BTSO'dan yapılan yazılı açıklamada değerlendirmelerine yer verilen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, uluslararası rekabet gücü açısından enerjiyi her alanda etkin ve verimli kullanmanın artık bir zorunluluk haline geldiğini belirtti.
EVM tarafından yürütülen projenin son derece önemli olduğunu vurgulayan Burkay, şunları kaydetti:
"EVM içerisinde yer alan Enerji Ölçüm Laboratuvarı, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen Türkiye'deki ilk ve tek laboratuvar. Ayrıca EVM, Türkiye'nin en modern ve gelişmiş 'Uygulamalı Eğitim Tesisi'ni de bünyesinde barındırıyor. Biz de Ekonomi Bakanlığının yüzde 75 hibe desteği sağlayacağı yeni bir projeyi başlattık. Ekonomi Bakanlığımızın destekleriyle iki yıl boyunca devam edecek proje kapsamında, farklı sektörlerdeki 100'ün üzerinde UR-GE firmasının enerji etütlerini gerçekleştirerek, enerji tasarrufu açısından enerji verimliliklerini değerlendireceğiz. Ayrıca proje sonrası uygulamalar için firmalara uluslararası kredilendirme kuruluşlarından düşük faizli kredi imkanı sağlıyoruz. Ülkemizin enerjideki dışa bağımlılığını azaltmak adına projemiz büyük önem taşıyor."
"Yüzde 20 tasarruf potansiyeli tespit ettik"
EVM Yöneticisi Canpolat Çakal da profesyonel ekiplerce, uluslararası standartlara göre gerçekleştirdikleri ölçüm işlemleri sonrasında ulusal ve uluslararası geçerliliği olan bir rapor hazırlayarak, firmalara sunduklarını aktardı.
Şimdiye kadar 16 firmanın enerji ön analizlerinin yapıldığı ve raporlama sürecinin devam ettiği bilgisini veren Çakal, şöyle devam etti:
"Elektriksel ölçümlerden termal kamera ölçümlerine, ultrasonik yöntemle basınçlı hava hattı kaçakları ölçümünden, kazan, fırın ve yanma olan proseslerde baca gazı analizleri ile yanma verimliliği ölçümüne kadar işletmelerde detaylı incelemeler gerçekleştiriyoruz. Şu anda 27 firmada da enerji analizleri sürüyor. Firmalarda ortalama yüzde 20 tasarruf potansiyeli tespit ettik. İşletmelerde enerji kayıpları çoğunlukla basınçlı hava hatları, buhar kazanları ile buhar sistemleri, elektrik motorları, soğutma sistemleri, pompalar, endüstriyel fırınlar ve aydınlatma sistemlerinden kaynaklanıyor. Bu işletmelerde yalnızca hava kaçaklarını önleyerek, yıllık ortalama 73 bin liralık bir tasarruf sağlayabiliyoruz. Firmaların toplam enerji faturalarında ise yıllık 5,7 milyon liralık bir tasarruf sağlamamız mümkün. Üstelik firmalar, bu iyileştirmeler için harcadıkları ücreti 2 yıldan az bir sürede telafi edebilecek."AA