?>

Çocuklarda depresyon nasıl anlaşılır?

Depresyonun yetişkinlik döneminde olduğu gibi çocukluk çağında da ortaya çıkabileceğini söyleyen Uzman Psikolog Damla Alkan Saygılı, depresyonun çocukların gerek okul hayatının gerekse toplumsal yaşantısını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Sağlık - 6 yıl önce

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Uzman Psikoloğu Damla Alkan Saygılı çeşitli psikiyatrik bozukluklarla birliktelik gösterebilen depresyon hastalığında, çocuklarda görülen depresyon belirtilerinin yetişkinlerde görülen belirtilerle benzer olduğunu, ancak çocuklarda depresyon belirtilerinin gelişim dönemlerine göre kısmen değişiklik gösterebileceğini ifade etti. Bunların yanında depresyon yaşayan yetişkinlerde görülebilen, içe kapanma, konuşmama gibi yakınmaları içeren depresif duygu durumu belirtisinin, çocuklarda kolay kızma, bağırma ya da huzursuzluklarını fiziksel kavga yolu ile dışa vurma şeklinde de görülebileceğini söyleyen Uzm. Psikolog Damla Alkan Saygılı, depresyonda olan yetişkinlerde görülebilen kilo kaybı ya da kilo alımının olması belirtisinin, çocuklarda beklenen kilo alımının olmaması şeklinde de görülebileceğini belirtti.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Uzm. Psikolog Damla Alkan Saygılı, Çocuklarda görülen mutsuzluk, ağlayacakmış gibi görünme, en küçük şeylere sinirlenme, önceden keyif aldığı etkinlikleri yapmaktan sıkılma ya da keyif almama, uyku düzeninin bozulması, iştahında azalma veya artma olması, eskiye göre hareketsiz durmakta güçlük çekme ya da hareketlerinde yavaşlama, enerjisinde azalma, ölüm veya intihar düşüncelerinin olması, bir konuya dikkatini vermekte güçlük çekme gibi belirtilerden birkaç tanesinin gözlenmesinin yanı sıra, bu belirtilerin en az iki hafta süreyle, hemen hemen her gün, günün büyük bölümünde yaşanmasının, depresyona işaret edebileceğini söyledi. Bu belirtileri çocuklarında gözlemleyen ebeveynlerin gecikmeden bir çocuk ve ergen psikiyatrisi kliniğine başvurması gerektiğini ifade etti.

“DEPRESYONUN KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARDA GÖRÜLME ORANI AYNI”

Depresyonun yetişkinlik döneminde olduğu gibi çocukluk çağında da ortaya çıkabileceğini söyleyen Uzm. Psikolog Damla Alkan Saygılı, depresyon geçiren çocukların, gerek okul hayatının gerekse toplumsal yaşantısının olumsuz yönde etkilendiğini, hatta depresyonun çocukların ölümüne neden olabilecek kadar ciddi ve önemli bir ruh sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Yapılan çalışmalarda depresyonun, ergenlik döneminden itibaren, kızlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü söyleyen Uzm. Psikolog Damla Alkan Saygılı, çocuklarda depresyonun görülme oranlarına bakıldığında ise kızlarda ve erkeklerde eşit oranda görüldüğünü belirtti. Uzm. Psikolog Damla Alkan Saygılı sözlerine şöyle devam etti: “Depresyon yaşın ilerlemesiyle birlikte artış göstermektedir. Yapılan çalışmalara göre, depresyonun görülme sıklığının okul öncesi dönemde %1.2, okul çağı dönemindeki çocuklarda yaklaşık %2-5 ve ergenlerde ise %4 ile %8 arasında olduğu tahmin edilmektedir” dedi.

“DEPRESYON BELİRTİLERİ HER YAŞ GRUBUNDA BENZERLİK GÖSTERMEKTE”

“Sevilen birinin kaybı, aile ilişkilerinde iletişim sorunları, çocuğa kötü davranılması gibi etkenler, depresyon oluşumuna neden olabilmektedir” diyen Saygılı, birçok psikiyatrik rahatsızlıkta olduğu gibi depresyonun oluşumunda da biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerin önemli rol oynadığını söyledi. Uzm. Psikolog Damla Alkan Saygılı, yapılan çalışmalara göre ailedeki ebeveynlerden birinde depresyon olmasının, çocuklarında da depresyon görülme riskini iki kat artırdığını, ayrıca ebeveynlerin her ikisinde de depresyon görülmesinin, çocuklarında depresyon riskini dört kat arttırdığını belirtti. Bunların yanında birinci derece akrabalarında depresyon olan çocuklarda, depresyon riskinin iki veya üç kat daha fazla olduğunu söyleyen Uzm. Psikolog Damla Alkan Saygılı, evlat edinilen çocukların ebeveynlerinde depresyon varsa kendisinde de görülme riskinin yüksek olduğunu belirtti. Uzm. Psikolog Saygılı, şöyle devam etti: “Ayrıca sevilen birinin kaybı, olumsuz yaşam olayları, sosyal yönden destek eksikliği, aile ilişkilerinde iletişim sorunları, olumlu duyguların ifade edilmesindeki yetersizlik, çocuğa kötü davranılması gibi etkenler depresyonun oluşumuna neden olabilmektedir.”

DEPRESYONDA OLAN ÇOCUK NASIL ANLAŞILIR ?

