Çanakkale savaşlarında en fazla şehit veren Bursa, zaferin 102. yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Kireçtepe Jandarma Şehitliği’nde kahraman ecdada vefa için bu kez öğrencilerle tek yürek oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde 70 otobüsle Çanakkale’ye adeta çıkarma yapan 3 bin 500 öğrenci, ecdadı, gurur, şükran ve dualarla andı.
Çanakkale Savaşı’nda 6-8 Ağustos 1915’te kahramanca çarpışan ve iki Tugay gücüne ulaşan İngiliz kuvvetlerini Karakol Dağı ve Kireçtepe’de durdurup, Grup Komutanlığını Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı Anafartalar Grubu’nun kuzey yanını koruyan Gelibolu ve Bursa Jandarma taburlarının üç bölüğündeki şehitlerin yer aldığı bölgeye, savaş devam ederken 1915’te bugünkü şehitlik yapılmıştı. Boş mermi kovanlarından yapılan bir anıtın da bulunduğu ve günümüze ulaşan orijinal şehitliklerden biri olan Kireçtepe Şehitliği’ndeki anıt önünde Ulu Önder Atatürk’ün çekilen bir fotoğrafı da önemli bir belge olarak tarihe not olarak düşülmüştü. Kahraman ecdada vefa borcunu en iyi şekilde ödemek için harekete geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi de Bursa Garnizon Komutanlığı işbirliğiyle zaferin 100. yılında şehitliği ecdada yakışır hale getirmişti. Çalışmalar kapsamında, sismik çalışmayla tespit edilen mezarların yeri ortaya çıkarıldı. Tescilli mevcut şehitlik alanının orijinal hali korunarak, şehitliğin etrafında dairesel olarak gezinti yapılabilecek şekilde yürüyüş yolu yapıldı ve şehitliğin etrafını çevirecek olan duvar limra taşı ile kaplanarak özgün hale getirildi. Mevcut şehitlikte bulunan top mermisi kule anıtın aslına uygun olarak rekonstrüksiyonu yapılarak gerçeğiyle uyumlu olarak restitüsyonu sağlandı. Yürüyüş yolu, Afyonkarahisar’dan getirilen ve her biri 70 kilogram olan bin 100 travertenden, duvarları ise Antalya’dan getirilen taşlardan inşa edilen şehitliğe, Miralay Mustafa Kemal’in birliği ziyareti sırasında çekilmiş fotoğrafı da konulmuştu. Zaferin 100. yılında ziyarete açılan ve her yıl daha fazla katılımcı ile anma törenlerinin düzenlendiği şehitlik bu kez Bursalı öğrencileri ağırladı.
BAŞKAN ALTEPE UĞURLADI Bursa’nın 17 ilçesinde eğitim gören yaklaşık 3 bin 500 8’inci ve üzeri sınıf öğrencisi, 19 Mayıs Gençlik Spor Bayramı haftası etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde kahraman dedelerini anmak için Çanakkale’ye götürüldü. Dün gece Acemler’deki otoparkta ayyıldızlı tişörtleriyle otobüslere binen öğrencileri Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe uğurladı. Kahraman şehitleri anma törenine Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Bursa İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Hakan Demirörs ve Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder de katıldı.
ÇANAKKALE’Yİ GEÇİLMEZ YAPTILAR Şehir Tiyatrosu sanatçılarının Çanakkale kahramanlık destanını anlatan dinletisi ile başlayan anma töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Çanakkale’nin, ecdadın canlarını hiçe sayarak, bizlere bir vatan bırakmak için omuz omuza verdiği mücadelenin sembolü olduğunu söyledi. Çok uzak bir zamanda değil, 100 yıl önce Çanakkale’de 300 binden fazla askerin toprağa verildiğini hatırlatan Karlık, “Yakın tarihimizde yazılan bu destan, ecdadımızın aziz hatırasını, milli birlik ve beraberliğimizi daima canlı tutacak izler bırakmıştır. Kahramanlarımız; Seddülbahir’de, Arıburnu’nda, Zığındere’de, Tekketepe’de, Anafartalarda ve daha birçok cephede Çanakkale’yi geçilmez yaptılar. Bu muharebede Bursa’dan 5 bin asker şehit oldu. Boğazı geçemeyen itilaf devletleri, karaya çıkarma yapıp harekat başlattıklarında, savunma hatlarımızı güçlendiren takviye birliklerden biri de Bursa Seyyar Jandarma Taburu idi. Yaklaşık 1000 kişiden oluşan Yüzbaşı Hasan Tahsin Bey komutasındaki taburumuz, savaşın kaderini değiştiren stratejik savunmaların hep en önünde yer almıştır” dedi.
VEFA BORCUMUZU ÖDÜYORUZ Bursalı askerlerin oluşturduğu Kireçtepe’deki taburun aslında “Çanakkale geçilmez” sözünün canlı bir örneği olduğunu ifade eden Karlık, “Eğer İngiliz kuvvetleri Çanakkale’nin en ucu olan bu tepeyi geçebilselerdi, İstanbul önlerine kadar gelmeleri işten bile değildi. Bursa Seyyar Jandarma Taburu düşmanın 10 bin tüfeklisine karşılık 1000’e yakın kahramanı ile bu destanı yazmışlardır. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu destanın kahramanlarına vefa borcumuzu ödeyebilmek için Kireçtepe’deki şehitliği yeniden düzenledik ve açılışını gerçekleştirdik. Bu yıl da yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Kireçtepe Jandarma Şehitliği’nde kahraman ecdada vefa için tek yürek oluyoruz. Belediyemizin organizasyonu ile 150 otobüs ve 7 bin Bursalı ile 30 Nisan’da burada kahramanlarımızı yad etmiştik. Bugün de 70 otobüs ve 3500 öğrencimizle tören ve dualarla şehitlerimizi anıyoruz” diye konuştu.
BURSA BÜYÜK PAY SAHİBİ Bursa İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Hakan Demirörs ise Çanakkale’nin hem kaybedenlerin hem de kazananların hatıralarını yaşatmaya çalıştığı ender bir savaş olduğunu kaydetti. Zaferin kazanılmasına sağladıkları katkı nedeniyle bu destanda Bursalıların büyük pay sahibi olduğunu dile getiren Demirörs, “Buradaki mücadelede iki gün zaman kazanılmış, ihtiyat kuvvetlerinin gelmesiyle savaşın kaderi değişmiştir. Bu destansı mücadeleyi anılarında anlatan İngiliz Generali, “İngilizlerin takviyeli tümeninin karaya çıkış harekatını, topçusu olmayan sadece 4 makineli tüfeği bulunan taburla nasıl durdurduğunu bilen olmayacaktır” diyerek, verilen mücadeleyi anlatmıştır. Adını tarihe altın harflerle yazan bütün kahramanların hatırlanması ve fedakarlıklarının gelecek nesillere aktarılması hepimizin görevi olmalı. Bu anlamlı ziyareti düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyor ve başta Ulu önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere ebediyete intikal eden gazi ve şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi. Konuşmaların ardından şehitlerin ruhuna topluca dua edildi ve protokol üyeleri şehitliği gezip, mezarlara karanfil bıraktı.