?>

Bursa'da ıhlamur hasadı başladı

Karacabey’de, her yıl orman köylerinin merakla beklediği ıhlamur hasadı sonunda başladı. İlçenin sahil kesiminde bulunan Kurşunlu, Boğazköy ve Bayramdere mahallelerinde, vatandaşlar ailece çıktıkları ormanda ıhlamur hasadına başladı.

Bursa - 3 yıl önce

Belediye Başkanı Ali Özkan, ilçenin kuzey kıyılarında olan ve dünyanın sayılı büyüklükteki doğal ıhlamur ormanındaki ilk ıhlamur hasadına katıldı. Boğazköy Mahalle Muhtarı Kemal Kaya ile ıhlamur toplayıcılarının hasadına katılan Özkan, daldan çiçek topladı, vatandaşlarla hasadı değerlendirdi. Özkan, bu yıl ıhlamurun kilosunun 200 TL’den açıldığını ve 250 TL’yi bulmasının beklendiği söyledi.
Tamamen doğal ıhlamur ormanlarımız büyük nimet
Başkan Ali Özkan burada yaptığı açıklamada,“Bu yıl, ilk hasat için Boğazköy Mahallemizdeyiz. Vatandaşlarımız bu zor ve meşakkatlifaaliyeti icra etmeye başladı. Hasadın hayırlı geçmesini temenni ediyorum. Kaliteli ıhlamurlarımız, yüksek ağaçlardan zahmetli bir faaliyet sonucu toplanıyor. Ondan sonra dallarından ayrılıyor, kesiliyor, kurutuluyor ve pazara arz ediliyor.Bildiğimiz gibi tıbbi ve aromatik bir bitki. Özellikle kışaylarında yoğun tüketiliyor. Hastalıklara şifa olmasının yanında, bağışıklık sistemine de katkısı var. Geçtiğimiz yıl 180-200 TL olan fiyatın, bu yıl 200-250 TL bandında olması bekleniyor. Yüksek ağaç dallarına çıkan vatandaşlarımız riskli bir işçilik yapıyorlar. İnşallah acı olayların yaşanmamasını temenni ediyoruz. Tamamen doğal, katkısız ilaçsız ıhlamur ormanlarımız büyük nimet. Bütün hemşerilerimize, vatandaşlarımıza, bu şifalı bitkileri kullanmalarını tavsiye ediyorum. Zaten hekimlerimiz, sağlıkçılarımızda öneriyor. Vücut direnci, bağışıklık sistemi, grip, nezle gibi salgınlara karşı önemli bir işlev üstleniyor. Gerçekten mis gibi bir kokusu da var. Bu bölgede arıcılık faaliyeti de ıhlamurla endeksli aslında. Öyle ki ıhlamur hasadına bal toplayan bölgedeki arıcıların, bu ürünlerinin daha değerli ve talep gördüğünü biliyoruz”dedi.
Havaların bu dönem serin gitmesinin, ıhlamur çiçeği süresinin uzayacağının da göstergesi olduğunu belirten Özkan, hasada katılan tüm vatandaşlara kazasız, belasız bir hasat temennisinde bulundu.

Bölge halkı ailece hasada çıkıyor
Boğazköy Muhtarı Kemal Kayada yaptığı açıklamada,“Bugün hasadın ilk günü. Hasat yaklaşık 20 gün kadar sürecek. Havaların serin gitmesi, hasadın uzamasına neden olacak. Bu, bizim için güzel bir şey. Biz bunu yerde topluyoruz ama bunun zor kısmı, ağacın tepesine çıkmakta. Bu da genelde tecrübeli kişilerin işi. Geçmişte sakatlanma ve hatta ölümle sonuçlanan olaylar oldu. Bu sene 200 TL’den açıldı fiyatlar, 250 TL’yi görür diye düşünüyoruz. Kışın havalar soğuk giderse de bizim fiyatlarımızın daha da artacağına inanıyoruz. 10 yaşından 25 yaşına kadar çocuklar, hanımlar, ailece çıkarız hasada. Bubulunmaz bir nimet. Allah’a binlerce kez şükürler olsun. Bizim köyümüzün genelde geçim kaynağı bu” dedi.
Hasadın en küçük işçisi 10 yaşındaki Yusuf Emin Kaya da yaptığı açıklamada,“Bilgisayar almayı çok istiyorum. O yüzden bu yıl hasada bilgisayar almak için ve aileme destek olmak için katıldım. Ihlamur çiçeklerini topluyorum. Eğlenceli oluyor. Güzel kokuyor” dedi.
Tatile geldi, ıhlamur hasadına katıldı
Rümeysa Ordu ise tatil için geldiği akrabalarında, onlarla birlikte ıhlamur hasadına bu seneilk kez katılmış. Ordu yaptığı açıklamada,“Dayımlara tatilziyareti için geldim. Ihlamur zamanına denk gelince ben de onlarla hasada katıldım. İlk olduğu için biraz zorlandım ama eğlenceli geçiyor, yapmaya çalışıyorum” dedi.
Aile fertlerinden Esin Kaya ise “En küçük oğlumda yanımda, çocuklarımla birlikte buradayız. Ağır bir korona geçirdim geçen yıl ve bu ıhlamurun iyi yönde etkisi oldu. İçine bal, zencefil, limon ekleyip sık sık içtim ve rahatlamamı sağladı. Kış aylarında çok güzel tüketilen bir içecek, hem de sağlıklı” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Pınar Deniz'i sosyopat cüceye benzettiler!

2022-06-15 20:05 - Magazin

Tom Cruise'un kıskançlığından bıktı!

2022-06-13 22:21 - Magazin

UEFA Konferans Ligi'nde Konyaspor ve Başakşehir’in rakipleri belli oldu

2022-06-15 18:14 - Spor

Bursaspor'da 3 yönetici ayrıldı

2022-06-15 14:14 - Bursaspor

Portekiz'de Aerobik Cimnastik heyecanı

2022-06-15 16:04 - Spor

Bozcaada’ya midibüs ve otobüs geçişleri yasaklandı

2022-06-16 00:36 - Gündem

Bursa'da madde bağımlısı evi ateşe verdi

2022-06-15 22:03 - Bursa

Kayalıklardan atladığı denizde kayboldu

2022-06-13 22:44 - Gündem

Bir avukat daha yaşamına son verdi

2022-06-16 12:16 - Gündem

21 yaşındaki genç, araç içinde başından vurulmuş halde bulundu

2022-06-14 21:57 - Gündem

İlgili Haberler

Domaniç-İnegöl karayoluna taş düştü

20:07 - Bursa

Bursa Tophane Surları özgürlüğüne kavuşuyor

16:29 - Bursa

Mudanya'da ihtiyaç sahipleri ücretsiz bir şekilde 'Gıda Bankası'na gidebilecek

14:22 - Bursa

Bursa'da dezenformasyonla mücadele için imzalar atıldı

13:39 - Bursa

Bursa tekstili Los Angeles'ta

13:30 - Bursa

Günün Manşetleri

Domaniç-İnegöl karayoluna taş düştü

20:07 - Bursa

Zelenskiy'den hızlı çark!

19:06 - Siyaset

"Yanan otelde tedbirsizlik had safhada!

18:42 - Siyaset

Bursaspor’da Kütahyaspor hazırlıkları başladı

18:39 - Bursaspor

Acun Ilıcalı ve Saadetin Saran'a 3 yıl hapis istendi

18:06 - Gündem