Bursa’nın dünyaca meşhur meyvesi siyah incir, valilik ve UİB’in ihracatçı firmalara alım izni vermediği için dalında çürüyor. Çiftçiler, yasak olan ethephon ilacını kesinlikle kullanmadıklarını, bu yıl mevsim şartlarından dolayı incirlerin erken olgunlaştığını söyleyerek, "Tahlil yapmalarını istiyoruz, ancak kimse gelmiyor. İhracata da izin vermiyorlar. İncirler dalında çürüyor" diye isyan etti.Dünyada yüzde 90'ı Bursa'da yetiştirilen siyah incir, bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı 15 gün erken oldu. Bursa Valiliği ve Uludağ İhracatçılar Birliği ise siyah incire erken olgunlaşması için ethephon atıldığı şüphesiyle firmaların alım yapmasına müsaade etmiyor. Bu durum olgunlaşan incirlerin dalında çürümesine sebep oluyor.
"İncirlerin ziyan olduğunu görünce kahroluyoruz”
Siyah incir üreticilerinden İlker Maral, “Biz incir ağaçlarını bu gidişle kökünden keseceğiz. Bursa Valiliği bizi koruyalım derken perişan ediyor. Ağaçları kökünden kesip sobada yakacağız. İncirler olgunlaşmasına rağmen malımızı satamıyoruz. İncir alımını daha önceki yıllarda olduğu gibi 10 Ağustosta yapmaya çalışıyorlar. İncir bazı yıllar zamanından 15 gün önce, bazense 15 gün sonra olgunlaşıyor. Bu durumu ne valilik ne de Uludağ İhracatçılar Birliği düşünebiliyor. Bize göre bu işin altında bazı firmaları kayırma var. Sadece Çağlayan köyünde 150 ton siyah incir ziyan olacak. 12 ay gözümüz gibi baktığımız incirlerin ziyan olduğunu görünce kahroluyoruz” dedi.
Çağlayan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Akşit ise “2016 siyah incir üretimi Temmuz ayının son haftası itibariyle başladı. Yetkililer bu yıl siyah incirin erken olgunlaşmasını göz önüne almayarak, yurt dışına ihracat yapan firmalara izin verilmiyor. Bu yıl şeftali, kiraz ve armut hasadı 15 gün erken başladı. Bu durum incire de yansıdı. İtirazlarımızı dikkate almadılar. Köylü olarak çok mağdur durumdayız. Firmalara Ağustos ayının 10’unda ihracat izni verileceği söyleniyor. İncirlerimiz olgunlaşmasına rağmen 10 gün sonra satabileceğiz. Köylü mağdur. İç pazarda fiyatlar düştü. Mersin, Adana ve Manisa firmaları incir almak için köyümüzde hazır bekliyor” şeklinde konuştu.
İHA