?>

Demirtaş, Bursa'da konuştu!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Bursa'da katıldığı cenaze töreninde “Vahşice, barbarca katliamlarla bu canları yitirmemiz vicdanı olan herkesin yüreğini kanatıyor" dedi.

Bursa - 10 yıl önce

Suruç’ta 32 kişinin hayatını kaybettiği patlamada ölen Ferdane Kılıç ve oğlu Nartan Kılıç yan yana defnedildi. Anne ve oğlunun mezarına Kafkasya'dan getirilen toprak konuldu. Anne ve oğlunun yakınları göz yaşlarına hakim olamadı. Oğlu Nartan Kılıç, doğduğu 'Adige' ülkesinin bayrağına, annesi Ferdane Kılıç ise 'Abhazya' bayrağına sarılarak defnedildi. Cenazeye HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder ve Kafkaf Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yaşar Aslankaya da katıldı.
Demirtaş, yaptığı konuşmada, “Vahşice, barbarca katliamlarla bu canları yitirmemiz vicdanı olan herkesin yüreğini kanatıyor. Bunu biliyoruz; bu arkadaşlarımız barış için, bu ülkede kan akmasın diye, sınırların ötesinde savaş olmasın, yoksulluk, işsizlik olmasın diye mücadele ediyorlar. Ana oğul Suruç’a bu mesajı taşımaya gittiler. Bize bıraktığı miras budur. Bu ülkede kalıcı barışı sağlayabilirsek, adaletsizlikleri giderebilirsek, bütün bu yitirdiğimiz canların mirasına saygılı kalmış oluruz” diye konuştu.
“En fazla kardeşliğe ihtiyacımız var” diyen Demirtaş, “Ülkenin güvenliği önemli. Sadece ordu ve silahlarla sağlayamayız. El ele omuz omuza sağlayabiliriz. En büyük güvenlik zırhı kardeşliktir. Eşitlik, özgürlük, demokrasimizi büyütmeye ihtiyacımız var. Bizim arkadaşlarımız bu duygulara karşı olanlar tarafından katledildiler. Artık bu ülke gereğinden fazla acı, kan, gözyaşına tanıklık edemez. Biz artık ülkemizde, sokaklarımızda kan, gözyaşı görmek istemiyoruz. 32 canımızı kaybettik. Evladımızı yitirdik. Fakat kan kanla temizlenmez. Kan kanla yıkanmaz. Bütün bu zorluklara rağmen biz demokratik barışla mücadelemizi sürdüreceğiz. Çok öldük, halklar olarak. Çok fazla ağladık, üzüldük. Bütün bunları gidermenin yolu yeniden savaş, çatışma değil, yeniden kan gözyaşı değildir. Daha fazla ezilen halklar olarak sarılmamız lazım. Adıyaman’da hayatını kaybeden asker, Ceylanpınar’da katledilen polisler de, ezilen halkların, emekçilerin çocuklarıdır. Ben onlara da Allah’tan rahmet diliyorum. Acılarını yürekten paylaştığımızı ifade etmek istiyorum. Bizim barışı her koşulda savunmak dışında tutunacağımız başka bir şey olamaz. Eğer bu ülke hepimizin ortak anavatanı ise, birbirinin hakkına, hukukuna, hayatına, kültürüne daha fazla saygı duyacağız” şeklinde konuştu.
Bu olaydan siyasi rant çıkarılmaması gerektiğinin altını çizen Demirtaş şunları söyledi:“Bize bu acılı günlerimizde gençlerin bedeni üzerinden siyasi rant devşirdiğimizi söyleyenler; siz vicdanınızı yitirmemişseniz, içinde bulunulan durumun siyasi rant kavramını bile almayacak kadar vahim olduğunu bilmelisiniz. Bu gençlerimiz bizim milyon oyumuzdan çok daha kıymetlidir. Ülkenin her bir yurttaşı koltuklardan değerlidir. Bu kardeşlerimiz hayatını yitirmemiş olsaydı, 32 kardeşimiz, asker, polis ölmeseydi biz canımızdan vazgeçmeye hazırız. Şimdi şunun da açık net bilinmesi gerekiyor. AKP iktidarı eğer bir IŞİD iş birliği algısı üretmişse, bu bizden kaynaklı değil. Bütün dünya mevzua böyle bakıyorsa, biz yapmadık. IŞİD-AKP yandaşlığını ortaya atan biz değiliz. Bütün dünya böyle biliyorsa bunu düzeltmek zorunda olan biz değiliz. Başbakanın daha fazla çaba sarf etmesi lazım. IŞİD gelip Türkiye sınırları içinde 32 kardeşimizi katlettikten sonra, üzerindeki IŞİD algısını silmek için kimse bu gençlerin bedenini kullanmamalı. Bizim kızdığımız bu. Sanki AKP mağdurdur. Sanki IŞİD AKP’ye saldırmıştır. Yanlış üsluptur. Kusura bakmasınlar, ama bu gençler sizin günahlarınızı temizlemek için ölmediler. Sizin günahlarınız, hatalarınız, yanlışlarınız, dış politikalarınız yüzünden öldüler. Herkes böylesi dönemlerde, özellikle HDP’yi hedef tahtasına koyarak bir kez daha buradan vurabilirim yerine, kendi saplandıkları ve ülkeyi götürdükleri bataklıktan çıkmanın yolunu hep birlikte aramayı düşünmeliler”.
Haftanın Öne Çıkanları

Uludağ'ın köşklerinde tatil keyfi

2015-07-22 14:46 - Bursa

Canlı bomba kamerada

2015-07-21 11:21 - Gündem

Feci kaza Bursa’da köyü yasa boğdu, şenlik iptal edildi

2015-07-20 16:53 - Bursa

Steve Jobs’un ailesi Göcek’te tatilde

2015-07-22 13:12 - Magazin

Baba evine ateş düştü

2015-07-22 19:49 - Gündem

250 Lira ile 15 ülke gezdiler!

2015-07-22 19:49 - Yaşam

Bursa'da iki cenazeye tören

2015-07-22 16:51 - Bursa

Erdoğan için 'yetersiz' imasına 4 yıl

2015-07-22 18:16 - Gündem

Soğanlı'dan Türkiye'ye örnek kentsel dönüşüm

2015-07-22 18:29 - Bursa

Bergüzar Korel isyan etti!

2015-07-22 21:47 - Magazin

İlgili Haberler

Bursa'da kendisini yakalayan polisle hatıra fotoğrafı çektirdi

11:27 - Bursa

Umurbey'in tarihi dokusu için imzalar atıldı

10:48 - Bursa

Osmangazi Belediyesi'nin en özel korosu

10:12 - Bursa

Bursa Büyükşehir’den Ramazan’a özel iki sergi

09:49 - Bursa

Gemlik Belediyesi 1000 kişiyi iş sahibi yaptı

09:36 - Bursa

Günün Manşetleri

Bursaspor'a üye olanların kartları 10 Mart'ta teslim edilecek

11:36 - Bursaspor

İşte İmamoğlu'nun savcılık ifadesi

11:31 - Gündem

Maçkolik'e büyük ceza!

11:22 - Gündem

Umurbey'in tarihi dokusu için imzalar atıldı

10:48 - Bursa

Bursa Büyükşehir’den Ramazan’a özel iki sergi

09:49 - Bursa