Bursa'da ekmeğe iki seneden beri zam yapmadıklarını hatırlatan Adnan Yılmaz, “Oda olarak üyelerimizle aldığınız fiyat tarifesi 250 gram ekmek 1 lira. 22 Ocak 2014 tarihli. O günden bu yana Bursa'da ekmeğin fiyatı 1 lira ve üzerine zam yapmadık, çevre illerde oldu ama biz beklemekteyiz.” ifadelerini kullandı.
"FIRIN ENFLASYONU VE KAÇAK FIRIN VAR"
Ekmeğin pahalı olduğu yönündeki açıklamaları değerlendiren Bursa Fırıncılar Odası Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekmek neden pahalı? Ekmek tahıl ve daha ucuz olmalı ama Bursa ölçeğinde söyleyecek olursak, diğer illerde de böyledir ki çok sayıda fırın var, fırın enflasyonu var. Bir de bunun üzerine kaçak fırınlar var. Bursa'da 270 tane yasal fırın var. Bu sayı Bursa nüfusuna göre çok fazla. Bunun üzerine 130 tane de merdiven altı kaçak fırın var toplam sayı 400 oldu. 30 civarında da market içi fırın var. Bunların da ruhsatı şaibeli. Bursa'da 430 tane toplam fırın var. Bu kadar fırın Bursa için çok fazla. Dolayısıyla bir ekmeğin maliyeti pahalı, ekmekte pahalı. Bursa'da 250 civarında fırın olsa bu ekmek pahalı olmaz.”
Ekmeğim maliyetler, fırın enflasyonu ile kaçak fırınlar olduğunun altını çizen oda başkanı Adnan Yılmaz, “Bakan Bey bir ekmekte 60 kuruş maliyet var diyor, söylediği doğrudur ama bu Bursa ve Ankara’da ki halk ekmeğin işçilerine ödenen net ücret yalnızca. Bunun yanında diğer girdi maliyetleri de var, SSK ücretleri, işçi ücretleri, kıdem tazminatları gibi.” diye konuştu.
"EKMEK 1 LİRA 25 KURUŞ OLMALI"
Ekmeğin kendilerini kurtarması için 1 lira 25 kuruş olması gerektiğinin altını çizen Bursa Fırıncılar Odası Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı: “Şu anda ekmeğin bizi kurtarması için normalde 1 lira 25 kuruş olması lazım. Şu anda Bursa’da 1 lira. Biz Bursa'da fırınlar olarak geçmedik. Bursa’da bir fırına düşen ortalama ekmek sayısı 2 bindir. Bunun en az 4 bin ekmek olması lazım ki kurtarsın. Bu kadar çok fırın olmazsa üretimi düşürücü maliyetleri artırdı.”
Elmasbahçeler fırın işletmecisi Murat Çoğaç ise ekmeğe zam beklediklerini ifade etti. Çoğaç, “4 senedir zam alamadık. Fiyatlarımız şu anda çok düşük. Buna karşın un, maya ve diğer girdi fiyatlarında yaşanan artışa rağmen ekmek fiyatları aynı kaldı. Yeni zam bekliyoruz. Masraflar haddinden fazla, kurtarmıyor. Bir sene önce 60 lira olan un çuvalı 75’e çıktı. Mayalar 30’dan 45 e çıktı. Odun fiyatı 300’den 400’ çıktı, ancak ekmek bir seneden fazladır 1 lira.” şeklinde konuştu.
BAKAN ÇELİK'İN SÖZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