Küçük çocukların depresyon belirtilerinin tanınmasının zor olduğunu söyleyen Uzm. Psikolog Damla Alkan Saygılı, depresyon tanısının, çocuk ve ergen psikiyatrisi kliniğinde çalışan uzmanlar tarafından, ebeveynler ile birlikte klinik görüşmeler yapılarak ve depresyon yaşayan çocuğun davranışlarının, gerek ebeveyn ilişkisi gözlemlenerek, gerekse oyun yoluyla değerlendirilerek konulabileceğini, ancak çocuğun yaşının ilerlemesiyle birlikte depresyon tanısının çocukla ve ebeveynlerle yapılacak olan klinik görüşmeye ek olarak, çocuğun, ebeveynlerin ve öğretmenlerin, doldurulacağı, çocuğun ruhsal durumunun değerlendiren çeşitli formlar, testler ve ölçekler doğrultusunda konulabileceğini ifade etti.

DEPRESYONDA OLAN ÇOCUĞUN TEDAVİSİ

Depresyonda olan çocukların ve ergenlerin tedavisinde tercih edilmesi gereken ilk yöntemin psikoterapi yöntemi olduğunu söyleyen Uzm. Psikolog Damla Alkan Saygılı, çocuğun zihinsel ve duygusal gelişimine göre psikoterapi yöntemlerinden oyun terapisi, bireysel terapi, bilişsel davranışçı terapi, aile terapisi gibi terapi yöntemlerinin kullanıldığını belirtti. Bunun yanında depresyonu olan çocuğun veya ergenin gerek kendisinin, gerekse ailesinin depresyon hakkında bilgilendirilmesinin de tedavinin bir diğer parçası olduğunu söyleyen Uzm. Psikolog Damla Alkan Saygılı, depresyonu olan çocuklarda ve ergenlerde kullanılan bir diğer tedavi yönteminin ise ilaç kullanımı olduğunu ifade etti. Özellikle orta veya ağır düzey depresyonu olan çocuklarda depresyon tedavisi için ilaç kullanımı gerekebildiğini söyleyen Uzm. Psikolog Damla Alkan Saygılı, gerek klinik pratikte gerekse yapılan çalışmalarda depresyon tedavisinde ilaç kullanımı olan çocuklarda, ilaç kullanımına ek olarak psikoterapi yöntemi uygulanması ile, tedavide daha etkili sonuca varılabildiğini belirtti. Uzm. Psikolog Saygılı şöyle devam etti: “Bunların dışında intihar riski yüksek, aile içinde depresyona bağlı ciddi sorunlar ve çatışmalar yaşayan, ağır depresyonu olan çocukların, çocuk ve ergen psikiyatrisi yataklı servisine yatırılarak tedavi edilmesi, uygulanan bir diğer tedavi yöntemdir.”

“UZMAN YARDIMI ALINMASI ŞART”

Çocuklarda bir haftadan daha fazla süre ile depresyon belirtilerinden birkaçının görüldüğü ve çocuğun derslerinde ani bozulma, aile, arkadaş, sosyal ilişkilerinde olumsuz yönde değişiklik gözlemlendiği durumlarda mutlaka bir çocuk veya ergen psikiyatrisi kliniğine başvurulması ve bir uzmandan yardım alınmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Psikolog Damla Alkan Saygılı, ayrıca erken tanının, depresyonun tedavi edilmesi, depresyonun kronikleşmesinin önlenmesi, çocuğun gerek okulda, gerek ailesiyle, gerekse sosyal çevresiyle olan ilişkilerinde ciddi işlev kaybına uğramasının engellenmesi, çocuktaki veya ergendeki intihar etme riskinin azaltılması yönünde son derece önem taşıdığını ifade etti. (İHA)

Haftanın Öne Çıkanları

Stoch'tan Bursaspor açıklaması!

2018-09-09 14:56 - Bursaspor

Darbeciler Mısır’da 75 kişi için idam kararı aldı

2018-09-08 18:15 - Dünya

Bursaspor'un maç tarihi ve saatleri açıklandı

2018-09-09 16:05 - Bursaspor

Ünlü manken tacizcisini böyle ifşa etti

2018-09-07 17:42 - Magazin

Büyükada’da yaralı halde can çekişen at yürekleri sızlattı

2018-09-10 12:41 - Asayiş

Köpeklerini gezdirirken taşlı saldırıya uğradı

2018-09-09 17:26 - Asayiş

Efsaneleriyle ünlü mağara turizme açılmayı bekliyor

2018-09-09 17:36 - Yaşam

Tarihi konaklar geleceğe taşınıyor

2018-09-06 19:42 - Yaşam

İmam Abdullah Zaviyesi taşınmaya başladı

2018-09-10 12:32 - Yaşam

Dünyanın ikinci büyük krater gölünde serinliyorlar

2018-09-08 15:44 - Gündem

İlgili Haberler

Helikopter ambulans 60 yaşındaki hasta için havalandı

21:38 - Sağlık

Özel teknede rahatsızlanan vatandaşa tıbbi tahliye

21:16 - Sağlık

Kartal Şehir Hastanesi Radyoloji Kliniği üst düzey teknolojilerle donatılmaya devam ediyor

16:37 - Sağlık

10 binde bir görülen omfalosel hastalığıyla dünyaya gelen bebek sağlığına kavuştu

15:51 - Sağlık

Karasu’da sağlık hizmetlerinin çeşitliliği arttı

15:29 - Sağlık

Günün Manşetleri

Başkan Bozbey hedef büyüttü: DÜNYA VİZYONU...

19:34 - Bursa

Başkan Bozbey 9 aylık çalışmasını Bursalılarla paylaştı

18:36 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Demokrasi ile terör aynı kapta bulunmaz"

18:05 - Siyaset

Bursalılara ‘don’ uyarısı

17:44 - Bursa

Baba ve oğula silahlı saldırı

17:39 - Gündem