?>

Bursa'da işyerinin duvarına tuvaletini yaptı...

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde çalıştığı iş yerinin duvarına tuvaletini yaptığı için iş akdi feshedilen işçi mahkemenin yolunu tuttu. İş yerinde tuvaletlerin yetersiz olduğunu, vuku bulan olay sonrası erkekler için işyerine birer tuvalet ilave edildiğine dikkat çeken mahkeme, iş yerinin duvarına küçük tuvaletini yaptığı için tazminatsız işten atılan işçiyi haklı buldu.

Bursa - 8 yıl önce

İşverenin temyiz müracaatı üzerine devreye giren Yargıtay, işçi eyleminin başka yerde tuvaletler bulunduğu halde buralara gidilmeden fabrikanın içinde bir alanda gerçekleştiği, iş yerinde onlarca işçi çalıştığı hususu gözetildiğinde bu durumun kabul edilemez olduğuna hükmederek mahkeme kararını bozdu.

Orhangazi ilçesinde 2015 yılında bir işyerinde meydana gelen olayda, sıkışan işçi iddiaya göre, çalıştığı bölümdeki tuvaletlerin dolu olduğunu görünce fabrika duvarına ihtiyacını giderdi. Onlarca kişinin çalıştığı fabrikada işçinin bu hareketi büyük yankı uyandırdı. Derhal toplanan İşyeri Disiplin Kurulu, karara varamadı. Kurulun 2 üyesi işçiye 2 günlük ücret cezası verilmesi gerektiğini savunurken 2 üye de işçinin işten çıkarma cezası verilmesi yönünde oy kullandı. Nihai kararın genel müdür tarafından verilmesine karar verildi.

Sonrasında İş Kanunun 25/2-b maddesi ve Toplu İş Sözleşmesi (EK-7) Yasaklar ve Cezalar başlıklı 36. maddenin 30. fıkrası gereği işçinin iş akdi feshedildi.

SOLUĞU MAHKEMEDE ALDI

Tazminatsız işten atılmanın şokunu yaşayan işçi, Orhangazi 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne müracaat ederek dava açtı. İş akdinin haksız ve geçersiz olarak feshedildiğini, iş yerinde mekanik bakımcı olarak çalıştığını belirten işçi, iş akdinin feshini gerektirecek hiçbir hareketinin olmadığını savundu. Davacı işçi, işe iadesine karar verilmesini, yasal süre içerisinde işe müracaat etmesine rağmen işe başlatılmaması halinde 8 aylık ücreti tutarında tazminat ödenmesi gerektiğinin tespitine, yasal süre içerisinde işe müracaat edilmesi halinde boşta geçen süreye dair 4 aylık ücret ve sosyal hakkının ödenmesi gerektiğinin tespitine karar verilmesini istedi. Davalı işveren mahkemede yaptığı savunmada davacının iş yeri içerisinde umuma açık ortamda tuvalet ihtiyacını giderdiğinin görülmesi üzerine savunması alınarak iş akdinin haklı sebeple feshedildiğini bildirdi. Bu yerin umuma açık bir yer olup fabrikanın içi olduğunu, iş yerinde birçok tuvaletin bulunduğunu davacının alınan savunmasından sadece dökümhane tuvaletine gidildiği, diğer bölümde bulunan ve uzak olmayan tuvaletlerin denenmediğinin anlaşıldığını savundu. Olayın tanıklarını da dinleyen mahkeme, işçiyi haklı buldu.Davacının küçük tuvaletini yaptığı yerin herkesçe görülebilecek bir yer olmadığı ve belirtilen yere zorunlu sebeplerle yapıldığının dosya kapsamından anlaşıldığına dikkat çeken mahkeme, yakında boş tuvalet varken açık bir yere tuvaletin yapılmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığına vurgu yaptı. Mahkeme, feshin yapılan davranışa karşı orantılı olmadığı ve haksız olduğuna, işe iade şartlarının belirtilen sebeplerle gerçekleştiğine hükmetti. İşveren kararı temyiz etti.

YARGITAY: "DİĞER TUVALETE NEDEN GİTMEDİ?"

Dava dosyasını yeniden değerlendiren Yargıtay, yerel mahkeme kararını bozdu.

Mahkemece davalı iş yerinde keşif yapıldığına dikkat çekilen Yargıtay kararında, "İş yerinde birçok yerde tuvaletin bulunduğu tespit edilmiş ve davacının olay tarihinde feshe konu eylemini gerçekleştirdiği yer tespit edilmiştir. Her ne kadar mahkemece davacının küçük tuvaletini yaptığı yerin herkesçe görülebilecek bir yer olmadığı ve belirtilen yere zorunlu sebeplerle yapıldığı kabul edilmişse de davacının eyleminin iş yerinde başka yerde tuvaletler bulunduğu halde buralara gidilmeden fabrikanın içinde bir alanda gerçekleştiği anlaşılmaktadır. İş yerinde onlarca işçi çalıştığı hususu gözetildiğinde bu durumun kabul edilemez olduğu ancak davacının daha önce benzer bir eylemi veya disiplinsiz davranışı olmadığı değerlendirildiğinde, anılan eylemin fesih için geçerli neden teşkil edeceği dikkate alınmadan davanın reddi yerine kabulüne karar verilmesi hatalıdır. Mahkeme kararının bozularak ortadan kaldırılmasına, davanın reddine oy birliği ile karar verildi" denildi.

İHA

Haftanın Öne Çıkanları

Setbaşı Ortaokulu öğretmenleri, tiyatro sahnesinde

2017-05-29 18:08 - Yaşam

Setbaşı Ortaokulu'nda mezuniyet coşkusu  

2017-06-02 13:38 - Eğitim

Efsun Dindar: "Maddi çıkarlar çevre tahribatını artırıyor"

2017-06-05 11:58 - Röportajlar

Hangi ilçede en çok nereli yaşıyor?

2017-06-02 20:23 - Yerel Haberler

Bursa'da kaç Erzurumlu var?

2017-05-31 14:54 - Yerel Haberler

Bursa'da 81 ilden vatandaş var

2017-05-29 19:48 - Yerel Haberler

Mali müşavirlerin hakları BSMMMO’ya emanet

2017-06-02 20:53 - Ekonomi

Tüm zamanlar puan durumu

2017-06-04 18:26 - Bursaspor

Engincan Ural'a hırsızlık şoku!

2017-06-05 12:10 - Magazin

Avrupa'nın en büyüğü Real Madrid

2017-06-04 06:07 - Spor

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, BİK analitik sistemini inceledi

10:33 - Bursa

Ankaralı Turgut hayatını kaybetti

10:28 - Bursa

Başkan ve Taraftarlar Sabah Namazında ! (ÖZEL HABER)

08:40 - Bursa

Mobilya yüklü kamyonet alev alev yandı

00:26 - Bursa

Bursa’da 3 kişinin yaralandığı kaza

22:40 - Bursa

Günün Manşetleri

Ankaralı Turgut hayatını kaybetti

10:28 - Bursa

Başkan ve Taraftarlar Sabah Namazında ! (ÖZEL HABER)

08:40 - Bursa

Bursa Adliyesi’ndeki saldırıdan acı haber...

22:19 - Bursa

Başkan Aydın, Osmangazili çocuklara Bursaspor sevgisi aşılıyor

18:59 - Bursaspor

TAKVİYE ŞART !

17:47 - Bursaspor