?>

Çelik: "Hareketsizlik hayatınızı tehlikeye atabilir"

ÖZEL İMPERİAL HASTANESİ GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI UZM. DR. İLKNUR KUL ÇELİK

Sağlık - 2 yıl önce

Kan pıhtısının bir damardan kopması ve akciğerlerde bir arterin tıkanmasına neden olması sonucu meydana gelen Pulmoner Emboli’nin en yaygın nedeninin uzun süreli hareketsizlik olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Özel İmperial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İlknur Kul Çelik, Pulmoner Emboli’nin akciğerdeki damarlarda pıhtılaşmanın neden olduğu bir tıbbi durum olduğuna dikkat çekti. Çelik “Bu durum genellikle venöz tromboemboli (VTE) olarak adlandırılır ve kan dolaşımındaki kan pıhtılarından kaynaklanır. VTE, uzun uçuşlar, yatak istirahati veya cerrahi müdahaleler sonrası hareketsiz kalmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir. Pulmoner Emboli, kan pıhtısının bir damardan kopması ve akciğerlerde bir arterin tıkanmasına neden olması sonucu meydana gelir. Uzun süreli hareketsizlik, pulmoner embolinin en yaygın nedenidir. Bunun yanı sıra yaş, sigara kullanımı, aile öyküsü, hormonal tedaviler, travma ve obezite de pulmoner emboli için risk faktörleri arasında yer almaktadır. Ayrıca, kanser, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi kronik hastalıklar da pulmoner emboli riskini artırabilir” dedi.

Yaş ilerledikçe Pulmoner Emboli riskinin arttığını kaydeden Çelik “Yaşlılık, vücutta değişikliklere neden olur ve bu nedenle pıhtılaşma riski artar. Yaş ilerledikçe, kan damarları elastikiyetini kaybeder ve arterlerde plak birikimi meydana gelir. Bu durum, pıhtıların damarlarda birikmesine ve pulmoner emboliye neden olabilir. Sigara içmek kan dolaşımını etkileyen bir dizi bileşik içerir. Bu maddeler, kanın daha kolay pıhtılaşmasına ve damarlarda plak birikimine neden olabilir. Sigara içmek, hem akciğerlerdeki damarları hem de diğer organlardaki kan damarlarını daraltarak kan akışını azaltır ve Pulmoner Emboli riskini artırır” diye konuştu.

Uzm. Dr. İlknur Kul Çelik, Pulmoner Emboli konusunda aile öyküsü olan bireylere tavsiyelerde bulunarak “Aile öyküsünde VTE olan hastaların çocuklarında Pulmoner Emboli riski artar. Bu, kalıtsal bir faktörden kaynaklanır ve aile öyküsü olan bireylerin daha sık araştırılması gereklidir. Bu nedenle, ailesinde VTE veya Pulmoner Emboli öyküsü bulunan bireylerin, mümkünse sürekli olarak kontrol altında tutulmaları önerilir. Risk faktörlerini azaltmak için ise Uzun süreli hareketsizlik, Pulmoner Emboli’nin en yaygın nedenlerinden biridir. Bu nedenle, özellikle uzun süreli oturma veya yatma pozisyonunda kalan bireylerin, sık sık kalkıp yürümeleri ve bacak kaslarını çalıştırmaları önerilir. Sağlıklı beslenmek, obeziteyi önlemeye yardımcı olabilir. Obezite, Pulmoner Emboli riskini artıran bir faktördür. Sigara içmek kan dolaşımını etkileyen bir dizi bileşik içerir. Bu maddeler, kanın daha kolay pıhtılaşmasına ve damarlarda plak birikimine neden olabilir. Sigara içmek, Pulmoner Emboli riskini artırır. Bazı ilaçlar pulmoner emboli riskini artırabilir. Bu nedenle, hormonal doğum kontrol hapları veya hormon replasman terapisi (HRT) gibi ilaçların kullanımı konusunda doktorunuza danışmanız önerilir. Düzenli egzersiz yapmak, kan dolaşımını iyileştirir ve Pulmoner Emboli riskini azaltabilir. Egzersiz ayrıca obeziteyi önlemeye yardımcı olur. Bazı durumlarda, doktorunuz kan pıhtılaşmasını önleyen veya azaltan ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar, özellikle cerrahi işlemler sonrası veya yüksek riskli bir durumun ardından kullanılır. Sonuç olarak, Pulmoner Emboli gibi ciddi bir tıbbi durumu önlemek için, risk faktörlerini azaltmak önemlidir. Risk faktörlerine karşı farkındalık, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri, düzenli egzersiz, ilaç tedavisi, sigara içmemek gibi önlemler alınarak Pulmoner Emboli riski azaltılabilir. Ancak, herhangi bir semptom fark ederseniz ya da risk faktörleriniz varsa, bir doktora danışmanız önemlidir” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

İşte Tofaş Şahin'in spor modelinden ilk fotoğraflar

2023-04-01 11:27 - Bursa

Uşak’a değer katacak projelerin açılış müjdesi geldi

2023-04-04 15:07 - Yaşam

Milli futbolcu Yunus Mallı, Bursa'da kapıda kaldı

2023-03-29 16:40 - Bursa

Paris’te Eyfel Kulesi sayısı ikiye çıktı

2023-04-03 18:53 - Dünya

21'inci sıradaki Togg alıcısı: Araç gelince yakınlarımla birer tur atacağız

2023-04-01 10:53 - Bursa

Fahrettin Koca, Bursa'dan aday oluyor!

2023-04-01 13:05 - Bursa

Togg'un şarj ücretleri belli oldu

2023-03-31 08:54 - Bursa

Bursa’da yaşayan Togg talihlisi: "İki ay içerisinde bir oğlum olacak, Togg’u sünnet aracı yapacağız"

2023-03-30 17:59 - Bursa

Bursalı çoban, fotoğrafını paylaşan Brezilyalı yazar Paulo Coelho ile tanışmak istiyor

2023-03-30 15:23 - Bursa

Hande Erçel yine kendinden söz ettirdi

2023-04-02 10:13 - Magazin

İlgili Haberler

Yaygın olan 3 kanser türünün erken teşhisi için uyardılar

17:09 - Sağlık

Denizli’de 2024 yılında 16 milyon 492 bin muayene gerçekleştirildi

15:14 - Sağlık

Kahta’da 2. Geleneksel Sünnet Şöleni’nde 170 çocuk sünnet oldu

15:03 - Sağlık

Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Kılınç, motosiklet kazalarına karşı uyarı

14:55 - Sağlık

İl Sağlık Müdürü Bildirici’den Sarıcakaya ve Mihalgazi’ye ziyaret

14:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

Türkoğlu: "Yüzde 846 kira artışı mı olur, el insaf!'

01:08 - Bursa

Macron törene çağrılmadı! Fransa Başbakanı Bayrou: "Avrupa Trump'a karşı dik durmalı

21:28 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Ukrayna Rusya barışı için üzerimize ne düşüyorsa yaparız'

21:14 - Siyaset

SON DAKİKA... Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ gözaltına alındı

20:37 - Siyaset

Nilüfer’de sokağa atılan eski eşyalar ücretsiz kaldırılıyor

19:11 - Gündem