgulayan Arıcıoğlu, şöyle devam etti: “Kız çocukları okula gidebildiklerinde ve evliliğe zorlanmadıklarında hem kendileri hem de aileleri için daha iyi bir yaşamın temellerini atma imkânına sahip oluyorlar. Avrupa komisyonunun Avrupa’da eğitimi erken terk durumu Kasım 2014 raporu Türkiye’de kız öğrencilerin yüzde 40’ının eğitimi erken bıraktığını göstermektedir. Bu oran Avrupa’da en yüksek orandır. Çocukluk çağında yaşanan istismar ve ihmalin yaygınlığına ilişkin yapılan araştırmalarda da Türkiye’nin notu günden güne düşmekte. Son 10 yılda cinsel istismara uğrayan çocuk sayısı Türkiye’de 300 bini aşkın iken bunların yüzde 65’i kız çocuğudur.”
18 yaşını doldurmamış her bireyin çocuk olduğunu kaydeden Arıcıoğlu, “Kız çocuklarının eğitim hakkı için, çocuk yaşta evlilikler olmasın diye, daha doğmadan başlayan cinsiyet ayrımcılığına karşı, bugün tüm toplumu kız çocuklarını fark etmeye çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.