İlkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda iki kez gerçekleştirilen aşılama çalışmaları öncesinde Nilüfer'deki Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi'nde (BAOB) toplantı yapıldı. Bakanlığın aşıların özelleştirilmesine yönelik uygulamasının ele alındığı toplantıya, BVHO Başkanı Sinan Sağlam, Bursa'daki Serbest Veteriner Hekimler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Şenyürek, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Mahmut Serdar Kavasoğlu ile şubede görevli İlker Bektaş katıldı.
Toplantıda bir önceki yıl yapılan çalışmalar değerlendirildi ve karşılaşılan sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Bu yıl yapılacak çalışmaların ve yöntemlerinin de belirlendiği toplantı sonrasında yeni dönem protokolü hazırlıklarının tamamlandığı ve kısa süre içinde BVHO ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arasında protokol imzalanacağı belirtildi.
Toplantıda konuşan BVHO Başkanı Sinan Sağlam, geçen yıl imzalanan protokol ile şap aşısı çalışmalarını üyeleri olan serbest veteriner hekimlerin gerçekleştirdiğini hatırlattı. Başkan Sağlam, aynı uygulamanın bu yıl da imzalanacak protokol çerçevesinde tekrarlanacağını söyledi. Şap aşısı çalışmalarının, özelleştirme uygulaması kapsamında bakanlık tarafından serbest veteriner hekimlere verildiğini belirten Başkan Sağlam, uygulamayı başarıyla gerçekleştiren serbest veteriner hekimlere teşekkür etti.
Meslektaşlarından aşı çalışmalarını bu yılda aynı titizlik içinde yerine getirmelerini isteyen Sinan Sağlam, şap hastalığının hayvancılık sektörünü tehdit eden çok ciddi bir hastalık olduğunu hatırlatarak özellikle Kurban Bayramı sürecinde hayvan hareketliliğinin artmasına bağlı olarak şap hastalığının hızla yayılabildiğine işaret etti.
Çift tırnaklı hayvanların ağız, meme ve ayak bölgelerinde yara oluşumu şeklinde görülen şap hastalığının, iştahsızlığa bağlı olarak zayıflayan hayvanlarda verim düşüklüğüne yol açtığına dikkat çeken Başkan Sinan Sağlam, bu durumun hayvancılık sektöründeki kayıpları artırdığını ve ülke ekonomisinin zarar gördüğünü vurguladı. Şap hastalığının bulaşıcı olması nedeniyle çok hızlı yayıldığını hatırlatan Sağlam, "Hastalıkla ilgili en önemli mücadele yöntemi kuşkusuz aşılama yapılmasıdır. İlkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki dönem aşılama çalışmaları yürütülüyor. Bakanlık özelleştirme uygulaması kapsamında işi serbest veteriner hekimlere devrediyor. Hastalığın yol açtığı zararlara baktığımızda çok ciddiye alınması gerektiğini görüyoruz. Ben üyelerimizin bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğine ve aşılama yoluyla şap hastalığının önlemesinde başarılı olacaklarına inanıyorum." dedi
(CİHAN)