?>

Çağın yeni pandemisi 'siberkondrik' hastalığı

Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, sağlıklarıyla ilgili endişeleri olanların, bu konudaki bilgilere ulaşmak için internette tekrarlayıcı biçimde ve uzun süre araştırma yapan kişilerin sahip olduğu siberkondrik hastalığı ile ilgili bilgi verdi.

Yaşam - 2 yıl önce

Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, internetten bulaşan “siberkondri” hastalığına dikkat çekti.

Psikolog Seçkin, “Siberkondrik kişiler, yaptıkları araştırmada içinde bulundukları duruma teşhis koymaya çalışabiliyorlar. Bu da tıbba karşı bir güvensizlik oluşmasına, doktor-hekim arasında güvensizlik oluşmasına sebep oluyor” dedi.

Siberkondri, internete bağımlı ve takıntılı insanların yakalandığı bir hastalık. Psikolog Tülinay Seçkin, sağlıklarıyla ilgili endişeleri olanların bu konudaki bilgilere ulaşmak için internette tekrarlayıcı biçimde ve uzun süre araştırma yapmaları ile tanımlanan siberkondrik hastalığı konusunda uyarıda bulundu.

Siberkondrinin internetten bulaşan hastalık olduğunu açıklayan Psikolog Seçkin, kişilerin internette takıntılı bir biçimde sağlık bilgisi araması sonucu bunun bir döngüye dönüştüğüne ve sağlık anksiyetesine sebep olduğuna dikkat çekti. Seçkin, “Çünkü orada bulduğu bilgilerin gerçekte doğru olduğunu düşünüyor ve takıntılı bir biçimde sağlık bilgisi aramaya başlıyor. Siberkondrik kişiler, yaptıkları araştırmada içinde bulundukları duruma teşhis koymaya çalışabiliyorlar. Bu da internetten buldukları bilgilerle kendilerini tedavi etme yoluna kadar gidebiliyor ve tıbba karşı bir güvensizlik oluşmasına, doktor hasta arasında bir güvensizlik oluşmasına sebep olabiliyor. Sağlık anksiyetesi olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

"İNTERNET SİZİNLE EMPATİ KURAMAZ"

İHA'nın aktardığına göre; sağlık enformasyonunun, dijital ağlarda sağlık alanında uzman olmayan kişilerin içerik üretmesine sebep olabildiğini belirten Seçkin, “Örneğin YouTube kanalları veya oluşturulan bloglar, sosyal medya grupları da buna dahil. Bunlar aslında içerik ürettiklerinde içinde olan bilgi kirlilikleri, insanlar anksiyete yaşadıklarında o bilgiler doğru olmasa da yaşadığı kaygıdan dolayı istemeden de olsa oradan içerikleri alıp uygulayabiliyorlar. Bu da sağlık durumlarının kötüye gitmesine sebep oluyor. Şunu bilmekte fayda var. İnternet arama motorları bir hastane ya da doktor değildir. Klavye de bir iki tık sonucu sizi kısa sürede bir sürü bilgiye boğabilir. İnternette bu noktada herhangi bir testin, bir laboratuvar uygulamasının olmaması da önemli. Aynı şekilde sizi anlayamayan internetin dili yoktur, şefkat göstermez. Sizin elinizi tutamaz, sizinle birlikte üzülemez. Duygularınızı herhangi bir şekilde anlayamaz, sizinle empati kuramaz. İnternetin böyle bir dili yoktur” diye konuştu.

"KİŞİLERİN YAPTIKLARI TEK ŞEY KENDİ ÖN YARGILARINI TATMİN ETMEK"

Seçkin, internetin bu noktada tıbbi bilim noktasında çok fazla güvenilmez olabildiğini ve gereksiz bir anksiyete artışına da sebep olabildiğini kaydetti. Bazen de doktorların yargısını sorgulayabilme noktasına gelebildiğini ifade eden Seçkin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu noktada hastalıktan daha riskli hastalıkların tanısını insanlara koyabiliyor. Bu da internet aramalarında kişileri kısa sürede bilgiye boğup siberkondriyi tetiklemesine sebep olabiliyor. Bununla ilgili şöyle bir bilimsel araştırma yapılmış. Amerika’da 2012 yılında Pew Araştırma Merkezinde insanların yüzde 35’i internetten bulduğu tıbbi tanımları araştırmış. Sadece bunların yüzde 41’ine gerçek tanı konulmuş. Yüzde 2’si hekimlerin kendisini kısmen doğruladığını söylemiş. Yüzde 57’sine ise hatalı teşhis konulmuş. Eğer sağlık söz konusuysa, her 100 tahminden 59’unun yanlış ya da kısmen hatalı olması kabul edilebilir bir durum değildir. İnternetteki kişiler size verdikleri bilgiden sorumlu değildir. Bu bilgilerden sorumlu olmayabilirler ya da o şekilde davranabilirler. Ama kişiler internetten arama yaptığında yaptıkları tek şey kendi ön yargılarını tatmin etmek oluyor. İnternet kısa sürede birçok bilgiye boğduğu için insanların işine daha kolay gelebiliyor.” 

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'da bulunan apartmanın önündeki mezar, hikayesiyle gözyaşlarına boğuyor

2022-10-09 21:00 - Bursa

Akbank müşterileri şokta!

2022-10-08 13:46 - Ekonomi

17 yaşındaki kızı öldürüp cesedini yakmıştı, ifadesi ortaya çıktı

2022-10-10 01:25 - Asayiş

Eda Erdem: Basit hatalar yaptık

2022-10-08 13:15 - Spor

Kayganlaşan yolda feci kaza

2022-10-09 03:42 - Asayiş

Kazada hayatını kaybeden belediye çalışanına son görev

2022-10-10 03:32 - Asayiş

Mustafa Er de kampanyaya katıldı

2022-10-10 02:29 - Bursaspor

Ebru Gündeş'in hareketi pes dedirtti!

2022-10-09 19:03 - Magazin

Nilüfer Belediye Futbol SK rahat kazandı

2022-10-10 13:25 - Spor

Bursaspor Taraftarı'ndan muhteşem destek !

2022-10-08 12:03 - Bursaspor

İlgili Haberler

Ege Denizi’nde fırtına bekleniyor

17:39 - Yaşam

Kastamonu’nun yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu

17:33 - Yaşam

Merkezefendi Belediyesinin 7. Girişimci ve El Emeği Festivaline yoğun ilgi

17:30 - Yaşam

Başkan Özçelik: "Her durumda halkımızın yanındayız"

17:16 - Yaşam

Bayramiç’te deve güreşine büyük ilgi

17:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Bursaspor Yörsan İstanbul'dan galibiyetle dönüyor!

17:45 - Bursaspor

CHP Genel Başkanı Özel, Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı’nda

17:42 - Gündem

Karacabey Belediyespor evinde berabere kaldı

17:13 - Bursa

Eskişehir'de denetim yapan polislere uzun namlulu tüfekle saldırı

16:39 - Gündem

İnegöl-Yenişehir yolunda korkunç kaza: 4 yaralı

15:34 - Bursa