Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa’da depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılıp yeniden yapılmayan okullarla ilgili açıklamada bulundu.
YAPILAN BASIN AÇIKLAMASINDA:
Sadece 6-7 ay öncesine kadar, öğrenim gören çocukların seslerinin yankılandığı Sönmez İlkokulu bahçesinin çöplüğe dönüşmesinden mahallelinin son derece rahatsız olduğunu belirten Karaca, “Bursa'da 2017'den 2020'ye kadar 24 tane kamu okulu yıkıldı, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle. Biz tabii ki bu okulların yıkılmasına yerine yenisi yapılmak kaydıyla karşı değiliz ama AKP'nin bir yalanı da burada ortaya çıkıyor. AKP iktidarı Bursa'dan aldığı siyasi desteğin karşılığını hiçbir zaman vermedi. Şu an Bursa'da hiçbir proje yürümüyor. Ne hastaneler yapılıyor ne okullar. 24 okul yıkıldı, 30 bin öğrenci mağdur edildi. 30 bin öğrenci başka mahallelerin okullarına gitmek zorunda kaldılar. Aileler servis ücretleriyle karşılaşmak zorunda kaldılar” şeklinde konuştu.
“PANDEMİ DÖNEMİNDE DAHA FAZLA DERSLİK LAZIM”
Salgın çerçevesinde güvenlik önlemi olarak seyreltilmiş sınıflarda eğitim öngörülüyor. Bunun için de, daha fazla derslik gerekiyor. Oysa yıkılan okulların yerine yenisi yapılmadığından, derslik sayısında artış değil, azalma, dolayısıyla da sınıf mevcutlarında kalabalıklaşma söz konusu. Bu duruma işaret eden CHP İl Başkanı İsmet Karaca, yıkılan 24 okulun yerine yenilerinin derhal yapılması konusunda AKP Bursa milletvekillerini göreve davet ederek şunları söyledi:
“Şu an pandemi dönemi. 30 bin öğrenci kendi okulları yıkıldığı için çevre okullara dağılmış durumda. Sosyal mesafe diyoruz ama okullar açılsaydı, 50 kişilik-60 kişilik olacaktı bu sınıflar. Böyle kalabalık sınıflarda salgının kontrolü mümkün mü? Bursa'yı yönetenlere sesleniyoruz, AKP milletvekillerine sesleniyoruz. Bu işe el atın! Yıkılan 24 okulun bir an önce yapılması gerekiyor. İçinde bulunduğumuz Sönmez İlkokulu gibi Bursa'da birçok okulun moloz yığını haline olduğunu biliyoruz. Hepsini gezdik. Birkaç tanesinde inşaat devam ediyor. Yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Verdiğiniz sözü tutun, yıktığınız okulları yeniden yapın. Çocuklarımızı daha sağlıklı daha güvenli eğitim yuvasına kavuşturmak sizin göreviniz. CHP olarak bu işin takipçisi olacağız.”
AKYOLCULAR: “DİĞER OKULLARIN KAPASİTESİ DE SINIRLI”
CHP Osmangazi İlçe Başkanı Mete Akyolcular da, Yeşilova Mahallesi’nin acilen bir ilkokula ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Çünkü diğer çevre ilkokullarının buradan gidecek çocukları kaldıracak kapasitesi yok. Bu araziye derhal okul yapılması gerekiyor” dedi.
MUHTARIN ÜZÜNTÜSÜ: “BABAMIN YAPTIĞI OKULU BANA YIKTIRDILAR”
Yeşilova Muhtarı Fahir Demir, 1972 yılında inşaatını babasının yaptığı okulun, kendi muhtarlık döneminde yıkılmasından dertli. Annesinin bile kendisine "Babanın yaptığı okulu neden yıkıyorsun" diye sitem ettiğini belirten Muhtar Demir, “Depreme dayanıksızlık söz konusu olunca tabii ki yıkıma itiraz etmedik, Birkaç ay içinde yeni inşaata başlayacaklarına söz vermişlerdi” diyerek, yetkilileri okulun bir an önce yapılması için göreve davet etti.
2014’TE 13, 2017’DE 24 OKUL YIKIM LİSTESİNE ALINDI
CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Yeşilova ziyaretinden sonra yaptığı yazılı açıklamada; Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Valiliği’nin 2014 ve 2017’de iki ayrı grup halinde kamuoyuna açıkladığı “yıkılacak okullar” listeleriyle, 2014’te 13, 2017’de ise 24 okul için yıkım kararı verildiğinin duyurulduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu listelerde adı geçen toplam 37 okul ile ilgili yerinde incelemeler yaptık. Sadece Bursa kent merkezinde değil, çevre ilçelerimizde yıkılıp unutturulmak istenen okullar var. Bu listeyi basınla paylaşıyorum. Burada sadece Osmangazi’den örnekleri sıralayacağım. AKP zihniyetinin Bursalılara reva gördüğü muameleyi ortaya koyacağı gibi MEB bürokratları ve AKP milletvekillerinin şapkalarını önlerine koyup düşünmelerini sağlayacağını umarım. Sadece Osmangazi’de tablo şöyle.Mithatpaşa İlkokulu, 1 ay önce yıkılmış, dümdüz etmişler. Hiçbir çalışma başlatılmamış. Başaran İlkokulu 4 ay önce yıkılmış, şuan için hiçbir çalışma yok. Hüma Hatun Mesleki Teknik Anadolu Lisesi 6 ay önce yıkılmış, yerine yarısı kadar, kapasitesi düşük bir bina yapılmış. Yunuseli Hacı Naciye Kanalıcı İlkokulu 1 sene önce yıkılmış, hiçbir çalışma yok. Hürriyet Anadolu Lisesi’nde ekderslik olarak kullanılan Sakarya İlköğretim eski binası yıkılmış ve şuana dek hiçbir çalışma yok. Ergin Ağaç Anadolu Meslek Lisesi 3 yıl önce 1 aya kadar yapılacak diye yıkılmış ve şu an hiç bir çalışma yok.”