Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve Fransa Büyükelçiliği tarafından ortaklaşa düzenlenen konferans Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu’nda yapıldı. Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Fransa Çevre, Enerji ve Deniz Bakanlığı Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Dairesi İkili İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı Herve Boisguillaume, Fransa Büyükelçiliği yetkilileri, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, Türk ve Fransız kamu kurumları temsilcileri katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, 6360 sayılı kanun sonrasında 17 ilçe bazında ulaşımdan çevreye, sosyal hizmetlerden kırsal kalkınmaya kadar hizmet verdiklerini söyledi. Hizmetlerin ana ekseninin, şehrin yaşam kalitesini iyileştirmek olduğunu belirten Karlık, halka en yakın yöneticiler olan belediyelerin sürdürülebilir kalkınma anlayışının benimsenmesi sürecinde etkili olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediyesi’nin tüm çalışmalarını bu bilinçle yaptığını anlatan Karlık, ekoloji ve çevre boyutunu da dikkate alarak yatırımlarını yaptığını dile getirdi. Karlık, “İçme suyu izale hattının yenilenerek kayıp ve kaçak oranının azaltılması, atık su arıtma tesislerinin yapılması, entegre atık yönetmeliğine geçişle atıktan enerji ve ham madde geri kazanımının yapılması, hafriyat ve inşaat yıkıntı atıklarının denetimini, evsel ve sanayi atıklarının su kaynaklarına ulaşımının önlenmesi, Nilüfer Çayı’nın kalitesinin artırılması, kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırılması, hava kirliliğinin önlenmesi, sürdürülebilir şehir olma yolunda belediyemizin yaptığı çalışmalardan bazılarıdır. Belediyemiz yapılan yatırımların, halkımız nezdinde sahiplenmesi için farklı paydaşlarla birlikte eğitim, konferans ve seminerler düzenlemektedir. Bu çerçevede Fransız Büyükelçiliği ile işbirliği halinde toplantıyı düzenliyoruz. Seminerlerde, binalarda enerji verimliliği, enerji ve iklim eylem planları, kentsel aydınlatmanın önemi, atık yönetimi alanında yerel ve uluslararası deneyimler, atıktan enerji geri kazanımı gibi konular ele alınacaktır. Toplantının, özellikle enerji ve atık yönetimi alanında Türk ve Fransız işbirliği açısından faydalı olmasını diliyorum” dedi.
Fransa Çevre, Enerji ve Deniz Bakanlığı Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Dairesi İkili İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı Herve Boisguillaume ise, toplantının düzenlenmesinde ortak paydaş olan Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Fransız Büyükelçiliği’nin, Türkiye’de ilk kez böyle bir toplantı düzenlediğini dile getiren Boisguillaume, sürdürülebilirlik konusunun kendileri için son derece önemli olduğunu anlattı. Sürdürülebilirlik konusunun Fransa’da ve dünyada dikkate alınan başlıklardan olduğunu söyleyen Boisguillaume, Paris’te iklim değişikliği konusunda önemli toplantılar yapıldığını, iklim değişikliğiyle mücadele konusunun gündemde olduğunu belirtti.
Bu tür çalışmalarda şehirlerin ve yerel yöneticilerin önemli rolü olduğunu aktaran Boisguillaume, yenilenebilir enerji ve inşaat konusunda şehirlerin önemli payları olduğunu dile getirdi. Bu çalışmaya fazla Türk belediyesinin katılmasını temenni ettiğini anlatan Boisguillaume, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin konuya önem verdiğinin farkında olduklarını söyleyerek, Bursa heyetinin Fransa’ya da davet ederek, kendi ülkelerindeki örnekleri yerinde görmelerini istedi.
Konuşmaların ardından oturum bölümüne geçildi. “Sürdürülebilir Şehir” temalı ilk oturumun moderatörlüğünü Herve Boisguillaume üstlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Nalan Fidan tarafından ‘Bursa ili karbon ayakizi ve iklim değişikliği çalışmaları’, Fransa Çevre, Enerji ve Deniz Bakanlığı Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Dairesi İkili İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı Herve Boisguillaume tarafından ‘Fransa’da sürdürülebilir şehir’, AERE şirketinden Mimar Marie-Laure Vergain tarafından ‘Sürdürülebilir şehre ilişkin genel sunum ve Cit’Ergie markasının tanıtılması, IZGAZ Genel Müdürü Mehmet Gökalp Özkök tarafından ‘Yarının şehri’ konulu sunum yapıldı.Program, ‘Enerji Verimliliği’, ‘Kentsel hizmet sektörlerinde enerji verimliliği’, ‘binalarda enerji verimliliği’, ‘Atık yönetimi, arıtma ve değerlendirme’, ‘Atık yönetimi ve arıtma’, ‘Atıkların değerlendirilmesi’, ‘Finansman araçları’ başlıklı oturumlarla devam etti.
İHA