Özellikle 15 temmuzun ardından hükümetin yabancı yatırımcılara yönelik teşvik ve destekleri artarak sürerken, Bursa’dan önemli bir yatırım haberi geldi. Otomotivden ev aletlerine kadar geniş bir yelpazede üretim yapan Bosch Grubu’nun Türkiye’deki kolu olan Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş, Bursa’da enjektör ve yakıt besleme sistemleri öretimi yapan tesisinin kapasitesini artırmak amacıyla yatırım teşviği aldı.Bosch, Bursa’da kurulu olan ve tüm dünyaya ihraç edilmek üzere hem dizel hem de benzinli motorlar için yüksek teknolojili enjektör sistemleri üreten Bosch Dizel ve Benzinli Sistemler tesisinin kapasitesini artırmak, fabrikada gerekli olan modernizasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve yeni ürünlerin üretimi gerçekleştirmek amacıyla Yatırım Teşvik Belgesi aldı.
Türkiye’de uzun yıllardır varlığını sürdüren Bosch, bu teşvik belgesiyle, 2016-2020 yılları arasındaki dönemde toplam 1 milyar 225 milyon TL’lik yani yaklaşık 370 milyon euro’nun üzerinde bir yatırım harcaması öngörüyor.Halen tüm dünyada geçerli Euro6 normunun yanı sıra ileriki yıllarda devreye girecek Euro7 normuna uygun ürünler geliştirerek, bunları üreten Bursa’daki Dizel ve Benzinli Sistemler fabrikalarında, yeni yatırımla birlikte 1.500 kişiye yakın ek istihdam olması bekleniyor.
Bu yeni yatırımla, dizel motorlara yönelik common-rail ve benzinli araçlarda kullanılan yüksek basınçlı enjektörlerde kapasite artışının yanı sıra tesis modernizasyonu ve yeni tipte ürünlerin üretimine hazırlık yapılması öngörülüyor.Böylelikle Bosch’un Bursa’daki dizel enjektör üretim kapasitesini yılda 6 milyon 956 bin adet, benzinli motorlara yönelik enjektör üretimi kapasitesini 4 milyon 600 bin adet, yakıt besleme tertibatları kapasitesini ise yılda 650 bin adede çıkarılması hedefleniyor. Bosch Bursa’da 2017 yılına kadar yılda 20 milyon dizel enjektör ve 20 milyon benzinli enjeksiyon üretmeyi planlağını bildirmişti.
İlk fabrikasını 1972 yılında Bursa’da kuran Bosch, günümüze kadar Türkiye’de yaklaşık 2.5 milyar euro’luk yatırım gerçekleştirdi. Bunun 1 milyar euro’luk bölümünü son 5 yılda yapan Bosch, geçen yıl 300 milyon euro tutarında yatırımı hayata geçirdi. Bunun, Bosch’un küresel operasyonları arasında Almanya, Çin ve Amerika’dan sonraki en büyük yatırım rakamı olduğu belirtiliyor.
Uzun yıllardır Türkiye’de olan Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, daha önce, 2015’te 2.1 milyar euro’luk ihracat yaptığını belirterek, ürünlerini 40’tan fazla ülkeye gönderdiklerini anlatmıştı.Dünyada neredeyse her 5 araçtan birinin motorunda Bursa’da üretilen enjektörlerin kullanıldığını hatırlatan Young, bu yıl yaklaşık 220 milyon euro’luk yatırım planlandığını vurgulamıştı. Bosch, son olarak Bursa’da “Euro7” normlarını yerine getiren enjektörlerin üretimine başlamıştı.
Ülkemizde 8 üretim üssü ve 4 Ar-Ge merkezi bulunan Bosch’un, toplamda 16 bin 600 çalışanı var. Bunun yaklaşık 7 bini, yakıt sistemleri tesislerinde çalışmakta. Bosch Türkiye, Bosch Grubu’nun dünya operasyonları içinde Almanya, Çin, Hindistan ve Amerika’dan sonra 5., Avrupa’da ise Almanya’dan sonra 2. sırada yer alıyor.
Dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapan Bosch Grubu, ambargonun kaldırılmasının ardından İran’daki operasyonunu geçtiğimiz aylarda yeniden faaliyete geçirdi. Başkent Tahran’da bu amaçla bir ofis açan Bosch, otomotiv başta olmak üzere tüm sektörlere teknoloji ve hizmet vermeyi amaçlıyor. İran ofisinin yanı sıra yine yakın zamanda açılan Pakistan’daki Lahor ofisi, 14 ortadoğu ülkesiyle birlikte Türkiye’ye bağlı çalışacak. Bosch’un İran’da otomotiv konusuna önem verdiği belirtiliyor. İran’ın yıllık üretiminin 1 milyonun üzerinde gerçekleşmesi ve giderek artması bekleniyor.