?>

Çin, Kovid-19 vaka sayılarını günlük olarak açıklamayı bıraktı

Çin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili verileri günlük olarak açıklamayı bıraktığını duyurdu.

Dünya - 2 yıl önce

Pekin
Ulusal Sağlık Komisyonu, bugünden itibaren artık günlük bildirimlerin yapılmayacağını, salgına ilişkin verilerin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezince araştırma amaçlı paylaşılacağını bildirdi.
Komisyon, Hubey eyaletinin Vuhan şehrinde ilk salgının ardından, 21 Ocak 2020'den beri vaka, ölüm, hasta ve iyileşen sayılarını, vakaların kaçının yurt dışı, kaçının yurt içi kaynaklı olduğu, kaçının hastalık belirtisi gösterdiği, kaçının göstermediğini internet sitesi ve sosyal medya hesaplarında yayımladığı günlük brifing notları ile kamuoyuna duyuruyordu.
Ülkede kasım başında Kovid-19 politikasında benimsenen yön değişikliğinin ardından test zorunluluğunun kaldırılması vakaları tespit etmeyi zorlaştırırken, ölüm istatistiklerinin tutulmasında benimsenen yeni standartlar, virüse bağlı can kayıplarının büyük bölümünün kayıt dışı kalmasına yol açıyor.

Resmi rakamlar ile gerçek salgın tablosu farklı

Kovid-19 tedbirlerinin gevşetilmesinin ardından virüsün giderek yayılmasıyla resmi rakamlar ile gerçek salgın tablosuna dair tahminler arasındaki farkın giderek arttığı gözleniyor.
Ülkenin kuzeyindeki Şandong eyaletinin Çingdao şehri ile güneyindeki Guangdong eyaletinin Dongguan şehrinin yerel sağlık komisyonlarının dün duyurduğu günlük vaka sayısı tahminleri, Ulusal Sağlık Komisyonunun açıkladığı resmi rakamlar ile sahadaki durum arasındaki çarpıcı farkı ortaya koymuştu.
Yaklaşık 9 milyon nüfuslu Çingdao'da günde 490 bin ila 530 bin kişinin, 10 milyon nüfuslu Dongguan'da ise 250 bin ila 300 bin kişinin enfekte olduğunun tahmin edildiği bildirilmişti. Oysa Ulusal Sağlık Komisyonu, dün yaptığı son günlük bildirimde Dongguan'ın bağlı olduğu Guangdong eyaletinde 1737, Çingdao'nun bağlı olduğu Şandong eyaletinde ise 31 vaka kaydedildiği açıklamıştı.
Komisyon, Çin anakarasında 24 saatte 4 bin 128 vaka tespit edilirken virüse bağlı ölüm görülmediği duyurmuştu.

Hastaneler ve morglarda yoğunluk artıyor

Salgın kontrol tedbirlerindeki ani değişim nedeniyle hastanelerde, kliniklerde, morglarda ve krematoryumlarda yoğunluk artarken, hayatını kaybedenlerin yakınları, ölenlerin son anlarında solunum zorluğu gibi bazı Kovid-19 semptomlarının görüldüğünü aktarıyor.
Test zorunluluğunun kaldırılmasının ardından çok sayıda vakanın ve virüsün doğrudan veya dolaylı etkisinin olduğu ölümlerin test yapılmadığı için kayıtlara geçmediği tahmin ediliyor.
Ulusal Sağlık Komisyonu, 20 Aralık'ta Kovid-19 istatistiklerinin tutulmasına yeni standartların getirildiğini açıklamıştı. Buna göre, bundan böyle sadece virüse bağlı zatürre ve solunum yetmezliğinin sebep olduğu ölümlerin kayda geçirileceği, Kovid-19 testi pozitif olduğu halde kronik hastalıklar veya kalp krizi gibi komplikasyonlardan hayatını kaybedenlerin istatistiklere dahil edilmeyeceğini bildirilmişti.
Haftanın Öne Çıkanları

Bursaspor TFF'nin kararını bekliyor!

2022-12-23 18:09 - Bursaspor

BTSO’dan geleceğin kuaförlerine eğitim

2022-12-22 13:30 - Bursa

BUSKİ'den Bursalılara önemli uyarı!

2022-12-20 16:16 - Bursa

Arkas Spor, yarı finalde

2022-12-22 09:56 - Spor

Bursa-Fransa ilişkileri

2022-12-21 10:43 - Bursa

Arjantin dünya şampiyonu

2022-12-18 21:20 - Spor

İş insanı, öğretim üyesini öldürdü

2022-12-25 15:15 - Gündem

Tuzlaspor üç puanı 4 golle aldı

2022-12-24 15:49 - Spor

Tokat'tan Türkiye'ye yayılan proje ile kentteki hayvan varlığı ikiye katlandı

2022-12-24 11:55 - Ekonomi

Hatay'da beraberlik

2022-12-24 16:39 - Spor

İlgili Haberler

Trump, Mars'a ABD bayrağı dikileceğini söyledi

09:03 - Dünya

Gürcistan’daki tarihi Satsikhuri Camii, çıkan yangında kullanılamaz hale geldi

15:40 - Dünya

Avrupa Birliği silahlanıyor!

14:10 - Dünya

Trump, Ukrayna'yı sildi!

09:59 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan İngiltere’de

18:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Bursaspor'a üye olanların kartları 10 Mart'ta teslim edilecek

11:36 - Bursaspor

İşte İmamoğlu'nun savcılık ifadesi

11:31 - Gündem

Maçkolik'e büyük ceza!

11:22 - Gündem

Umurbey'in tarihi dokusu için imzalar atıldı

10:48 - Bursa

Bursa Büyükşehir’den Ramazan’a özel iki sergi

09:49 - Bursa